Taidepiste

Taideyliopiston kaikille avoimessa tapahtumasarjassa tarkastellaan yhteiskunnallisia ilmiöitä taiteen ja monialaisen keskustelun kautta.

Taidepiste-tapahtumassa mikrofoneja istuimella

Mikä on Taidepiste?

Taidepiste on Taideyliopiston uusi, kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla syyskuusta 2020 alkaen.

Taidepisteessä käydään tasavertaista, lämmintä ja kunnioittavaa keskustelua, jossa myötätunto lisää rehellisyyttä ja rehellisyys myötätuntoa. Ääneen ja esille pääsee vaihtuva joukko taiteilijoita, sekä eri alojen ja aiheiden asiantuntijoita. Tasavertaiseen keskusteluun kutsutaan myös yleisö, jokainen, jolla on jotakin sanottavaa. Taidepisteen tavoitteena on tehdä tilaa monialaisille kohtaamisille ajankohtaisten ja tärkeiden ilmiöiden äärellä.

Taide auttaa meitä näkemään toisenlaisia maailmoja ja sen avulla on helpompi keskittyä vaikeimpiinkin asioihin. Tästä syystä kaikkiin iltoihin kuuluu myös musiikkia, kuvataidetta, teatteria, tanssia, runoutta tai performanssitaidetta, joka osaltaan jatkaa keskustelua illan teemasta.

Taidepisteen toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö.


Taidepiste siirtyy toistaiseksi verkkoon

Koronatilanteesta johtuen Taidepiste-tapahtumat järjestetään toistaiseksi ilman paikalla olevaa yleisöä. Tapahtumat näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla ja Instagram-tilillä @uniartshelsinki. Laadukkaita tapahtumatallenteita Taidepisteestä voi katsoa Taideyliopiston Youtube-kanavalla myös jälkikäteen.

Taidepiste on Taideyliopiston uusi, kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö.


Tulevat tapahtumat

14.12.2020: Miksi hitaus ja vaivannäkö kannattaa?

klo 17.30—19.00

Keskustelemassa Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt, strategia-, design- ja teknologiayritys Reaktorin toimitusjohtaja Sampo Pasanen sekä kuvataiteilija, nykytaiteen ja teknologian lehtori Tuomo Rainio. Keskustelun vetäjänä toimii musiikkitoimittaja Anne Teikari. Illan ohjelma täydentyy myöhemmin.


Menneet tapahtumat

16.11.2020: Sotiluus ja väkivallan tabut

Millaisia tabuja sotilaisiin ja sotimiseen liittyy Suomessa ja miten niitä voidaan käsitellä taiteen keinoin? Aiheesta keskustelevat taiteilija ja tutkijatohtori Susanna Hast, projektitutkija Tampereen yliopistossa ja pitkäaikainen rauhanaktivisti Karim Maïche sekä ammattisotilas ja feministi Juho Pylvänäinen. Keskustelua moderoi Noora Kotilainen, tutkijatohtori Maanpuolustuskorkeakoulussa ja poliittisen historian vieraileva tutkija Helsingin yliopistossa. Ilta käynnistyy Susanna Hastin spoken word -teoksella, joka pohjautuu Hastin taiteelliseen tutkimukseen Maanpuolustuskorkeakoulussa.

19.10.2020: Lasten valtasuhteet

Kuinka puretaan rooleja koulussa ja ehkäistään kiusaamista? Keskustelemassa vapaa toimittaja ja Ruskeat Tytöt ry:n asiantuntija Mona Eid sekä taiteilija, teatteritaiteen yliopistonlehtori ja tutkija Riku Saastamoinen Taideyliopistosta. Keskustelua vetää musiikin opettaja ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian alumni Jenni Kilpi. Tapahtumassa nähdään kiusaamista käsittelevä Tänään koulun jälkeen -näytelmä, jota on esitetty kouluissa ympäri Suomea vuodesta 2014 saakka. Esitys on Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto.

28.9.2020: Esikuvat ja mahdollisuudet

Miten yhteiskunnalliset rakenteet ja tausta vaikuttavat mahdollisuuksiimme tehdä ja kokea taidetta? Millainen merkitys on meitä ympäröivillä representaatioilla ja kohtaamillamme esikuvilla? Aiheesta keskustelevat tanssitaiteen opiskelija ja Taideyliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Sofia Charifi, kirjailija, kriitikko ja opettaja Silvia Hosseini sekä kulttuurikriitikko ja Sanat haltuun -hankkeen perustaja Aleksis Salusjärvi. Keskustelua vetää näyttelijä, lausuja, käsikirjoittaja ja ohjaaja Noora Dadu. Tapahtumassa esiintyy Kuopus, spoken word- ja rap-artisti sekä Teatterikorkeakoulun alumni.

3.9.2020: Radikaali laulu – Miten musiikki ruokkii kumouksellista unelmaa?

Paleface ja Laulava Unioni esittävät Taidepisteessä kumouksellisia unelmia ja taisteluviisuja sadan vuoden takaa. Lisäksi keskustellaan, keitä amerikansuomalaiset radikalisoituneet olivat ja mitä uutta aikalaismusiikki kertoo menneisyydestä. Entä mikä nykyisin on radikaalia musiikkia ja miksi sitä tarvitaan edelleen? Keskustelemassa rap-artisti Karri Paleface Miettinen, musiikinhistorian tutkija Saijaleena Rantanen sekä kansanmuusikko ja musiikkitoimittaja Amanda Kauranne.


Mitä sinä haluaisit kokea Taidepisteessä?

Kenen pitäisi puhua Taidepisteessä, ja mistä? Millä teoksella tai esityksellä haluaisit herättää keskustelua?

Voit nyt ehdottaa puheenaiheita, tapahtumateemoja, omia tai muiden esityksiä ja teoksia, taiteilijoita, tutkijoita tai muita mielenkiintoisia vieraita Taidepisteeseen. Kaikille esiintyjille ja keskustelijoille maksetaan palkkio.

Lisätiedot

    • Maija Grönqvist

    • Suunnittelija, Y/Yhteiset_vi, Taideyliopisto
    • +358504759645
    • maija.gronqvist@uniarts.fi