Taidepiste

Taideyliopiston kaikille avoimessa tapahtumasarjassa tarkastellaan yhteiskunnallisia ilmiöitä taiteen ja monialaisen keskustelun kautta.

Tanssija Teatterikorkeakoulussa

Mikä on Taidepiste?

Taidepiste on Taideyliopiston uusi, kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä syyskuusta 2020 alkaen.

Taidepisteessä käydään tasavertaista, lämmintä ja kunnioittavaa keskustelua, jossa myötätunto lisää rehellisyyttä ja rehellisyys myötätuntoa. Ääneen ja esille pääsee vaihtuva joukko taiteilijoita, sekä eri alojen ja aiheiden asiantuntijoita. Tasavertaiseen keskusteluun kutsutaan myös yleisö, jokainen, jolla on jotakin sanottavaa. Taidepisteen tavoitteena on tehdä tilaa monialaisille kohtaamisille ajankohtaisten ja tärkeiden ilmiöiden äärellä.

Taide auttaa meitä näkemään toisenlaisia maailmoja ja sen avulla on helpompi keskittyä vaikeimpiinkin asioihin. Tästä syystä kaikkiin iltoihin kuuluu myös musiikkia, kuvataidetta, teatteria, tanssia, runoutta tai performanssitaidetta, joka osaltaan jatkaa keskustelua illan teemasta.

Taidepisteen toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö.


Syksyn 2020 ohjelma

Kaikki Taidepisteet näytetään suorana Taideyliopiston YouTube-kanavalla, joten voit halutessasi osallistua tulematta paikan päälle.

3.9.2020: Radikaali laulu – Miten musiikki ruokkii kumouksellista unelmaa?

klo 16.30—18.00
Musiikkitalon Päälämpiö ja Kansalaistori

Paleface ja Laulava Unioni esittävät Taidepisteessä kumouksellisia unelmia ja taisteluviisuja sadan vuoden takaa. Lisäksi keskustellaan, keitä amerikansuomalaiset radikalisoituneet olivat ja mitä uutta aikalaismusiikki kertoo menneisyydestä. Entä mikä nykyisin on radikaalia musiikkia ja miksi sitä tarvitaan edelleen? Keskustelemassa rap-artisti Karri Paleface Miettinen, musiikinhistorian tutkija Saijaleena Rantanen sekä kansanmuusikko ja musiikkitoimittaja Amanda Kauranne.

28.9.2020: Esikuvat ja mahdollisuudet

klo 17.30—19.00
Musiikkitalon Päälämpiö

Miten yhteiskunnalliset rakenteet ja tausta vaikuttavat mahdollisuuksiimme tehdä ja kokea taidetta? Millainen merkitys on meitä ympäröivillä representaatioilla ja kohtaamillamme esikuvilla? Aiheesta keskustelevat tanssitaiteen opiskelija ja Taideyliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Sofia Charifi, kirjailija, kriitikko ja opettaja Silvia Hosseini sekä kulttuurikriitikko ja Sanat haltuun -hankkeen perustaja Aleksis Salusjärvi. Keskustelua vetää näyttelijä, lausuja, käsikirjoittaja ja ohjaaja Noora Dadu. Tapahtumassa esiintyy Kuopus, spoken word- ja rap-artisti sekä Teatterikorkeakoulun alumni.

19.10.2020: Lasten valtasuhteet – Kuinka puretaan rooleja koulussa ja ehkäistään kiusaamista?

klo 17.30—19.00
Musiikkitalon Päälämpiö

Keskustelemassa vapaa toimittaja Mona Eid, filosofian tohtori Ina Juva sekä teatteritaiteen yliopistonlehtori ja tutkija Riku Saastamoinen. Keskustelun juontaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian alumni Jenni Kilpi. Illan taideosuus vahvistetaan myöhemmin.

16.11.2020: Sotiluus ja väkivallan tabut

klo 17.30—19.00
Musiikkitalon Päälämpiö

Keskustelemassa tanssija ja tutkijatohtori Susanna Hast, tutkija ja toimittaja Karim Maiche ja ammattisotilas Juho Pylvänäinen. Illassa nähdään Susanna Hastin spoken word -teos Ei niin pelottava asia.

14.12.2020: Miksi hitaus ja vaivannäkö kannattaa?

klo 17.30—19.00
Musiikkitalon Päälämpiö

Keskustelemassa Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt sekä kuvataiteilija, nykytaiteen ja teknologian lehtori Tuomo Rainio. Kokoonpano ja illan muu ohjelma täydentyy myöhemmin.


Näin huolehdimme Taidepisteen turvallisuudesta korona-aikana

 • Katsomossa istutaan 1-2 metrin turvaväli huomioiden.
 • Käsidesiä on jaossa ympäri Musiikkitaloa.
 • Jos haluat käyttää hengityssuojainta tai suojakäsineitä, suosittelemme ottamaan ne mukaan itse.
 • Ethän tule Taidepisteeseen, jos sinulla on koronaan viittaavia oireita.
 • Taidepisteen vieraiden turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää – kiitos, että autat meitä huolehtimaan yhteisestä turvallisuudestamme!

Mitä sinä haluaisit kokea Taidepisteessä?

Kenen pitäisi puhua Taidepisteessä, ja mistä? Millä teoksella tai esityksellä haluaisit herättää keskustelua?

Voit nyt ehdottaa puheenaiheita, tapahtumateemoja, omia tai muiden esityksiä ja teoksia, taiteilijoita, tutkijoita tai muita mielenkiintoisia vieraita Taidepisteeseen. Kaikille esiintyjille ja keskustelijoille maksetaan palkkio.

Lisätiedot

  • Maija Grönqvist

  • Suunnittelija, Y/Yhteiset_vi, Taideyliopisto
  • +358504759645
  • maija.gronqvist@uniarts.fi