Taidepiste: Tiede, taide ja trollit

Kaventaako vihapuhe yliopistojen autonomiaa? Tammikuun Taidepisteessä aiheesta keskustelevat mm. Minja Koskela ja Johanna Vehkoo.

Henkilö piirtää hiilellä sotkua seinään

Miten vihapuhe vaikuttaa tieteen ja taiteen tekemiseen ja opettamiseen? Miksi humanistiset tieteet ja erityisesti taiteen tutkimus ovat trollien hampaissa? Miten yksittäinen tutkija voi toimia joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi ja millaista tukea yliopiston pitäisi antaa?

Aiheesta keskustelevat väitöstutkija, kirjailija ja kaupunginvaltuutettu Minja Koskela, historian dosentti ja akatemiatutkija Oula Silvennoinen, Tieteellisten seurain valtuuskunnan julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki sekä toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo. Keskustelua vetää tiedetoimittaja ja tietokirjailija Mikko Pelttari.

Pandemiatilanteesta johtuen tapahtuma järjestetään ilman paikalla olevaa yleisöä. Keskustelua voi seurata suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tapahtumatallenteita Taidepisteestä voi katsoa Youtubessa myös jälkikäteen.

Taidepiste on Taideyliopiston kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Tapahtumat järjestetään arki-iltaisin noin kuukauden välein vaihtuvissa sijainneissa ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tallenteita Taidepisteestä voi katsella Youtubessa myös jälkikäteen. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö. Lue lisää Taidepiste-tapahtumasarjasta.

Lisätietoa illan vieraista

Minja Koskela on Taideyliopiston väitöstutkija, kirjailija ja kaupunginvaltuutettu, joka on osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun muun muassa tasa-arvosta ja vihapuheesta.

Oula Silvennoinen on Helsingin yliopiston Euroopan historian dosentti ja akatemiatutkija. Hänen aihealueinaan ovat holokaustin, kansanmurhan, eurooppalaisen fasismin ja radikaalin kansallismielisyyden historia.

Sami Syrjämäki on filosofian tohtori ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan julkaisupäällikkö. Aiemmin Syrjämäki työskenteli Helsingin yliopistossa. Hän on toiminut aktiivisesti myös niin & näin -lehteä julkaisevassa Eurooppalaisen filosofian seurassa.

Johanna Vehkoo on toimittaja ja tietokirjailija, joka on julkaissut viisi teosta, viimeisimpänä kirjan Oikeusjuttu (Kosmos, 2021). Hän kuuluu Long Playn perustajiin ja kirjoittaa Ylelle Valheenpaljastaja-juttusarjaa.

Mikko Pelttari on vapaa tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Hän työskenteli ennen Helsingin yliopiston julkaisemassa Yliopisto-lehdessä. Pelttarin tietoteos Lämpenevä Maa – ilmastolukutaidon käsikirja julkaistiin syksyllä 2021.

Pysy kärryillä – tilaa uutiskirje!

Seuraavista Taidepiste-keskusteluista saat tietoa tilaamalla Taideyliopiston uutiskirjeen. Kokoamme kuudesti vuodessa ilmestyvään uutiskirjeeseen ajankohtaisimmat puheenvuorot, parhaat artikkelit sekä kuumimmat tapahtumatärpit.

Ajankohta

25.1.2022 klo 17:30 – 18:30

Sijainti

Tapahtuma järjestetään ilman paikalla olevaa yleisöä ja näytetään suorana Youtubessa.

Liput

Taidepisteen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.