Nuorisokoulutus Sibelius-Akatemiassa

Nuorisokoulutuksemme on lähtöalusta kohti musiikin ammattilaisuutta. Voit hakea klassisen musiikin, jazzmusiikin, kansanmusiikin tai Global Musicin opintoihin.

Miksi meille?

Nuorisokoulutus on valtakunnallista, musiikillisesti erityislahjakkaille nuorille tarkoitettua tavoitteellista koulutusta, joka antaa valmiuksia musiikkialan korkeakoulutasoisiin opintoihin. Se järjestetään Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, jossa opetus, taiteellinen toiminta ja tutkimus muodostavat vuorovaikutteisen, yliopistotasoisen oppimisympäristön.

Nuorisokoulutuksen tavoitteena on nuoren kokonaisvaltainen kehittyminen muusikkona, koululaisena ja tasapainoisena ihmisenä. Tiivis yhteistyö perheen ja nuoren oman musiikkioppilaitoksen kanssa on olennaista ja tukee oppimisprosessia. Kannustammekin nuorisokoulutuksen opiskelijoita jatkamaan opintojaan myös omassa musiikkioppilaitoksessaan, mikäli se on mahdollista.

Koulutuksen sisältö ja tavoite

Nuorisokoulutuksen opiskelijana sinulla on pääinstrumentti tai pääaine.

Klassisen musiikin pääinstrumentit: 

 • jousisoittimet (viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso)
 • puu- ja vaskipuhaltimet (huilu, oboe, klarinetti, fagotti, saksofoni, käyrätorvi, trumpetti, pasuuna, baritonitorvi, tuuba)
 • lyömäsoittimet, harppu
 • piano, harmonikka, kitara, kantele
 • urut
 • laulu 
 • vanhan musiikin periodisoittimet (puhallinsoittimet, jousisoittimet, cembalo, luuttu)

Pääaineet:

 • Global Music
 • jazzmusiikki
 • kansanmusiikki
 • sävellys
 • musiikinteoria  

Pääaineesi tai pääinstrumenttisi lisäksi opiskelet nuorisokoulutuksessa yhteissoittoa sekä musiikin hahmotustaitoja. Yksilöopetuksen aikataulut voit sopia oman opettajasi kanssa. Yhteissoiton opinnot järjestetään pääasiassa viikonloppuperiodeina. Osa periodeista järjestetään Taideyliopiston toimipisteessä Järvenpään Kallio-Kuninkalassa.

Klassisen musiikin hahmotustaitoaineissa järjestämme opetusta syventävällä sekä kandidaattitasolla – kehotamme sinua käymään vähintään musiikin perustasoiset hahmotustaito-opinnot (mupe) kotiseutusi musiikkioppilaitoksessa ennen nuorisokoulutuksen musiikin hahmotustaito-opintoihin osallistumista. Jazz- ja kansanmusiikin sekä Global Musicin musiikin hahmotustaitojen opetus on integroitu vuosittaisiin yhtyeopintoihin.

Sinulle voidaan myöntää myös muuta Sibelius-Akatemian opetusta, kuten sivuinstrumentti- tai sivuaineopintoja. Opintoihisi kuuluu vähintään yksi arvioitu julkinen esiintyminen lukuvuodessa (esimerkiksi nuorisokoulutuksen matineassa).

Opiskelusi nuorisokoulutuksessa perustuu henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan (NOPS), jonka teet vuosittain yhdessä nuorisokoulutuksen suunnittelijan, vastuuopettajan ja/tai ainejohtajan kanssa. Opintosuunnitelmassa musiikillisen koulutuksen tavoitteiden rinnalla otetaan huomioon peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen oppimistavoitteet. Nuorisokoulutuksen opinnoista ei saa opintopisteitä, sillä koulutus ei johda tutkintoon.

Opiskelijana sinun on pystyttävä osallistumaan nuorisokoulutuksen opetukseen paikan päällä Sibelius-Akatemian tiloissa Helsingissä säännöllisesti.

Nuorisokoulutus suuntautuu aina tavoitteellisesti myöhempään korkeakoulutasoiseen musiikkikoulutukseen Sibelius-Akatemiassa tai jossakin muussa korkeakoulussa.  

Maakunnalliset opetusvierailut

Osana nuorisokoulutusta Sibelius-Akatemian opettajat pitävät viikonloppukursseja musiikkioppilaitoksissa ympäri Suomea.

Opettajat

Nuorisokoulutuksen opettajakunta koostuu Sibelius-Akatemian opettajista. Klassisen musiikin opetusta koordinoi Teppo Koivisto, kansanmusiikin opetusta Terhi Puronaho, jazzmusiikin opetusta Ari-Pekka Anttila ja Global Musicin opetusta Nemat Battah. Klassisen musiikin hahmotustaitojen vastuuopettaja on Ville Komppa ja kamarimusiikin vastuuopettaja Petri Aarnio.

Nuorisokoulutukseen päästyäsi voit esittää toiveen siitä, kenet haluat opettajaksesi. Voit esittää toiveesi NOPSin tekemisen yhteydessä. Lopullisen päätöksen opettajasta tekee pääaineesi ainejohtaja.

Opiskelijat kertovat

Hakuohjeet

Hakuaika

3.-17.1.2024

Hakukielet

englanti (en), ruotsi (sv), suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

Palvelumaksu: 340€/lukuvuosi

Vastuuopettaja

Nuorisokoulutuksesta vastaava varadekaani Markus Utrio

Nuorisokoulutuksen koulutusohjelmajohtaja Kaisa Holopainen

Nuorisokoulutuksen suunnittelija Peppiina Kaperi

Yksikkö

Sibelius-Akatemia