Nuorisokoulutus Sibelius-Akatemiassa

Nuorisokoulutuksemme on lähtöalusta kohti musiikin ammattilaisuutta. Voit hakea klassisen musiikin, jazzin tai kansanmusiikin opintoihin.

Jalka, jossa kirkas lenkkari ja värikäs sukka rumpujen keskellä.

Miksi meille?

Nuorisokoulutus on valtakunnallista musiikin korkeakouluopintoihin valmentavaa koulutusta. Se järjestetään Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, jossa opetus, taiteellinen toiminta ja tutkimus muodostavat vuorovaikutteisen, yliopistotasoisen oppimisympäristön. Koulutuksen tavoitteena on saada musiikillisesti lahjakkaat koulua käyvät lapset ja nuoret tavoitteellisen musiikinopetuksen piiriin.

Koulutuksen sisältö ja tavoite

Nuorisokoulutuksen opiskelijalla on pääinstrumentti tai pääaine.

Klassisen musiikin pääinstrumentit: 

  • jousisoittimet (viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso)
  • puu- ja vaskipuhaltimet (huilu, oboe, klarinetti, fagotti, saksofoni, käyrätorvi, trumpetti, pasuuna, baritonitorvi, tuuba)
  • lyömäsoittimet, harppu
  • piano, harmonikka, kitara, kantele
  • urut
  • laulu 
  • vanhan musiikin periodisoittimet (puhallinsoitin, jousisoitin, cembalo, luuttu)

Muut pääaineet:

  • jazzmusiikki
  • kansanmusiikki
  • sävellys ja musiikinteoria  

Pääaineesi tai pääinstrumenttisi lisäksi opiskelet nuorisokoulutuksessa musiikin hahmotustaitoja sekä yhteissoittoa. Sinulla on mahdollisuus saada opetusta myös Sibelius-Akatemian muista koulutustarjonnassa olevista sisällöistä. Opintoihisi kuuluu vähintään yksi arvioitu julkinen esiintyminen lukuvuodessa (esimerkiksi nuorisokoulutuksen matineassa).

Opiskelusi nuorisokoulutuksessa perustuu henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan, jonka teet yhdessä oman opettajan tai ainejohtajan kanssa. Opintosuunnitelmassa musiikillisen koulutuksen tavoitteiden rinnalla otetaan huomioon peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen oppimistavoitteet. 

Nuorisokoulutus suuntautuu aina tavoitteellisesti myöhempään korkeakoulutasoiseen musiikkikoulutukseen Sibelius-Akatemiassa tai jossakin muussa korkeakoulussa.  

Maakunnalliset opetusvierailut

Osana nuorisokoulutusta Sibelius-Akatemian opettajat pitävät viikonloppukursseja musiikkioppilaitoksissa ympäri Suomea.

Opettajat

Nuorisokoulutuksen opettajakunta koostuu Sibelius-Akatemian opettajista. Klassisen musiikin opetusta koordinoi Teppo Koivisto, kansanmusiikin opetusta Leija Lautamaja ja jazzmusiikin opetusta Ari-Pekka Anttila.

Hakeminen

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia valitsee uusia nuorisokoulutuksen opiskelijoita kerran vuodessa keväisin. Seuraava haku Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen järjestetään tammikuussa 2022. Valintakokeita järjestetään pääosin toukokuussa.

Yksikkö

Sibelius-Akatemia

Hakukielet

englanti (en), ruotsi (sv), suomi (fi)

Lukuvuosimaksu

Palvelumaksu: 340€/lukuvuosi

Seuraava hakuaika

Seuraava hakuaika tammikuussa 2022. Opinnot alkavat elokuussa 2022.

Vastuuhenkilöt

Nuorisokoulutuksesta vastaava varadekaani Olli-Pekka Martikainen

Nuorisokoulutuksen koordinaattori Peppiina Kaperi