Työelämäopintoja ja -palveluita taiteen vapaalle kentälle

Taideyliopisto tarjoaa vapaan taiteen kentän ammattilaisille suunnattua työelämäkoulutusta ja -ohjausta maksuttomasti vuosina 2023–2025.

Kuvituskuva

Mistä hankkeessa on kyse?

Jatkuvan oppimisen koulutus- ja palvelukokonaisuus -hankkeessa kehitetään ja toteutetaan erityisesti kulttuurialan vapaan kentän toimijoille suunnattua työelämäkoulutusta ja -ohjausta syksystä 2023 alkaen. Uuden koulutus- ja palvelukokonaisuuden tavoitteena on vahvistaa taiteen vapaan kentän toimijoiden kykyä kehittää toimintaympäristöään kestävästi. Kaikki kokonaisuuteen kuuluvat opinnot ja palvelut ovat osallistujille maksuttomia.

Hankkeen rahoittaja on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Koulutusten sisällöt ja tavoitteet

Työelämävalmennusta taiteen ammattilaisille

Taideyliopiston Avoin kampus pilotoi syksyllä 2023 Ura+ -palvelua, joka tukee uravalmiuksien kehittymistä uravalmiuksien itsearvion ja ohjaustapaamisten avulla. Opintojakso sisältää myös ryhmän toiveiden ja tarpeiden pohjalta räätälöityä työelämävalmennusta.

Koulutus on suunnattu taiteen vapaan kentän ammattilaisille, joilla on korkeakoulutasoinen tutkinto taidealalta ja/tai päätoimista työkokemusta taidealalta vähintään 5 vuoden ajan. Lue lisää Ura+ -palvelusta täältä.

Taiteen vapaan kentän vertaisoppimisryhmä

Hankkeessa pilotoidaan taiteen vapaan kentän vertaisoppimisryhmätoimintaa kevään 2024 hankkeen työelämäkurssien avoimen yliopiston osallistujilla. Ryhmässä voi jakaa luottamuksella omaan työhön ja osaamisen kehittymiseen liittyviä asioita toisten vapaan kentän toimijoiden kanssa. Ryhmän toiminta suuntautuu sen jäsenten toiveiden mukaisesti. Muodostamme tarvittaessa useamman ryhmän.

Ryhmä toimii ja kokoontuu Taideyliopiston järjestämän aloituskokoontumisen 6.2.2024 klo 15-16 Zoomissa jälkeen itseohjautuvasti. Ilmoittautuminen ryhmään avoimen yliopiston kurssi-ilmoittautumisen yhteydessä 21.11.-7.12.2023.

Hankkeen muu maksuton työelämäopintojen tarjonta

Hankkeen puitteissa järjestetään laajasti muitakin maksuttomia työelämäopintoja muun muassa pienten taide- ja kulttuurialan toimijoiden kestävän johtamisen sekä projektinhallinnan Pyörre (20 op) -opintokokonaisuus, tekijänoikeuksien ja osaamisen sanoittamisen itsenäisesti suoritettavat verkkokurssit, Freelancerin talousaiheinen -webinaarisarja, sekä taidealan kansainväliseen agentointiin perehdyttävä Välitän-kurssi.

Ilmoittaudu mukaan koulutuksiin

Kesän 2024 koulutustarjonta julkaistaan 19.3.2024 klo 15.00. Haku alkaa 3.4.2024 klo 9.00 ja päättyy 19.4.2024 klo 23.59.

Uravalmiuksien itsearviointi

Hankkeessa on otettu käyttöön Kudin.fi – Uravalmiuksien itsearviointityökalu, joka tarjoaa tukea urasuunnittelussa urapolulla. Urasuunnitteluun ja koulutus- sekä työuran suunnanottoihin liittyy monimuotoisia kognitiivisia, psykologisia ja sosiaalisia prosesseja. Itsearviointi tukee sinua tunnistamaan omia urataitojasi kolmella kyselyllä, jotka ovat Ura- ja työllistymisvalmiudet, Vahvuuteni muutostilanteissa sekä Uravalinnat ja päätöksenteko.

Työkalun käyttöä testataan hankkeen Ura+ koulutuksessa vapaan kentän jatkuvilla oppijoilla. Kudin.fi on kehitetty Opetus- ja kulttuuriministeriön Työelämäpedagogiikka korkeakoulutuksessa (TYÖPEDA) – OKM:n kärkihankkeessa (2018-2020). Työkalu on vapaasti Taideyliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan hyödynnettävissä.

Taide- ja kulttuurialan järjestötapaamiset

Taideyliopiston Avoin kampus on järjestänyt syksystä 2022 alkaen järjestötapaamisia, joiden tarkoituksena on tiivistää yhteistyötä Taideyliopiston ja taide- ja kulttuurialoilla toimivien järjestöjen välillä ja keskustella yhdessä alojen jatkuvan ja työelämälähtöisen oppimisen kehittämistarpeista ja tulevaisuuden suunnista.​

Tarve järjestöjen välisen yhteistyön tiivistämiselle tunnistettiin Jälleenrakennusohjelman selvitystyössä. Selvityksen löydöksissä korostui tarve sektorirajat ylittävälle yhteistyölle ja keskinäisen dialogin vahvistamiselle taide- ja kulttuurialalla. Selvityksessä myös havaittiin, että taidealalla tarvitaan erityisesti yhteiskunnallisten ja työelämätaitojen kehittämistä sekä kykyä visioida kestävää tulevaisuutta ja osallistua halutun tulevaisuuden rakentamiseen. ​

Tapaamisia on järjestetty tähän mennessä kolme. Jatkossa tapaamisia on tarkoitus järjestää kaksi kerta vuodessa, aina keväisin ja syksyisin.

Tilaa jatkuvan oppimisen uutiskirje

Saa uutiskirje sähköpostiisi ja pysy kartalla Taideyliopiston tarjoamista jatkuvan oppimisen mahdollisuuksista, kuten avoimen yliopiston tarjonnasta.

Blogi

Hankkeen nimi

Kulttuurialan kestävä tulevaisuus – Jatkuvan oppimisen koulutus- ja palvelukokonaisuus

Ajankohta

06/2022-06/2025

Rahoittaja

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus

Tiimi

 • Satu Tuittila, työelämälehtori
 • Riitta Huttunen, työelämälehtori
 • Anu Falck, projektipäällikkö
 • Emilia Forss, suunnittelija

Yhteyshenkilöt

 • Anu Falck

  Projektipäällikkö, Avoimen kampuksen opintopalvelut Helsinki, Taideyliopisto
  +358503437194
  anu.falck@uniarts.fi
 • Emilia Forss

  Suunnittelija, Avoimen kampuksen opintopalvelut Helsinki, Taideyliopisto
  +358504651393
  emilia.forss@uniarts.fi

Lisätietoa hankkeesta

Hankkeen ohjausryhmä:

 • Vilja Byström, TAKU ry​
 • Jaakko Kämäräinen, Muusikkojen liitto​
 • Eva-Maria Hakola, Taike​
 • Sade Kahra, TaiY Kuvataideakatemia
 • Anu Lampela, TaiY Avoin kampus
 • Satu Tuittila, TaiY Avoin kampus
 • Riitta Huttunen, TaiY Avoin kampus
 • Anu Falck, TaiY Avoin kampus
 • Emilia Forss, TaiY Avoin kampus​