Taidepiste: Esikuvat ja mahdollisuudet

Sofia Charifi, Noora Dadu, Silvia Hosseini ja Aleksis Salusjärvi pohtivat taustan merkitystä ja kynnysten madaltamista taidekentällä.

Kädet kurottavat toisiaan kohti

Miten yhteiskunnalliset rakenteet ja tausta vaikuttavat mahdollisuuksiimme tehdä ja kokea taidetta? Millainen merkitys on meitä ympäröivillä representaatioilla ja kohtaamillamme esikuvilla? Millaisia esikuvia tarvitsemme – ja mistä oikeastaan edes puhumme, kun puhumme esikuvista?

Mahdollisuuksista, esikuvista ja taiteen tienraivaajista keskustelemassa Taideyliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja ja tanssitaiteen opiskelija Sofia Charifi, kirjailija, kriitikko ja opettaja Silvia Hosseini sekä kulttuurikriitikko ja Sanat haltuun -hankkeen perustaja Aleksis Salusjärvi. Keskustelua vetää näyttelijä, lausuja, käsikirjoittaja ja ohjaaja Noora Dadu. Keskustelu käydään suomeksi.

Tapahtumassa esiintyy myös lumoava rap- ja spoken word -artisti Kuopus.

Taidepiste järjestetään Musiikkitalon Päälämpiössä ja näytetään suorana Taideyliopiston YouTube-kanavalla. Tapahtumatallenne jää katsottavaksi YouTubeen.

Taidepiste on Taideyliopiston uusi, kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä syyskuusta 2020 alkaen. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö.

Lisätietoa illan vieraista

Sofia Charifi on Taideyliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja ja tanssitaiteen kolmannen vuoden opiskelija. Hän tähtää toiminnallaan yhdenvertaisempaan ja tasa-arvoisempaan taiteen kenttään monikulttuurisen taiteentekijän näkökulmasta ja on ottanut asiakseen puhua muun muassa representaation puolesta Taideyliopistossa. Hän haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että jokaisella on ääni ja kannustaa sen rohkeaan käyttöön. 

Noora Dadu on näyttelijä, lausuja, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän on kirjoittanut ja ohjannut esitykset Minun Palestiinani (2015ja FAIL – Virheellinen esitys (2016), joissa hän muun muassa ratkaisi Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin sekä yritti määritellä oman identiteettinsä. Dadu on näytellyt useissa näytelmissä, kuunnelmissa ja TV-sarjoissa. Tällä hetkellä hän kirjoittaa kirjaa ja valmistelee tulevia esityksiä.

Silvia Hosseini on Itä-Helsingistä Tampereelle muuttanut kirjailija, kriitikko ja opettaja. Hosseini kirjoittaa parhaillaan toista esseekokoelmaansa ja tekee jatko-opintoja Helsingin yliopistoon.

Aleksis Salusjärvi on Helsingissä asuva kulttuuritoimittaja ja lukutaidon lapiomies. Hän on opettanut lukutaitoa yli 5000 lukemiseen kielteisesti suhtautuvalle nuorelle erityisopetuksessa, sairaalakouluissa, ammatillisissa opinnoissa ja vankiloiden nuortenosastoilla.

Kuopus on henkilökohtaista ja herkkää autofiktiota suoltava rap- ja spoken word -artisti, joka yrittää horjuttaa räpin seksistisiä rakenteita ja räpätä toisin. Kuopus julkaisi 28.8.2020 esikoisalbuminsa Luottamus, kuritus + pus. Kuopus on myös näyttelijänä uraa tekevän Pietu Wikströmin artistiprojekti ja henkilökohtainen yritys kirjoittaa itsensä uudelleen, tuplariimi kerrallaan. Musiikin tuotannosta vastaa viulisti-säveltäjä Elias Riipinen.

Ajankohta

28.9.2020 klo 17:30 – 19:00

Sijainti

Musiikkitalon Päälämpiö

Mannerheimintie 13a

00100 Helsinki

Liput

Tapahtumaan on vapaa pääsy

Muut tiedot


Tapahtuma järjestetään Musiikkitalon Päälämpiössä ja toistetaan suorana Taideyliopiston YouTube-kanavalla. Tapahtumatallenne jää katsottavaksi YouTubeen.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet