Taidepiste: Historian sivuuttamat säveltäjänaiset

Mitä menetimme, kun iso osa lahjakkaita säveltäjiä suljettiin klassisen musiikin kaanonin ulkopuolelle?

Historiallisessa valokuvassa kaksi naista pianon ääressä ja kolmas soittaa kitaraa
Säveltäjä Alexandra Edelfelt tyttäriensä Annien ja Bertan kanssa. Kuva: Museovirasto

Mitä menetimme, kun iso osa lahjakkaita säveltäjiä suljettiin klassisen musiikin kaanonin ulkopuolelle? Miten paikataan naissäveltäjien aukko musiikin historiassa ja tulevaisuudessa?

Aiheesta keskustelevat Taidepisteessä 27.9.2021 kapellimestari Susanna Mälkki, tutkija Nuppu Koivisto-Kaasik ja väitöskirjatutkija ja musiikkitoimittaja Markus Virtanen. Keskustelua vetää toimittaja Maria Pettersson.

Osana tapahtumaa kuullaan myös säveltäjä Laura Netzelin (1839–1927) sekä nykysäveltäjä Vilma Rautiaisen musiikkia. Esiintymässä ovat sopraano Meeri Pulakka, viulisti Mirka Malmi, sellisti Iida Sinivalo, pianisti Tiina Karakorpi ja lyömäsoittaja Touko Leinonen. Lue lisää esiintyjistä

Tapahtuma järjestetään Musiikkitalon Päälämpiössä ja näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tallenteita Taidepiste-tapahtumista voi katsella Youtubessa myös jälkikäteen.

Taidepiste on Taideyliopiston kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö. Lue lisää Taidepiste-tapahtumasarjasta.

Lisätietoa illan vieraista

FT Nuppu Koivisto-Kaasik työskentelee tutkijana Taideyliopiston Historiafoorumissa erikoisalanaan 1800- ja 1900-lukujen muusikkonaiset. Parhaillaan hän työstää yhdessä apulaisprofessori Susanna Välimäen (HY) kanssa kirjaa säveltävistä naisista Suomen musiikin historiassa. Koivisto-Kaasikin tutkimusintresseihin lukeutuvat etenkin Itämeren piirin ja Venäjän keisarikunnan kulttuuri- ja sosiaalihistoriat.

Maria Pettersson on Journalisti-lehden päätoimittaja, jonka esikoisteos Historian jännät naiset oli viime vuoden toiseksi myydyin suomalainen tietokirja. Pettersson on aiemmin päätoimittanut Ylioppilaslehteä ja City-lehteä, työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa ja Euroopan parlamentissa sekä tehnyt Ylelle radio-ohjelmaa ja podcastia.

Markus Virtanen on helsinkiläinen väitöskirjatutkija, musiikkitoimittaja sekä säveltäjä. Väitöskirjahankkeessaan Säveltävänä naisena maailmassa: säveltäjä Ann-Elise Hannikainen aikakautensa peilinäVirtanen tarkastelee suomalaisen klassisen musiikin maailmaa ja sen arvoja ja ihanteita Hannikaisen säveltäjäuran kautta. 

Susanna Mälkki on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kapellimestareita. Hän on Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari ja Los Angelesin filharmonikoiden päävierailija. Mälkki on johtanut maailman parhaita orkestereita, kuten kaikkia USA:n Big Five -orkestereita, Amsterdamin Concertgebouw’ta, Berliinin filharmonikkoja ja Lontoon sinfoniaorkesteria. Mälkki on keskeisesti mukana Helsingin kaupunginorkesterin Historian unohtamat orkesterimusiikit -hankkeessa, joka luotaa piiloon jääneitä säveltäjiä ja heidän tekemiään sävellyksiä orkesterien soitettavaksi.

Pysy kärryillä – tilaa uutiskirje!

Seuraavista Taidepiste-keskusteluista saat tietoa tilaamalla Taideyliopiston uutiskirjeen. Kokoamme kuudesti vuodessa ilmestyvään uutiskirjeeseen ajankohtaisimmat puheenvuorot, parhaat artikkelit sekä kuumimmat tapahtumatärpit.

Ajankohta

27.9.2021 klo 17:30 – 19:00

Sijainti

Musiikkitalon Päälämpiö

Mannerheimintie 13a

00100 Helsinki

Liput

Taidepisteen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet