Lisätietoa 27.9. Taidepisteen esiintyjistä

Kokoonpano esiintyy Musiikkitalon Päälämpiössä Taidepiste-tapahtumassa 27.9.2021.

Trio Lago (Mirka Malmi, viulu, Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello ja Tiina Karakorpi, piano) on vuonna 2019 perustettu tuomaan esiin historiallisten säveltäjänaisten ohjelmistoa. Tavoitteena on tuoda tämä unohdettu musiikki takaisin konserttiohjelmiin, kulttuuriseen muistiimme, luokkahuoneisiin sekä osaksi suomalaisen musiikin kaanonia.

Mirka Malmi ja Tiina Karakorpi ovat työskennelleet pitkäjänteisesti naisten musiikin parissa. Malmin suunnittelema kahdeksanosainen konserttisarja Nainen ja viulu (2018–2020) esitteli pohjoismaisten säveltäjänaisten viulu- ja kamarimusiikkia vuosilta 1850–1950. Konserttisarja huipentui kantaesitykseen Ida Mobergin viulukonsertosta Tondikt, jonka solistina Malmi toimi. Suomalaistaustaisten historiallisten säveltäjänaisten musiikkia sisältämät Toisia suomalaisia viulusävelmiä -levy ja -nuottieditio julkaistaan syksyllä 2021. Naisten musiikin ohella Malmi on keskittynyt uuden musiikin esittämiseen sekä moni- ja esitystaiteellisiin hankkeisiin. Päätyönään Malmi soittaa Radion sinfoniaorkesterissa.

Karakorpi on tuonut naisten musiikkia esille Nainen ja viulu -konserttien pianistina sekä muun muassa KAAÅS-pianotrion jäsenenä ja tasa-arvoista taidemusiikkikulttuuria edistävän Kokonainen-festivaalin esiintyjänä. Vuonna 2019 Malmi ja Karakorpi nauhoittivat Yleisradiolle kantanauhoja suomalaisten säveltäjänaisten teoksista. Heidän muusikkouteensa kuuluu tiivis yhteistyö musiikintutkijoiden ja musiikkitoimijoiden kanssa. Karakorpi on taiteellisissa tutkimuksissaan perehtynyt soittamisen kehollisuuteen, muun muassa sukupuolen ja äitiyden näkökulmista. Karakorpi toimii pianonsoiton lehtorina Espoon Musiikkiopistossa.

Iida-Vilhelmiina Sinivalo on helsinkiläinen vapaan kentän sellisti, jonka kiinnostuksen kohteena on erityisesti soittimensa tarjoama monipuolinen ilmaisuvoima. Parhaillaan hän syventyy aihealueeseen Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa taiteellisen tohtoritutkinnon parissa. Lähestymällä soitintaan monien musiikin eri tyylilajien kautta hän pyrkii laajentamaan instrumentin ilmaisullista kokonaiskuvaa. Sinivalo suoritti maisterintutkintonsa Sibelius-Akatemiassa klassisen musiikin osastolla, tärkeimpinä opettajinaan Arto Noras ja Timo Hanhinen, minkä jälkeen hän on työskennellyt monipuolisesti genre-sitoutumattomana muusikkona ja pedagogina.

Sopraano Meeri Pulakan monipuolinen osaaminen ulottuu barokista nykymusiikkiin ja hän on kotonaan niin oopperalavalla kuin kamarimusiikin parissakin. Hän on laulanut useiden suomalaisten orkestereiden ja yhtyeiden, kuten Suomalaisen barokkiorkesterin, Avanti! kamariorkesterin, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Uusinta Ensemblen ja Barocco Borealen solistina. Pulakan esittämiin oopperarooleihin kuuluvat mm. Mozartin Vitellia (La Clemenza di Tito), Händelin Cleopatra (Giulio Cesare) ja Menottin Madame Euterpova (Help! Help! The Globolinks). Meeri Pulakka on valmistunut erinomaisin arvosanoin Sibelius-Akatemian lied- ja oratoriomusiikin koulutusohjelmasta (musiikin maisteri 2018) ja Wienin Universität für Musik und darstellende Kunst -musiikkiyliopiston oopperaluokalta (Master of Arts 2017).

Touko Leinonen varttui Orivedellä, missä hän aloitti myös musiikkiopintonsa ja sain ensikosketuksensa orkesterisoittoon. Leinosen tie vei Tampereen kautta Sibelius-Akatemiaan, jossa hän opiskelee tällä hetkellä lyömäsoitinten maisteriksi. Opintojensa ohella Leinonen on toiminut freelance-muusikkona useissa Suomen sinfoniaorkestereissa sekä itsenäisissä tuotannoissa. Hän on myös yksi lyömäsoitinyhtye Echo Percussionin perustajajäsenistä.