Taidepiste: Ylikulutuksesta uudenlaiseen olemisen tapaan

Marraskuun Taidepisteessä Teatterikorkeakoululla hahmotellaan toisenlaista, muuhun kuin ylikuluttamiseen perustuvaa olemisen tapaa.

Henkilö tanssii kaupunkimaisemassa

Ilmastokriisi pakottaa meidät tulevaisuudessa luopumaan paljosta. Mitä hyvää voimme saada ylikulutukseen perustuvan elämäntapamme tilalle? Mihin muuhun kuin materiaan kanavoimme ihmiskunnalle ominaisen hedonismin? Entä mitä meidän pitäisi opettaa nyt lapsille, jotta he voivat elää onnellisen elämän tulevaisuuden muuttuneessa maailmassa?

Uudenlaisista elämisen ja olemisen tavoista keskustelevat marraskuun Taidepisteessä tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila, filosofi Ville Lähde, tietokirjailija ja maantieteilijä Laura Ertimo ja toimitusjohtaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Leo Stranius. Tapahtuman juontaa toimittaja Riikka Suominen.

Keskustelun jälkeen on mahdollisuus osallistua kuvataiteilija ja väitöskirjatutkija Henna Lainisen pitämään lyhyeen kirjoitusharjoitukseen. Harjoituksessa pohditaan ja jaetaan kestävään elämäntapaan tarvittavia taitoja.

Tapahtuma järjestetään Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Torilla ja näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla.

Taidepiste on Taideyliopiston kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Tapahtumat järjestetään arki-iltaisin noin kuukauden välein vaihtuvissa sijainneissa ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tallenteita Taidepisteestä voi katsella Youtubessa myös jälkikäteen. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö.  Lue lisää Taidepiste-tapahtumasarjasta.

Lisätietoa illan vieraista

Eeva Anttila on tanssipedagogiikan professori ja tanssinopettajan maisteriohjelman johtaja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Anttilan tutkimustyö kohdistuu erityisesti keholliseen oppimiseen, keholliseen vuorovaikutukseen, tanssipedagogiikan merkitykseen peruskoulun toimintakulttuurin tukemisessa sekä toiminnalliseen, yhteisölliseen ja moniaistiseen pedagogiikkaan. Anttila toimi Artsequal-tutkimushankkeen Arts@School -tutkijaryhmän johtajana vuosina 2015–2021. Tällä hetkellä hän johtaa Koneen säätiön rahoittamaa ELLA-tutkimushanketta, jossa selvitetään kehollisuuden ja taiteen merkitystä kielen oppimisessa.

Laura Ertimo on helsinkiläinen maantieteilijä ja tietokirjailija. Hänen lapsille ja koko perheelle suunnatut kirjansa käsittelevät usein ihmisen paikkaa luonnossa. Ympäristökriisien ja niiden ihmisperäisten syiden käsittely kouluikäisten tietokirjoissa haastaa tekijänsä etsimään uusia ilmaisutapoja, jotka havainnollistavat monisyisiä ongelmia lannistamatta lukijaa. Ertimolle on myönnetty Tietopöllö-palkinto vuonna 2020, ja Ertimon kirjoittama Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-finalisti vuonna 2021.

Ville Lähde on BIOS-tutkimusyksikön tutkija, joka on erikoistunut viime vuosina ruokajärjestelmien ongelmiin, luonnonvarojen niukkuuteen sekä kollektiiviseen toimintaan ekologisessa siirtymässä. Hän on myös niin & näin -lehden toimittaja, intohimoinen puutarhuri ja pitää vegaanista Hyvä kurkku -ruokablogia.

Leo Stranius on vastuullista liiketoimintaa vauhdittavan Third Rockin yksi perustaja ja toimitusjohtaja. Aiemmin hän on työskennellyt mm. Kansalaisareenan, Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajana sekä teknologia-alalla ympäristöpäällikkönä ja yritysten neuvonantajana. 

Riikka Suominen on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja. Hän on erikoistunut ilmastoaiheisiin.

Henna Laininen on ekologisiin kysymyksiin keskittynyt kuvataiteen tohtoriopiskelija Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Väitöstyössään hän tutkii miten kestävän elämäntavan opettelua voi tukea luovan yhteisöllisen kirjoittamisen menetelmin nykytaiteen kontekstissa. Lainisen väitöstyön tuloksena syntyy äänitaideteoksia, työpajoja ja opetusmateriaaleja ympäristötunteista ja ilmastotaidoista. Minun ilmastotaitoni -radiodokumentissa hän pohti erilaisten taitojen harjoittajien kanssa, minkälaisia taitoja ilmastokriisissä tarvitaan. Lue lisää Lainisen teoksista ja tutkimuksesta

Pysy kärryillä – tilaa uutiskirje!

Seuraavista Taidepiste-keskusteluista saat tietoa tilaamalla Taideyliopiston uutiskirjeen. Kokoamme kuudesti vuodessa ilmestyvään uutiskirjeeseen ajankohtaisimmat puheenvuorot, parhaat artikkelit sekä kuumimmat tapahtumatärpit.

Ajankohta

9.11.2022 klo 17:30 – 19:00

Sijainti

Tori

Haapaniemenkatu 6

00530 Helsinki

Liput

Taidepisteen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet