Taidepiste: What can the arts do in the time of war?

Kevään viimeisessä Taidepiste-tapahtumassa puhutaan taiteesta sodanvastaisena aktivismina ja solidaarisuudesta taidekentällä.

Lähikuva mikrofonista esityssalissa

Ukrainan sodan traagiset tapahtumat saavat monet tuntemaan olonsa neuvottomiksi. Mitä voimme tehdä yksilötasolla, entä yhteisöinä? Mitä sodanvastainen aktivismi tarkoittaa taiteessa ja taidekentällä? Miten suomalainen taidekenttä voi osoittaa tukensa tänne paenneille taiteen ammattilaisille? Mitä solidaarisuus Ukrainan puolesta tarkoittaa käytännössä?

Keskustelijapaneeli koostuu Suomessa asuvista tai Suomeen sotaa paenneista ukrainalaisista, venäläisistä ja suomalaisista taiteilijoista. Mukana ovat tanssija Olha Svidina, sellisti Lukas Stasevskij, esitystaiteen kuraattori ja tuottaja Maria Sloeva sekä kuvataiteilija Pavel Rotts. Keskustelua vetää toimittaja sekä sosiaali- ja kulttuuriantropologi Lea Pakkanen.

Tapahtuma on kokonaan englanninkielinen.

Keskustelun lisäksi tapahtumassa kuullaan ukrainalaisten kirjailijoiden kirjoittamia tekstejä sodan keskeltä helmi-maaliskuussa 2022. Kirjailijat ovat Oleg Mihailov, Ljudmila Timošenko ja Andriy Bondarenko. Tekstikokonaisuus on näytelmäkirjailija ja suomentaja Elli Salon kokoama. Lukijoina toimivat näyttelijä Anastasia Trizna ja Elli Salo.

Tapahtuma järjestetään Taideyliopiston Sörnäisten kampuksella, Teatterikorkeakoulun Torilla ja näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla.

Taidepiste on Taideyliopiston kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Tapahtumat järjestetään arki-iltaisin noin kuukauden välein vaihtuvissa sijainneissa ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tallenteita Taidepisteestä voi katsella Youtubessa myös jälkikäteen. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö. Lue lisää Taidepiste-tapahtumasarjasta.

Lisätietoa keskustelijoista

Pavel Rotts on Helsingissä asuva taiteilija, joka työskentelee monien eri tekniikoiden ja taidemuotojen parissa nykytaiteen alueella: hänen repertuaariinsa kuuluu niin käsitetaide, performanssitaide, äänitaide, kokeellinen musiikki, installaatiot, kuvanveisto kuin myös videotaide. Rotts viimeistelee tällä hetkellä maisterintutkintoaan tila-aikataiteen opetusalueella Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Taiteellisessa työskentelyssään Rotts tutkii Neuvostoliiton perintöä, kollektiivista ja henkilökohtaista muistia, historiallisia traumoja, kulttuurista identiteettiä sekä yksittäisen henkilön asemaa historiallisissa konteksteissa.

Maria Sloeva on teatterituottaja, kuraattori ja kulttuuripäällikkö. Hän pakeni Pietarista maaliskuussa 2022 ja asuu tällä hetkellä Helsingissä. Sloeva on tehnyt vuosien mittaan aktiivisesti yhteistyötä saksalaisten, venäläisten sekä ukrainalaisten teatterien, kustantamoiden ja kirjastojen kanssa. Viime vuosina Sloeva on esimerkiksi tuottanut Rimini Protokollin ja Uzahvatin Remote Kyiv -nimisen esityksen, toimittanut Goethe-Instituutin julkaiseman SchAG 6-nimisen saksankielisten nykynäytelmien antologian sekä ollut mukana perustamassa itsenäistä Xronotope-teatteriryhmää Venäjällä. 

Lukas Stasevskij on sellisti ja elokuvaohjauksen opiskelija. Suomessa ammattimuusikkona tunnettu Stasevskij on kotoisin Tampereelta ja valmistunut Sibelius-Akatemiasta. Hän aloitti elokuvaohjauksen opinnot Kiovassa marraskuussa 2021. Sodan syttyessä helmikuussa 2022 Stasevskij jäi Ukrainaan dokumentoimaan sodan tapahtumia ja on palannut vasta hiljattain Suomeen.

Olha Svidina on Kiovasta kotoisin oleva ukrainalainen tanssija ja koreografi. Svidina on tanssinut 14 vuoden ajan ja toiminut opettajana yli seitsemän vuotta. Hän on mm. vuoden 2017 EBS-palkinnon voittaja (Düsseldorf, Saksa), International Illest Battle -kilpailun finalisti vuodelta 2019 (Pariisi, Ranska), EBS Qualifier -karsintakilpailun voittaja vuonna 2019 (Wien, Itävalta), battle-vieras EBS-kilpailussa vuonna 2019 (Düsseldorf, Saksa) sekä opettaja ja finalisti Krumpire Asia -tapahtumassa vuonna 2019 (Thaimaa). Svidina on paennut väliaikaisesti kotimaansa sotaa Suomeen Artists at Risk- ja Tanssin Tiedotuskeskus -järjestöjen avustuksella.

Lea Pakkanen on antropologian alalta valmistunut toimittaja ja viestinnän asiantuntija. Pakkanen on aiemmin koonnut inkerinsuomalaisista kertovan näyttelyn Kansallismuseota varten sekä kirjoittanut samasta aiheesta Se tapahtui meille -nimisen tietokirjan. Pakkanen työskentelee tällä hetkellä WWF Suomen viestinnässä.


Pysy kärryillä, tilaa uutiskirje!

Tulevista Taidepiste-tapahtumista saat kätevimmin tietoa tilaamalla Taideyliopiston uutiskirjeen. Kokoamme kuudesti ilmestyvään uutiskirjeeseen ajakohtaisimmat puheenvuorot, parhaat artikkelit ja kuumimmat tapahtumatärpit.

Ajankohta

24.5.2022 klo 17:30 – 19:00

Sijainti

Tori

Haapaniemenkatu 6

00530 Helsinki

Liput

Taidepisteen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Muut tiedot


Tapahtumaa voi seurata paikan päällä Teatterikorkeakoulun Torilla tai verkossa Taideyliopiston Youtube-kanavalla.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet