Taidepiste: Uudet utopiat

Huhtikuun Taidepisteessä neljä tulevaisuuden taiteilijaa keskustelee siitä, mihin suuntaan he haluavat taidetta ja maailmaa viedä.

Kaksi opiskelijaa juoksevat ulkona kohti kameraa

Alkuperäisistä tiedoista poiketen neljäs keskustelijoista, Annika Lyytikäinen, ei valitettavasti pääse mukaan tapahtumaan.

Huhtikuussa Taidepisteessä puhutaan tulevaisuudesta. Puheenvuoron saavat nyt he, joita aihe koskettaa, siis nuoret aikuiset. Mitkä asiat nyt korkeakouluissa opiskeleva sukupolvi näkee toisin kuin edeltäjänsä? Millaisesta tulevaisuudesta he haaveilevat? Millaisia ovat tulevaisuuden supervoimat? Miten taiteilijoiden osaaminen voi olla ratkaisemassa tulevaisuuden isoja ongelmia? Mitä he odottavat instituutioilta ja yhteiskunnalta, jotta voivat toteuttaa missiotaan?

Keskustelemassa ovat taiteen maisteri ja teatteriohjaajaopiskelija Minna Lund, klarinetisti, kansanmuusikko ja kansantaloustieteen opiskelija Annika Lyytikäinen, arkkitehtuuria ja tila-aikataiteita samanaikaisesti opiskeleva Mimma Tuomisalo sekä klarinetistiopiskelija Klaara Vasara. Keskustelun vetää työnohjaaja ja yrittäjä Laura Köönikkä.

Keskustelua ennen kuulemme musiikkia Klaara Vasaran esittämänä. Kappale on Tõnu Kõrvitsin Laulan üle merede, ”Singing over the sea” (2009).

Tapahtuma järjestetään Taideyliopiston Sörnäisten kampuksella, Teatterikorkeakoulun Torilla ja näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla.

Illan paneeli on Taideyliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsenten, Johannes Pessin ja Viivi Tigerstedtin kokoama. Keskustelu liittyy Helsinki Think Companyn ja Taideyliopiston yhteistyössä järjestämään Kollaasi-tapahtumaan 22.–24.4. Musiikkitalossa. Kollaasissa monialaiset tiimit etsivät ratkaisuja kulttuuri- ja taidealan rakenteellisiin ongelmiin. Lue lisää Helsinki Think Companysta.

Taidepiste on Taideyliopiston kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Tapahtumat järjestetään arki-iltaisin noin kuukauden välein vaihtuvissa sijainneissa ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tallenteita Taidepisteestä voi katsella Youtubessa myös jälkikäteen. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö. Lue lisää Taidepiste-tapahtumasarjasta.

Lisätietoa illan vieraista

Minna Lund on taiteen maisteri, esitysten tekijä ja keväällä teatteritaiteen kandiksi valmistuva teatteriohjaaja. Hänen taiteellinen työskentelynsä on sidoksissa näyttämöön, kirjoittamiseen, dramaturgiaan ja esitystapahtumiin. Tällä hetkellä Lundia kiinnostaa kuola, spekulatiivinen fiktio, utopiat, dystopiat, teoriat, tunteet, vulgaarius, romantiikka, runous sekä jännitteinen ja nestemäinen näyttämö. Hänen työskentelyään ohjaavat feministiset praktiikat ja haaveilu aktivismina. 

Annika Lyytikäinen on suomenruotsalainen klarinetisti ja kansanmuusikko, jonka taiteellinen työ ponnistaa pohjoismaisesta ja juutalaisesta musiikkiperinteestä. Paitsi eurooppalaisten klarinettiperinteiden taitaja, Annika on myös monipuolinen yhtyemuusikko, säveltäjä ja opettaja. Lyytikäinen on myös tuttu kasvo nuorisopoliittisella kentällä ja toimii tällä hetkellä muun muassa Nuorten Pohjoismaiden Neuvoston varapresidenttiä. Annika suorittaa myös kansantaloustieteen maisterinopintoja Hankenilla.

Mimma Tuomisalo on maailmaan asettumisen ja asumisen teemoja kahden koulutuksensa leikkauspisteestä lähestyvä helsinkiläistaiteilija. Tuomisalo on opiskellut sekä arkkitehtuuria Aalto-yliopistossa että kuvataidetta tila-aika-taiteiden opetusalueella Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Tuotettu rakennettu ympäristö ja sen vaikutukset, sukupuolittuneet tilat ja toimet, työn (moni)merkityksellisyys ja nostalgia ovat olleet hänen viimeaikaisten teostensa pääteemoja.

Klaara Vasara on 24-vuotias klarinetisti Helsingistä. Tällä hetkellä hän suorittaa maisterintutkintoaan Sibelius-Akatemiassa ja toimii opintojensa ohessa aktiivisesti freelance-muusikkona. Klaara on vieraillut useissa suomalaisissa orkestereissa kuten Radion Sinfoniaorkesterissa ja Joensuun kaupunginorkesterissa. Kamarimusiikki on erityisen lähellä Klaaran sydäntä ja hän toimii muun muassa HAI-nykymusiikkikvartetin jäsenenä. Klaara on myös juuri aloittanut tehtävänsä Helsingin Ritarihuoneella järjestettävän Kamarikesä -festivaalin taiteellisena johtajana yhdessä viulisti Abel Puustisen ja pianisti Ossi Tannerin kanssa.

Laura Köönikkä, FM, työnohjaaja ja coach, yrittäjä. Laura Köönikkä on tehnyt yhden pitkän uran taidekuraattorina ja saavuttanut siinä kaiken minkä koki itselleen merkitykselliseksi. Taide on edelleen tärkeää Köönikälle, vaikkei hän tee sen sisältöjä. Coachina ja työnohjaajana Köönikkä saa toteuttaa syvintä kutsumustaan auttaa muita näkemään itsensä positiivisessa valossa, kykenevinä ja upeina ihmisinä. Laura Köönikkä uskoo taiteen voimaan auttaa sen tekijöitä ja kokijoita elämään parempaa elämää. 

Ajankohta

27.4.2022 klo 17:30 – 19:00

Sijainti

Tori

Haapaniemenkatu 6

00530 Helsinki

Liput

Taidepisteen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Muut tiedot


Tapahtumaa voi seurata paikan päällä Teatterikorkeakoulun Torilla tai verkossa Taideyliopiston Youtube-kanavalla.

 

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet