Taidepiste: Taide jokaisenoikeutena

Miksi taiteen pitää kuulua kaikille, ja kuka jää toistaiseksi ulkopuolelle? Tule kuuntelemaan keskustelua Musiikkitaloon 15.11.2021!

Kumihanskoja kuivumassa naruilla

Mahdollisuus taiteeseen ja kulttuuriin on kaikkien perusoikeus, mutta edes Suomessa tämä oikeus ei toteudu. Pandemian jälkeen on syytä keskustella, miksi taiteen pitää kuulua kaikille. Kuka taidetta harrastaa ja kuka jää ulkopuolelle? Mitä on tehtävissä taiteen tasa-arvon ja saavutettavuuden eteen?

Aiheesta keskustelevat Taidepisteessä näyttelijä ja ohjaaja Jussi Lehtonen, musiikkikasvatuksen tutkija Tuulikki Laes ja saamelainen aktivisti ja taiteilija Petra Laiti. Keskustelua vetää koreografi ja UrbanApa-yhteisön taiteellinen johtaja Sonya Lindfors. Toisin kuin alun perin ilmoitettiin, paneelikeskustelusta jää pois Laura Porola, Amos Rexin yleisötyön kuraattori, ja uutena jäsenenä mukaan saadaan Petra Laiti.

Keskustelun lisäksi tapahtumassa kuullaan monologeja ja musiikkia, joista vastaa Porttiteatteri. Se on ammattilaisvetoinen, vapautumisvaiheessa olevien ja jo vapautuneiden vankien yhteisöteatteri.

Tapahtuma järjestetään Musiikkitalon Päälämpiössä ja näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tallenteita Taidepiste-tapahtumista voi katsella Youtubessa myös jälkikäteen.

Taidepiste on Taideyliopiston kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö. Lue lisää Taidepiste-tapahtumasarjasta.

Lisätietoa illan vieraista

Tuulikki Laes on aktivistitutkija ja akateeminen yrittäjä, joka uskoo musiikin ja taiteen mahdollisuuksiin yhteiskunnan haasteisiin vastaamisessa. Hänen asiantuntemuksensa ja kiinnostuksen kohteensa ovat erityisesti musiikki- ja taidekasvatuksen eriarvoisuuteen liittyvät ilmiöt kuten ageismi ja ableismi, kriittisen pedagogiikan uudet muodot sekä soveltava systeemiajattelu.

Petra Laiti (Mihku Ilmára Mika Petra) on saamelainen aktivisti, kirjoittaja ja kauppatieteiden maisteri. Laiti on herättänyt tietoisuutta saamelaisten oikeuksista vuodesta 2016 eri sosiaalisen median kanavien kautta. Blogikirjoituksissaan, twiiteissään ja instagram-kuvissaan Laiti käsittelee niin alkuperäiskansojen maaoikeuksia, kulttuurista omimista, kuin eettistä matkailua. Laiti työskentelee eduskunnassa poliittisena avustajana, minkä lisäksi hän työstää Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyä Suomen kansallismuseolle. Laiti pitää käsitöistä, valokuvaamisesta ja veneilystä.

Jussi Lehtonen on Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija, näyttelijä ja ohjaaja. Kiertuenäyttämö vie teatteriesityksiä hoitolaitoksiin ja vankiloihin sekä tekee yhteisöllisesti suuntautunutta dokumenttiteatteria. Lehtosen viimeisimmät ohjaukset ovat Kansallisteatterin Toinen koti (2017) ja Undocumented love (2020), joissa hän työskenteli pakolaistaustaisten taiteilijoiden kanssa. Lehtonen oli taiteilija-tutkijatohtorina mukana Artsequal-tutkimushankkeessa vuosina 2015—2021.

Sonya Lindfors on helsinkiläinen taiteilija, koreografi, kouluttaja ja UrbanApa-yhteisön perustajajäsen ja taiteellinen johtaja. Lindforsia kiinnostaa luoda antirasistisia ja feministisiä alustoja festivaaleille, performansseille, julkaisuille ja työpajoille sekä radikaalille, yhteisölliselle unelmoinnille. Lindforsille on myönnetty useita palkintoja, viimeisimpänä ANTI Festival International Prize for Live Art vuonna 2018. Kaudella 2017–2018 Lindfors työskenteli Zodiak – Uuden tanssin keskuksen koreografina.

Porttiteatteri on ammattilaisvetoinen, vapautumisvaiheessa olevien ja jo vapautuneiden vankien yhteisöteatteri. Se toimii Helsingin Kaapelitehtaalla ja tuottaa esitykset yhteistyössä helsinkiläisten teattereiden kanssa. Porttiteatterin tavoitteena on saada joukko perinteisesti kulttuuripalvelujen ulottumattomiin jääviä henkilöitä taidetoiminnan pariin. Rikollisen identiteetistä irrottautuminen, uusien vahvuuksien löytäminen sekä yhteisön kehittäminen ovat teatterin toiminnan ytimessä. Porttiteatterin esitykset voidaan nähdä yhteiskunnallisina puheenvuoroina, joissa maailmaa tarkastellaan vankilasta vapautuvien henkilöiden silmin.

Pysy kärryillä – tilaa uutiskirje!

Seuraavista Taidepiste-keskusteluista saat tietoa tilaamalla Taideyliopiston uutiskirjeen. Kokoamme kuudesti vuodessa ilmestyvään uutiskirjeeseen ajankohtaisimmat puheenvuorot, parhaat artikkelit sekä kuumimmat tapahtumatärpit.

Ajankohta

15.11.2021 klo 17:30 – 19:00

Sijainti

Musiikkitalon Päälämpiö

Mannerheimintie 13a

00100 Helsinki

Liput

Taidepisteen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Muut tiedot


Tapahtumaa voi seurata paikan päällä Musiikkitalon Päälämpiössä tai verkossa Taideyliopiston Youtube-kanavalla.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet