Taidepiste: Radikaali laulu

Miten musiikki ruokkii kumouksellista unelmaa? Lavalla Paleface & Laulava Unioni, Saijaleena Rantanen ja Amanda Kauranne.

Rap-artisti Paleface ja Taidepisteen logo
Kuvaaja: Aino Haili

Paleface ja Laulava Unioni esittävät Taidepisteessä kumouksellisia unelmia ja taisteluviisuja sadan vuoden takaa. Lisäksi keskustellaan, keitä amerikansuomalaiset radikalisoituneet olivat ja mitä uutta aikalaismusiikki kertoo menneisyydestä. Entä mikä nykyisin on radikaalia musiikkia ja miksi sitä tarvitaan edelleen?

Aiheesta keskustelevat musiikinhistorian tutkija Saijaleena Rantanen sekä kansanmuusikko ja musiikkitoimittaja Amanda Kauranne yhdessä rap-artisti Karri Paleface Miettisen kanssa. Keskustelu käydään suomeksi.

Tapahtuma järjestetään Musiikkitalon Päälämpiössä ja suoratoistetaan ulkokatsomolle Kansalaistorilla sekä Taideyliopiston YouTube-kanavalle. Turvavälien takaamiseksi sisätiloihin mahtuu tavallista vähemmän yleisöä, mutta ulkona riittää reilusti tilaa.

Taidepistettä ennen Musiikkitalon ympäristössä järjestetään kaikille avoimet Taideyliopiston lukuvuoden avajaiset klo 15–16.30. Avajaisten ohjelmaan kuuluu puheita sekä Taideyliopiston opiskelijoiden teoksia ja esityksiä.

Taidepiste on Taideyliopiston uusi, kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta.

Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä syyskuusta 2020 alkaen. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö.

Näin huolehdimme Taidepisteen turvallisuudesta korona-aikana

  • Ulkokatsomossa istutaan 1-2 metrin turvaväli huomioiden.
  • Käsidesiä on jaossa Taideyliopiston infopisteellä.
  • Jos haluat käyttää hengityssuojainta tai suojakäsineitä, suosittelemme ottamaan ne mukaan itse.
  • Ethän tule Taidepisteeseen, jos sinulla on koronaan viittaavia oireita.
  • Taidepisteen vieraiden turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää – kiitos, että autat meitä huolehtimaan yhteisestä turvallisuudestamme!

Lisätietoa illan vieraista

Amanda Kauranne on muusikko ja musiikkitoimittaja, joka rakastaa kansanperinnettä ja sen moniulotteista ilmenemistä nykyhetkessä. Hänet tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista projekteistaan. Hän työskentelee freelancer muusikkona, säveltäjä-sanoittaja-sovittajana sekä musiikkitoimittajana Yleisradiolla ja alan lehdissä. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmästä.

Karri Miettinen alias Paleface on uraauurtava suomiräppäri ja kirjailija. Hänet on palkittu muun muassa platinalevyillä, Emma-patsailla ja Suomen Kulttuurirahaston suurella kulttuuripalkinnolla ”sosiaalisesta tarkkanäköisyydestä”. Hiphop-musiikin lisäksi hän on perehtynyt myös perinnemusiikkiin.

Saijaleena Rantanen on musiikinhistorian tutkija ja yliopistonlehtori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Tällä hetkellä hän tutkii Viipurin musiikkielämää sekä suomalaissiirtolaisten musiikkikulttuuria Pohjois-Amerikassa. Siirtolaistutkimuksessa hänen tutkimuskohteenaan on erityisesti amerikansuomalaisen työväenliikkeen musiikki Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Neuvosto-Karjalassa 1900-luvun taitteesta 1930-luvun loppuun. Tutkimusnäkökulma painottuu musiikin sosiaaliseen ja poliittiseen käyttöön siirtolaisyhteisöissä.  

Ajankohta

3.9.2020 klo 16:30 – 18:00

Sijainti

Musiikkitalon Päälämpiö

Mannerheimintie 13a

00100 Helsinki

Liput

Tapahtumaan on vapaa pääsy

Muut tiedot


Tapahtuma järjestetään Musiikkitalon Päälämpiössä ja suoratoistetaan ulkokatsomolle Kansalaistorilla sekä Taideyliopiston YouTube-kanavalle. Turvavälien takaamiseksi sisätiloihin mahtuu tavallista vähemmän yleisöä, mutta ulkona riittää reilusti tilaa.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet