Taidepiste: Miten taide tekee kaupungista paremman?

Keskustelemassa mm. apulaispormestari Anni Sinnemäki ja kaupunkimaantieteilijä Venla Bernelius.

Kaksi henkilöä seisovat käsillä ulkona lasiseinää vasten

Taide nähdään kaupunkitiloissa ja -yhteisöissä useimmiten viihtyisyyden lisääjänä. Miten taide voi vaikuttaa myös syvemmällä tasolla muun muassa kaupunkien moniäänisyyteen, demokratiaan ja ekologisuuteen? Millaisia ratkaisuja taiteen piiristä voi löytyä esimerkiksi pääkaupungin keskustan näivettymiseen tai asuinalueiden sosiaaliseen eriytymiseen?

Aiheesta keskustelevat vuoden toiseksi viimeisessä Taidepisteessä Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki, arkkitehti ja tutkija Hella Hernberg sekä yliopistonlehtori ja tutkija Maiju Loukola Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Toimittaja Laura Frimanin tilalla keskustelua vetää yrittäjä Anna Moilanen. Maantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius joutuu jäämään pois keskustelusta sairastumisen vuoksi.

Tapahtuma järjestetään Taideyliopiston Sörnäisten kampuksella, Mylly-rakennuksen 2. kerroksen aulassa ja näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla.

Taidepiste on Taideyliopiston kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Tapahtumat järjestetään arki-iltaisin noin kuukauden välein vaihtuvissa sijainneissa ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tallenteita Taidepisteestä voi katsella Youtubessa myös jälkikäteen. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö. Lue lisää Taidepiste-tapahtumasarjasta.

Lue lisää keskustelijoista

Venla Bernelius on Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen dosentti ja apulaisprofessori, joka on tutkinut laaja-alaisesti kaupunkien eriytymisen dynamiikkaa, koulutusta ja muuttoliikettä. Berneliuksen tutkimuksissa korostuvat kysymykset segregaation yhteiskunnallisista vaikutuksista, koululaisten eriytyvistä tulevaisuuspoluista, asumisen valinnoista ja hyvästä kaupunkiympäristöstä. 

Hella Hernberg on arkkitehti ja taiteen tohtori, joka on erikoistunut kestävään ja resurssiviisaaseen kaupunkikehittämiseen sekä monitoimijaisten yhteistyöprosessien välittämiseen. Tyhjien tilojen avaaminen käyttöön on yksi Hellan työn ja tutkimuksen aiheista, joka usein avaa mahdollisuuksia myös taiteelle ja taiteen tekemiselle. Tällä hetkellä Hella luotsaa Urban Dream Management -nimistä yritystä. 

Maiju Loukola on Taideyliopiston Kuvataideakatemian tohtoriohjelman yliopistonlehtori. Hän tutkii kaupunkitilaa taiteen ja teorian keinoin. Parhaillaan Maiju vetää Koneen Säätiön rahoittamaa Kaupunki sääntöjen ja uneksunnan tilana -tutkimushanketta, joka edistää emansipaatiota ja demokratisoitumista kaupunkitilassa. Hanke kytkee ristiin taiteellista tutkimusta, empiiristä kaupunkitutkimusta, poliittista teoriaa ja oikeustiedettä. Tutkimus vahvistaa kaupunkitilan moniäänisyyttä ja kehittää siten oikeudenmukaista kaupunkia.

Anni Sinnemäki on Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari ja kaupunginvaltuutettu. Aiemmin Sinnemäki on toiminut mm. kansanedustajana, Suomen työministerinä, Vihreiden puheenjohtajana sekä Helsingin kaupunkisuunnittelusta ja kiinteistötoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana. Poliittisen uransa lisäksi Sinnemäki tunnetaan runoilijana ja palkittuna sanoittajana. Hän on julkaissut kaksi runokokoelmaa, Sokeana hetkenä (2003) ja Aleksis Kiven katu (2009).

Anna Moilanen (yrittäjä, Open Flower) tekee tulevaisuuden ideointia ja neuvonantoa kaupungeille, yliopistoille, säätiöille, yrityksille, liitoille, yksilöille ja muille toimijoille. Annaa kiinnostaa uusi, muutos ja utopiat, joita hän toteuttaa myös omissa avauksissaan, kuten keskeneräisyyteen ja intiimiyteen keskittyvässä Wolf-festivaalissa. Hän kuuluu siihen kuuden prosentin joukkoon suomalaisista, joita voi nimittää kulttuurin suurkokijoiksi (HS).

Pysy kärryillä – tilaa uutiskirje!

Seuraavista Taidepiste-keskusteluista saat tietoa tilaamalla Taideyliopiston uutiskirjeen. Kokoamme kuudesti vuodessa ilmestyvään uutiskirjeeseen ajankohtaisimmat puheenvuorot, parhaat artikkelit sekä kuumimmat tapahtumatärpit.

Ajankohta

1.12.2022 klo 17:30 – 19:00

Sijainti

Mylly

Sörnäisten rantatie 19

00530 Helsinki

Liput

 

Taidepisteen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

 

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet