Taidepiste: Tšernobyl sukupolvikokemuksena – Mikä on taiteen rooli jaetussa muistissa?

Maaliskuun Taidepisteessä puhutaan tavoista, joilla erilaisia kriisejä ja merkittäviä mullistuksia on käsitelty taiteessa.

Kolmen ihmisen siluetit kirjasta valoa vasten
Kuva: Sanni Siira

Tšernobyl oli koko maailmaa yhdistävä sukupolvikokemus 1980-luvulla ja Ukrainan sota on sitä nyt. Auttaako menneisyys ymmärtämään nykyisyyttä? Kenen kokemukset päätämme muistaa? Mitä taide voi tuoda yhteiseen muistiin, jota tietokirjat eivät voi välittää? Miten sukupolvikokemukset jäsentyvät taiteen kautta? 

Keskustelemassa ovat musiikintutkija Liisamaija Hautsalo, taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen, toimittaja ja tietokirjailija Anton Vanha-Majamaa ja kansainvälisen politiikan tutkimusprofessori Antto Vihma. Keskustelua vetää toimittaja Pietari Kylmälä

Maaliskuun Taidepiste liittyy Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja USC Thornton School of Musicin oopperayhteistyöhön, All the Truths We Cannot See: A Chernobyl Story. Oopperan ensi-ilta on Helsingin Musiikkitalossa 15.3.2022 ja Yhdysvaltojen ensi-ilta Los Angelesissa 21.4.2022.

Tapahtuman alussa kuullaan pieni maistiainen oopperasta. Kappaleen esittävät Tuomas MiettolaLily Smith ja Kristian Attila.

Tapahtuma järjestetään Musiikkitalon Black Box -salissa ja näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tallenteita Taidepiste-tapahtumista voi katsella Youtubessa myös jälkikäteen. 

Taidepiste on Taideyliopiston kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Tapahtumat järjestetään arki-iltaisin noin kuukauden välein vaihtuvissa sijainneissa ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö. Lue lisää Taidepiste-tapahtumasarjasta

Pysy kärryillä – tilaa uutiskirje! 

Seuraavista Taidepiste-keskusteluista saat tietoa tilaamalla Taideyliopiston uutiskirjeen. Kokoamme kuudesti vuodessa ilmestyvään uutiskirjeeseen ajankohtaisimmat puheenvuorot, parhaat artikkelit sekä kuumimmat tapahtumatärpit. 

Ajankohta

17.3.2022 klo 17:30 – 19:00

Sijainti

Black Box

Mannerheimintie 13

00100 Helsinki

Liput

Taidepisteen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Muut tiedot


Tapahtumaa voi seurata paikan päällä Musiikkitalon Black Boxissa tai verkossa Taideyliopiston Youtube-kanavalla.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet