Taidepiste: Ilmastotoivo

Huhtikuun Taidepisteessä puhutaan ilmastokriisistä ja toivosta muutoksen työkaluna. Mukana muun muassa Sini Harkki, Mika Anttonen ja IC-98.

Kolme opiskelijaa kiipeävät kalliota pitkin.

Mikä merkitys tunteella on, kun reagoimme ilmastokriisiin ja luonnon köyhtymiseen? Mitä me ihmiset tarvitsemme, jotta kauniit aikeet konkretisoituvat teoiksi? Miten säilyttää toivo keskellä huonoja uutisia ja synkkiä skenaarioita? Onko meillä vielä toivoa? 

Aiheesta keskustelevat energiayhtiö St1:n pääomistaja Mika Anttonen, ympäristöaktivisti ja -asiantuntija Sini Harkki sekä Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani Hanna Johansson. Keskustelun vetäjänä toimii ilmasto- ja ympäristökysymyksiin erikoistunut tiedetoimittaja Mikko Pelttari

Tapahtuman suorassa lähetyksessä nähdään taiteilijaduo IC-98:n pysäyttävä lyhytelokuva Valtakunnat (2018). Se on aikamatka läpi evoluution, geologisten aikakausien ja eliövaltakuntien kohti ihmisen aiheuttamaan luonnontuhoa. Valtakunnat on tällä hetkellä katsottavissa myös Yle Areenassa.

Taidepiste on siirtynyt toistaiseksi verkkoon 

Koronatilanteesta johtuen Taidepiste-tapahtumat järjestetään toistaiseksi ilman paikalla olevaa yleisöä. Tapahtumat näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla ja Instagram-tilillä @uniartshelsinki. Laadukkaita tapahtumatallenteita Taidepisteestä voi katsoa Taideyliopiston Youtube-kanavalla myös jälkikäteen. 

Taidepiste on Taideyliopiston uusi, kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö. 

Lisätietoa illan vieraista

IC-98 on taiteilijaduo, jonka muodostavat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund. Heidän 20-vuotinen yhteistyönsä on tuottanut taidejulkaisuja, paikkasidonnaisia projekteja ja interventioita, julkisia komissioita sekä liikkuvan kuvan installaatioita. IC-98 edusti Suomea Venetsian Biennaalissa vuonna 2015.

Mika Anttonen on energiayhtiö St1:n pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hänet tunnetaan uusiutuvan energian puolestapuhujana ja siihen investoijana.  Anttonen on yksi Suomen suurimpia huippu-urheilun tukijoita. 

Sini Harkki on ilmastonmuutoksen ja vastuullisuuden asiantuntija, joka toimii viestintätoimisto Tekirissä johtavana konsulttina. Aiemmin Harkki on työskennellyt kaksikymmentä vuotta ympäristöjärjestöissä, muun muassa Greenpeacessa, jonka maajohtajana hän toimi vuoden 2019 loppuun saakka. 

Hanna Johansson on Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani. Aiemmin Johansson työskenteli Kuvataideakatemiassa nykytaiteen tutkimuksen professorina. Johansson on kiinnostunut taiteen mahdollisuuksista välittää uutta ajattelua ja osallistua todellisuuden tekemiseen. 

Mikko Pelttari on ilmasto- ja ympäristökysymyksiin erikoistunut tiedetoimittaja. Hän on työskennellyt pitkään Helsingin yliopiston julkaisemassa Yliopisto-lehdessä. Pelttarin ilmastolukutaitoa käsittelevä tietokirja julkaistaan syksyllä 2021. 

Ajankohta

12.4.2021 klo 17:30 – 19:00

Sijainti

Tapahtuma järjestetään ilman paikalla olevaa yleisöä ja näytetään suorana Youtubessa

Liput

Taidepisteen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia