Taidepiste: Kukoistava taidekenttä – Miten turvataan taiteen tulevaisuus?

Uuden Sörnäisten kampuksen galleriassa keskustelemassa Teemu Mäki, Rosa Meriläinen, Heikki Pursiainen, Hanna Ojamo ja Kaarlo Hildén.

Kaksi tanssijaa punaisessa valaistuksessa
Kuva: Sanni Siira

Suomen taidekentän rakenteelliset ongelmat ovat paljastuneet viimeistään koronapandemian aikana. Jos haluamme turvata taiteen tulevaisuuden, nyt on aika haastaa vanhat toimintamallit ja kuvitella rohkeasti uusia.

Millainen on kukoistava taidekenttä ja miksi sen eteen pitäisi ponnistella? Miten kurotaan umpeen aukot taiteen rahoituksessa? Entä miten taidealalla vallitsevia rakenteita pitäisi muuttaa, jotta taiteella ja sen tekijöillä olisi elinvoimainen tulevaisuus?

Keskustelemassa ovat taiteilija ja Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Teemu Mäki, väitöskirjatutkija Hanna Ojamo, ekonomisti Heikki Pursiainen ja Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén. Keskustelua vetää kirjailija ja KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen. Tapahtuma on suomenkielinen.

Keskustelun jälkeen tapahtumassa esitetään kuvataiteilija Maria Valkeavuolteen videoteos S E O M / I W N M (2019, kesto 11 min).

Tapahtuma järjestetään Kuva/Tila-galleriassa uudella Sörnäisten kampuksella ja näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Laadukkaita tallenteita Taidepiste-tapahtumista voi katsella Youtubessa myös jälkikäteen.

Taidepiste on Taideyliopiston kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään vaihtuvassa sijainnissa kerran kuussa ja näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö. Lue lisää Taidepiste-tapahtumasarjasta.

Lisätietoa illan vieraista

Kaarlo Hildén on Taideyliopiston rehtori. Ennen siirtymistä rehtoriksi Hildén työskenteli Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaanina. Uransa aikana Hildén on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä. Näistä viimeisimpänä Hildén nimitettiin pysyväksi asiantuntijaksi opetus- ja kulttuuriministeriön asettamaan työryhmään, joka pohjustaa taide- ja kulttuurialan jälleenrakennustyötä vuosina 2021—2022.

Rosa Meriläinen on kirjailija ja kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri. Aiemmin Meriläinen on toiminut vihreiden kansanedustajana ja Tampereen kaupunginvaltuutettuna. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja ja kolme romaania.

Teemu Mäki on taiteilija, ohjaaja, kirjailija ja Suomen taiteilijaseuran puheenjohtaja. Mäki tunnetaan aktiivisena kannanottajana liittyen taiteen kentän rahoitukseen ja muihin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, joista viimeisimmälle, Miten olla mies tai nainen tai jotain muuta? myönnettiin Vuoden Valokuvataidekirja 2020 -palkinto. Mäen ohjaama ooppera Autuus esitetään Kansallisoopperassa lokakuun lopussa.

Hanna Ojamo on väitöskirjatutkija Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Väitöskirjassaan Ojamo tutkii VOS-lakiuudistuksen vaikutuksia taideorganisaatioihin vuosina 2017–2020. Ennen väitöskirjatyöhön siirtymistä Ojamo on toiminut erilaisissa luottamustoimissa kolmannen sektorin etujärjestöissä, muun muassa STS:ssä ja MUU ry:ssä.

Heikki Pursiainen on ekonomisti sekä media-alan yrittäjä ja journalisti verkkomedia MustReadissa. Aiemmin Pursiainen on toiminut muun muassa toiminnanjohtajana Ajatuspaja Liberassa ja erikoistutkijana Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa. Pursiainen tunnetaan suorasanaisena yhteiskunnallisena keskustelijana. Hän on kommentoinut taiteen julkisrahoitusta muun muassa Helsingin Sanomissa ja Suomen Kuvalehdessä.

Maria Valkeavuolle (s. 1985, Karstula) on Helsingissä asuva ja työskentelevä monialainen taiteilija ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian alumni. Valkeavuolle on käsitellyt teoksissaan muun muassa muistamisen ja unohtamisen, totuudellisuuden ja valheellisuuden, henkilökohtaisen historian ja sukupuoleen sidottujen ennakko-odotusten teemoja. Valkeavuolteen työskentelyvälineiksi on vuosien varrella valikoitunut liikkuva kuva, ääni, teksti ja installaatio. Oma keho, ääni ja kokemukset sekä performatiivisuus, huumori ja teknologia ovat tärkeitä elementtejä hänen praktiikassaan. 

Pysy kärryillä – tilaa uutiskirje!

Seuraavista Taidepiste-keskusteluista saat tietoa tilaamalla Taideyliopiston uutiskirjeen. Kokoamme kuudesti vuodessa ilmestyvään uutiskirjeeseen ajankohtaisimmat puheenvuorot, parhaat artikkelit sekä kuumimmat tapahtumatärpit.

Ajankohta

28.10.2021 klo 17:00 – 18:30

Sijainti

Kuva/Tila

Sörnäisten rantatie 19

00530 Helsinki

Liput

Taidepisteen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

 

Muut tiedot


Tapahtumaa voi seurata paikan päällä Kuva/Tila-galleriassa tai verkossa Taideyliopiston Youtube-kanavalla.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet