Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Taidepiste: Sotiluus ja väkivallan tabut

Marraskuun Taidepisteessä vieraina ovat Susanna Hast, Noora Kotilainen, Karim Maïche ja Juho Pylvänäinen.

Mikrofonit ja muistiinpanot Taidepiste-pöydän päällä
Kuva: Eeva Anundi

Millaisia tabuja sotilaisiin ja sotimiseen liittyy Suomessa ja miten niitä voidaan käsitellä taiteen keinoin? Kuuluuko militarismiin väkivallasta vaikeneminen? Miten puolustusvoimia voitaisiin muuttaa moninaisemmiksi myös puheen ja oletusten tasolla?

Aiheesta keskustelevat taiteilija ja tutkijatohtori Susanna Hast, projektitutkija Tampereen yliopistossa ja pitkäaikainen rauhanaktivisti Karim Maïche sekä ammattisotilas, feministi ja vapaa kirjoittaja Juho Pylvänäinen. Keskustelua moderoi Noora Kotilainen, tutkijatohtori Maanpuolustuskorkeakoulussa ja poliittisen historian vieraileva tutkija Helsingin yliopistossa. Keskustelu käydään suomeksi.

Ilta käynnistyy Susanna Hastin spoken word -teoksella (sävellys ja sovitus Timo Rehtonen, huilu Hannu Mikkola), joka pohjautuu Hastin kenttätutkimukseen Maanpuolustuskorkeakoululla.

Taidepiste on siirtynyt toistaiseksi verkkoon

Koronatilanteesta johtuen Taidepiste-tapahtumat järjestetään toistaiseksi ilman paikalla olevaa yleisöä. Tapahtumat näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla ja Instagram-tilillä @uniartshelsinki. Laadukkaita tapahtumatallenteita Taidepisteestä voi katsoa Taideyliopiston Youtube-kanavalla myös jälkikäteen.

Taidepiste on Taideyliopiston uusi, kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö.

Lisätietoa keskustelijoista

Susanna Hast on taiteilija ja tutkijatohtori. Hän työskentelee vierailevana tutkijana Taideyliopiston taidekasvatuksen tutkimuskeskuksessa (CERADA) ja johtaa Koneen säätiön rahoittamaa hanketta ‘Subtle Corporealities’ (2020-2021). Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa ‘Kehot sodassa, kehot tanssissa’ (2017-2020) Hast tutki liikettä ja sosiaalisia tunteita Za’atarin pakolaisleirin capoeira-tunneilla ja Maanpuolustuskorkeakoulun kadettien koulutuksessa.

Noora Kotilainen (VTT) on sodasta, kriiseistä, väkivallasta, humanitarismista kiinnostunut poliittisen historian tutkija. Hän on erikoistunut mediatutkimukseen, visuaalisuuteen ja kansainväliseen politiikkaan. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijatohtorina Maanpuolustuskorkeakoulussa Suomen Akatemian Hybridi terrori -hankkeessa (HYTE).

Karim Maïche (YTT) työskentelee Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksessa projektitutkijana. Maïche on tutkinut väitöskirjassaan Algerian autonomista ammattiyhdistysliikettä. Hänen tutkimusintressinsä liittyvät Pohjois-Afrikan, Lähi-idän ja Välimeren alueen joukkoliikkeisiin, mobilisaatioon ja kulttuurihistoriaan. Lisäksi Maïche on tutkinut nuorten turvapaikanhakijoiden elämää vastaanottovaiheessa Suomessa, monenkeskisen hallinnan hajaantumista ja alueellistumisprosesseja, nuorison marginalisoitumisen prosesseja Välimeren ympäristössä sekä naapuruussuhteiden muodostumista paikallistasolla Tampereen Hervannassa.

Juho Pylvänäinen on Puolustusvoimissa aliupseerin virassa työskentelevä feministi, vapaa kirjoittaja ja sosiaalitieteiden opiskelija Turussa. Juho on ollut Miehet ry:ssä mukana sen perustamisesta lähtien ja toimii sen varapuheenjohtajana.

Ajankohta

16.11.2020 klo 17:30 – 18:30

Sijainti

Tapahtuma järjestetään ilman paikalla olevaa yleisöä ja näytetään suorana Youtubessa

Liput

Taidepiste on kaikille avoin ja maksuton