Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Taidepiste: Miksi hitaus ja vaivannäkö kannattaa?

Laura Lindstedt, Sampo Pasanen, Tuomo Rainio ja Anne Teikari keskustelevat hitaudesta, luovuudesta ja asioiden tekemisestä vaikean kautta.

Valokuvat neljästä keskustelijavieraasta
Kuvat: Eeva Anundi, Jarkko Mikkonen, Reaktor, Heli Blåfield

Milloin hidastelu on tarpeellista tehokkaassa yhteiskunnassa? Miten tehottomuus, harhapolut ja vapaus liittyvät luovuuteen? Miksei kaikkea tarvitse heti ymmärtää tai kokea helpoksi?

Joulukuun Taidepiste kutsuu kolme mielenkiintoista keskustelijaa kesken kiireiden kiireettömään keskusteluun. Työskentelyfilosofiastaan ja tavoistaan vaalia luovuuttaan kertovat Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt, strategia-, design- ja teknologiayritys Reaktorin toimitusjohtaja Sampo Pasanen sekä kuvataiteilija, nykytaiteen ja teknologian lehtori Tuomo Rainio. Keskustelun vetäjänä toimii musiikkitoimittaja Anne Teikari. Keskustelu käydään suomeksi.

Tapahtuman alussa nähdään elokuvantekijä ja kuvataiteilija Joakim Puseniuksen teos Allegory of the Cave (2014). Teos kestää noin 15 minuuttia, minkä jälkeen siirrytään illan keskusteluosuuteen.

Taidepiste on siirtynyt toistaiseksi verkkoon

Koronatilanteesta johtuen Taidepiste-tapahtumat järjestetään toistaiseksi ilman paikalla olevaa yleisöä. Tapahtumat näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla ja Instagram-tilillä @uniartshelsinki. Laadukkaita tapahtumatallenteita Taidepisteestä voi katsoa Taideyliopiston Youtube-kanavalla myös jälkikäteen.

Taidepiste on Taideyliopiston uusi, kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö.

Lisätietoa illan vieraista

Joakim Pusenius on elokuvantekijä ja kuvataiteilija, ja hän työskentelee pääasiallisesti liikkuvan kuvan, valokuvan ja installaatioiden parissa. Hän on pitänyt kaksi yksityisnäyttelyä (Sinne-galleria, Helsinki ja B-Galleria, Turku). Lisäksi hänen videoteoksiaan on ollut esillä kansainvälisillä videotaidefestivaaleilla ja tapahtumissa kuten TENT Academy Awards 2014, Rencontres Internationales Paris 2016 ja Panorama-ryhmänäyttely, Tourcoing:ssa, Ranskassa 2017. Pusenius työskentelee tällä hetkellä osana videotaiteilijavetoista tuotantoyhtiötä ja valmistelee tammikuussa 2021 esille tulevaa lyhytelokuvaansa.

Laura Lindstedt on yksi tämän hetken kansainvälisimmistä suomalaisista kirjailijoista. Häntä on luonnehdittu rohkeaksi kertomustaiteen uudistajaksi. Lindstedtin teokset ovat filosofisia, älyllisiä ja lukijansa anteliaasti palkitsevia. Lindstedtin romaani Oneiron – fantasia kuolemanjälkeisistä sekunneista (2015) voitti Finlandia-palkinnon ja oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Ystäväni Natalian (2019) käännösoikeudet on myyty kahteentoista maahan.

Sampo Pasanen on maailmaan, ihmisiin, organisaatioihin ja digitalisaatioon uteliaisuudella suhtautuva Reaktorin toimitusjohtaja. Hän uskoo tulevaisuuden keskeisten ratkaisujen löytyvän tieteen, taiteen, teknologian ja liiketoiminnan risteyksessä. Sampo on kiitollinen siitä, että on saanut tehdä töitä ohjelmistoalan eri osaamisalueiden huippuammattilaisten kanssa koko uransa. Hitaus on teema, jossa Sampo on vielä oppimatkalla.

Tuomo Rainio on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija. Hänen taideteoksensa yhdistävät linssipohjaista mediaa ohjelmointiin. Rainio työskentelee tehden käännöksiä konseptien, koodien ja kuvien välille ja on kiinnostunut visuaalisen melun konseptista. Hänen teoksensa esittävät aiheita, jotka ovat jatkuvassa joksikin muodostumisen tilassa. Kuvat ovat muodonmuutoksen vaiheessa, jossa ne ovat ei-vielä-representaatioita tai ei-enää-representaatioita.

Anne Teikari on musiikkitoimittaja, joka on laaja-alaisesti kiinnostunut taiteesta, kulttuurista ja kaikenlaisesta höpöhöpöstä. Hän on erikoistunut nykytaidemusiikkiin ja taideinstituutioihin, mutta erityisesti häntä kiinnostaa, miltä musiikki ja taide tuntuvat. Teikari tekee radio-ohjelmia, vetää paneeleita, kirjoittaa artikkeleita sekä Musiikista ja muusta -blogia.

Ajankohta

14.12.2020 klo 17:30 – 19:00

Sijainti

Tapahtuma järjestetään ilman paikalla olevaa yleisöä ja näytetään suorana Youtubessa

Liput

Taidepiste on kaikille avoin ja maksuton