Livekonserterna är tillbaka

Höstens repertoar vid Sibelius-Akademin vid Konstuniversitetet bjuder alla musikälskare på konsertupplevelser som består av allt från elektronisk till klassisk musik.

Höstens höjdpunkter är operorna Così fan tutte och Albert Herring. Emmanuel Ceysson, en harpist i världsklass, uppträder första gången på Musikhuset och så ordnas avslutningskonserten för kapellmästare Jukka-Pekka Sarastes internationella projekt LEAD!. Konserterna ordnas huvudsakligen på Musikhuset och Sibelius-Akademins historiska R-hus.

Det är viktigt för oss att säkerställa en trygg konsertupplevelse för besökarna och därför har vi bland annat säkerhetsavstånd. Därför finns det färre biljetter än normalt till konserterna.

Kom på opera!

I höst ordnas operaföreställningarna två gånger. Först i tur är klassikern inom komisk opera Così fan tutte den 8–9 september. I november är det dags för Benjamin Brittens komiska opera i tre akter, Albert Herring. Operorna öppnar ridån för besökarna till en värld av komplicerade människorelationer, kostymprakt och starka känslor.

Operastuderandena vid Sibelius-Akademin medverkar under sina studier i fyra fullskaliga produktioner och i en dramatiserad konsert tillsammans med en pianist. Operastuderandenas populära produktioner genomförs i samarbete med inhemska och utländska proffs inom opera och scenkonst.

Läs mer om föreställningarna och beställ biljett

Let’s Lead

LEAD! The Orchestra Project är ett internationellt projekt som leds av kapellmästare Jukka-Pekka Saraste. Inom ramen för projektet får unga orkestermusiker utveckla sina lednings- och kommunikationsfärdigheter med yrkesmusiker som sina mentorer. Projektet genomförs i samarbete mellan Haute école de musique Genève från Schweiz, Yong Siew Toh Conservatory of Music från Singapore och Sibelius-Akademin och det kulminerar i Let’s Lead-symfoniorkesterns konsert på Musikhuset den 2 november.

Harpmusik i världsklass

Vår gästlärare, toppharpisten Emmanuel Ceysson ger sin första konsert på Musikhuset den 29 november. Ceysson skrotar de klichéer som ofta förknippas med hans instrument och fängslar publiken med sitt energiska spelande som presenterar harpans klangfärger i hela deras glans.

I september 2020 börjar Ceysson arbeta som harpist i Los Angeles filharmoniska orkester. Innan han fick engagemanget i Los Angeles var han stämledare för harpa vid Metropolitan Opera Orchestra i New York. Ceyssons undervisningsbesök och konsert är en del av Sibelius-Akademins internationella gästprogram.

Studerandena vid Sibelius-Akademin vid Konstuniversitetet uppträder årligen på över 700 konserter. Konserterna vid den internationellt uppskattade akademin är en viktig del av studierna. Samtidigt utgör de ett skyltfönster för framtida toppmusikers arbete och erbjuder oförglömliga konstupplevelser.

Sibelius-Akademin är i dag ett kreativt och internationellt samfund med cirka 1 500 studerande och 500 lärare och experter. Den är en av de största musikakademierna i Europa och har i en jämförelse mellan universiteten bedömts som en av världens bästa högskolor för scenkonst.

Välkommen på konsert – låt konsten tala till dig.