Jenni Lättilä utsågs till Sibelius-Akademins prodekan för konstnärlig verksamhet

Uppdraget som prodekan för konstnärlig verksamhet är en del av Sibelius-Akademins nya dekanat som leds av dekan Emilie Gardberg. Till dekanatet hör även prodekanerna Markus Utrio, ansvarig för undervisning, och Tuuli Talvitie, ansvarig för forskning, som båda utnämndes i september 2023.

Jirina Alanko Jenni Lättilä

Som prodekan leder Jenni Lättilä den konstnärliga verksamheten vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademin och ansvarar också för akademins interaktion med samhälle och externa relationer i samarbete med dekanen. Dessutom leder hon verksamheten inom producenttjänster, tekniska produktionstjänster och programtjänsten Primo och fungerar som förperson för en del av akademins ämnesledare.

Lättilä har varit ledare och lärare för ämnesgruppen för sångmusik vid Sibelius-Akademin sedan 2020. Hon har en mångsidig konstnärlig karriär som operasångerska och liedartist samt konsertsolist. Hon har framgångsrikt deltagit i nationella och internationella tävlingar och har också arbetat som sånglärare och forskare. Lättilä avlade doktorsexamen i musik vid Sibelius-Akademins DocMus-doktorandprogram år 2017 med en avhandling om känslomässigt arbete hos operasångare. Hon har även en magisterexamen från programmen för kyrkomusik samt sångmusik och opera.

Lättiläs val skedde genom en procedur där potentiella interna kandidater vid akademin identifierades efter de två tidigare stegen i processen, den öppna ansökan och direktrekryteringen.

Lättilä valdes på grund av hennes akademiska ledarskapserfarenhet som framgångsrik ämnesledare för en omfattande ämnesgrupp. Hon uppskattades också ha förmåga att snabbt ta över prodekanens uppgifter. Hon visade också starkt intresse och beredskap att inta en synlig roll i akademins samhälleliga interaktion och påverkan.

”Rekryteringsgruppen insåg dessutom att det finns ett särskilt behov av Lättiläs kompetens och egenskaper vid starten av den nya organisationen. Hon har kompetens inom emotionell ledning och förmåga samt vilja att agera som gemenskapens inspiratör”, säger Sibelius-Akademins dekan Emilie Gardberg.

Prodekaner leder med sina unika styrkor

Med Lättiläs utnämning har urvalet av tre heltidsprodekaner för undervisning, forskning och konstnärlig verksamhet enligt Sibelius-Akademins nya organisationsstruktur avslutats. Prodekanerna inleder sina uppdrag den 1 januari 2024. Prodekanernas uppgifter vid Konstuniversitetet är femåriga tidsbegränsade ledaruppdrag.

”I prodekanens uppgift motiverar mig stödet för akademins mycket mångsidiga konstnärliga verksamhet samt främjandet av musikens ställning och synlighet brett i samhället”, beskriver Lättilä.

”Mina centrala värden inkluderar att lyssna på och lita på experter samt öppet och transparent ledarskap. Mitt syfte är att bygga en framtidssyn med gemenskapens expertis. Vi utforskar tillsammans hur vi möjliggör konstnärlig verksamhet på ett förnuftigt och rättvist sätt med accepterade kriterier”, säger Lättilä.

Markus Utrio fokuserar i sitt nya uppdrag på att utveckla antagningen och vägledningen för studerande. Vid införandet av den nya läroplanen är centrala perspektiv belastningen på studerande och resurseffektiva metoder.

”Huvuddelen av utvecklingsarbetet relaterar till undervisning, lärararbete och kompetensutveckling, där ett exempel är förbättringen av digitala färdigheter inom hela Konstuniversitetet”, säger Utrio.

”Sammanfattningsvis är det här uppdraget en dröm som går i uppfyllelse, eftersom jag får möjlighet att utveckla såväl pedagogiskt ledarskap som pedagogik, två centrala kompetensområden och min passion”, summerar Utrio.

Markus Utrio

Inom forskning och doktorsutbildning sker många förändringar, med ett centralt tema att stärka forskning och forskningsbaserad verksamhet vid Sibelius-Akademin.

”Vi fokuserar på att utveckla forskningsstrategier för utbildningsprogram, eftersom vår pedagogik bör vara alltmer forskningsbaserad. Vi förnyar läroplanen för doktorsutbildningen och fortsätter utredningen om att sammanföra doktorandprogrammen. Vi bygger forskningssamarbete internt och externt”, berättar Tuuli Talvitie, kommande prodekan för forskning.

”Jag vill också stärka ställningen för vår breda och erkända doktorsutbildning internationellt och fortsätta dialogen med olika intressenter”, tillägger Talvitie.

Tuuli Talvitie

Tidigare nyheter