Sibelius-Akatemian taiteellisesta toiminnasta vastaavaksi varadekaaniksi Jenni Lättilä

Taiteellisen toiminnan varadekaanin tehtävä on osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian uutta, dekaani Emilie Gardbergin johtamaa dekanaattia, johon kuuluvat lisäksi syyskuussa 2023 nimitetyt, opetuksesta vastaava varadekaani Markus Utrio ja tutkimuksesta vastaava varadekaani Tuuli Talvitie.

Jirina Alanko Jenni Lättilä

Varadekaanina Jenni Lättilä johtaa Sibelius-Akatemian taiteellista toimintaa sekä vastaa akatemian yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta ja yhteiskuntasuhteista yhteistyössä dekaanin kanssa. Lisäksi hän johtaa tuottajapalveluiden, teknisten tuotantopalveluiden ja ohjelmapalvelu Primon toimintaa sekä toimii esihenkilönä osalle akatemian aineryhmäjohtajista.

Lättilä on toiminut Sibelius-Akatemian laulumusiikin aineryhmän johtajana ja lehtorina vuodesta 2020. Hän tekee monipuolista taiteellista uraa ooppera- ja liedlaulajana sekä orkesterisolistina, on menestynyt alan kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa sekä työskennellyt laulunopettajana ja tutkijana. Lättilä valmistui Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulusta musiikin tohtoriksi vuonna 2017 aiheenaan oopperalaulajan tunnetyö. Hän on valmistunut maisteriksi Kirkkomusiikin sekä Laulumusiikin ja oopperan koulutusohjelmista.

Lättilän valinta tehtiin osana sisäistä menettelyä, jossa identifioitiin akatemian sisältä potentiaalisia henkilöitä prosessin kahden aiemman vaiheen, avoimen haun ja suorarekrytoinnin, jälkeen.

Lättilän valinnassa korostuivat akateeminen johtamiskokemus mittavan aineryhmän johtajana ja tämän kautta hankittu valmius ottaa varadekaanin tehtävä nopeasti haltuun. Hän osoitti myös vahvaa kiinnostusta ja valmiutta ottaa näkyvä rooli akatemian yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa ja vaikuttamisessa.

”Rekrytointiryhmä tunnisti lisäksi, että uuden organisaation käynnistymisvaiheessa Lättilän osaamiselle ja ominaisuuksille on erityistä tilausta. Hänellä on tunnejohtamisen osaamista sekä kykyä ja halua toimia yhteisön innostajana ja inspiroijana”, Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg sanoo.

Varadekaanit ammentavat vahvuuksistaan

Lättilän nimityksen myötä Sibelius-Akatemian uuden organisaatiorakenteen mukaiset, kolmen kokopäiväisen, opetuksen, tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan varadekaanien valinnat on saatu päätökseen. Varadekaanit aloittavat tehtävissään 1.1.2024. Taideyliopistossa varadekaanitehtävät ovat viisivuotisia määräaikaisia johtamistehtäviä. 

”Varadekaanin tehtävässä minua motivoi akatemian erittäin monipuolisen taiteellisen toiminnan tukeminen sekä musiikin aseman ja näkyvyyden edistäminen laaja-alaisesti yhteiskunnassa”, Lättilä kuvaa.

”Keskeisiä arvojani ovat asiantuntijoiden kuunteleminen ja heihin luottaminen sekä avoin ja läpinäkyvä johtaminen. Tarkoitukseni on rakentaa näkymää eteenpäin yhteisön asiantuntemuksen voimalla. Tutkimme yhdessä, miten mahdollistamme esimerkiksi taiteellisen toiminnan järjestämisen resursseihin nähden järkevästi ja oikeudenmukaisesti, ymmärrettävin ja yhdessä hyväksytyin kriteerein”, Lättilä sanoo.

Opetuksen varadekaanina aloittava Markus Utrio keskittyy käynnissä olevaan opiskelijavalinnan ja opiskelijoiden ohjauksen kehittämiseen. Uuden opetussuunnitelman käyttöönotossa keskeisiä näkökulmia ovat opiskelijan työkuorma ja resurssiviisaat käytännöt.

”Pääosa kehitystoimista liittyy opetuksen, opettajien työn ja ammattitaidon kehittämiseen, yhtenä esimerkkinä digitaalisten taitojen parantaminen koko Taideyliopistossa”, Utrio sanoo.

”Kokonaisuutena tehtävä on unelmieni täyttymys, sillä pääsen kehittämään sekä pedagogista johtamista että pedagogiikkaa, kahta keskeistä osaamisaluettani ja intohimoani”, Utrio tiivistää.

Markus Utrio

Tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen puolella muutoksia on paljon, yhtenä keskeisenä teemana tutkimuksen ja tutkimusperustaisuuden vahvistaminen Sibelius-Akatemiassa.

”Keskitymme koulutusohjelmakohtaisten tutkimusstrategioiden kehittämiseen, sillä pedagogiikkamme tulee perustua yhä vahvemmin tutkimukseen. Uudistamme tohtorikoulutuksen opetussuunnitelmaa ja jatkamme selvitystä tohtorikoulujen yhdistämisestä. Rakennamme tutkimusyhteistyötä yliopiston sisällä ja ulospäin”, tutkimuksen varadekaanina aloittava Tuuli Talvitie kertoo.

”Haluan myös vahvistaa kansainvälisestikin laajan ja tunnustetun tohtorikoulutuksemme asemaa sekä jatkaa vuoropuhelua eri sidosryhmien kanssa”, Talvitie lisää.

Tuuli Talvitie

Aiempaa uutisointia