Bokbranschens stödjare donerar tillsammans 1,2 miljoner euro till Konstuniversitetet

Enligt donatorerna är det viktigt att skrivandet ingår i Konstuniversitetets utbildningsutbud.

Två studenter

Heikki Herlin, Eva K. Reenpää och stiftelsen Otavan Kirjasäätiö donerar sammanlagt 1,2 miljoner euro till Konstuniversitetet. De vill genom donationen stöda den finländska konstutbildningen. Donatorerna anser att det är en viktig vinning att skrivandet ingår i konstutbildningen på universitetsnivå tillsammans med musik, teater, dans och bildkonst.

Donationen styrs till Konstuniversitetets insamling Stärk konstens kraft, som ökar universitetets kapital. Med dess intäkter förverkligar universitetet sin strategi till exempel genom att utveckla konstutbildningen och svara på branschens nya utbildningsbehov. Staten beviljar motfinansiering för varje euro som universitetet får i donation mellan den 15 juni 2020 och den 30 juni 2022.

”Det är en glädje att vara med och stöda det finländska skrivandets framtid och konstutbildningen på universitetsnivå i Finland. Jag vill för min del vara med och främja mångstämmigheten och mångsidigheten i det finländska skrivandet och kulturfältet. Donationen riktas till den finländska kulturens framtid och röster som ingen av oss ännu har hört”, säger en av donatorerna, Kustannusosakeyhtiö Teos ägare Heikki Herlin.

”Konst och kultur, i synnerhet litteratur, som alltid varit en del av mitt liv, är grunden för ett gott liv och en god bildning”, säger Eva K. Reenpää, som tillhör förlagssläkten Reenpää och är en av ägarna till förlaget.

Magisterprogrammet i skrivande inleddes vid Konstuniversitetet 2019 med stöd av Otava Oy och stiftelsen Otavan Kirjasäätiö. Hösten 2022 utvidgas utbildningen när en kandidatutbildning i skrivande börjar vid Konstuniversitetet. Åtta nya studerande av över 200 sökande har antagits till utbildningsprogrammet.

”Otava Oy och Otavan Kirjasäätiö har stött utbildningen i skrivande redan i flera år. Vi är glada över att den har etablerat sin ställning i Konstuniversitetets utbildningsutbud vid sidan av andra konstområden”, säger Eva E. Reenpää, ordförande för stiftelsen Otavan Kirjasäätiös styrelse.

Konstuniversitetets rektor Kaarlo Hildén tackar varmt bokbranschens påverkare för den betydande donationen till insamlingen. Donationen stöder Konstuniversitetet i dess unika uppgift att utbilda framtidens ledstjärnor inom konsten. Donationen gör det möjligt att utveckla den mångkonstnärliga utbildningen vid Konstuniversitetet på lång sikt och stärker studerandenas färdigheter att lyckas inom det föränderliga konstfältet.

Mer information

Eveliina Olsson
direktör för kommunikation och samhällsrelationer, Konstuniversitetet
050 598 6492