Academy Winds: Ilmestyksiä ja taikalintuja 

Konserten med Academy Winds inleds med Einojuhani Rautavaaras sällan hörd konsert för blåsinstrument – en slags skattkammare av idéer, som vi fick tillstånd att framföra av kompositörens fru.

Ett annat av Rautavaaras verk är orgelkonsert Annunciations (1976). I verket ljuder Musikhusets nya ståtliga orgel tillsammans med en stor blåsorkester och en solistisk brasskvintett.

”Att kombinera en stor blåsorkester och en konserterande brasskvintett med sin akustiska släkting, orgeln, innebar att dess klangspektrum mångdubblades och därmed möjligheten att skapa spännande ljudvärldar”, beskrev Einojuhani Rautavaara om sitt verk.

Orgelkonstnären Aleksanteri Wallius, som redan belönats i flera tävlingar, lyser som solist under konserten.

Den andra halvan av konserten inleds med Gustav Holsts Hammersmith. Holst älskade stadsdelen Hammersmith vid Themsens strand i London, där kompositionen från år 1930 fick sitt namn. Kompositören fascinerades av den ständigt föränderliga floden och folkmassorna som rörde sig längs gatorna. På morgnarna gick man till de stora fabrikerna och på kvällarna på jakt efter nöjen och äventyr.  I kompositionen utgör floden bakgrunden till folkmassorna som går på gatan.       

En blåsorkesterversion av Igor Stravinskis balett Eldfågeln avslutar konserten.

Mer information: Anna Rombach, anna.rombach@uniarts.fi 

Academy Winds

Sibelius-Akademins blåsensemble Academy Winds sammanträder säsongsvis. Ensemblen fick sin nuvarande form 2012 när den nya lektorn för blåsorkesterdirigentklassen, Peter Ettrup Larsen, startade verksamheten. Under Academy Winds vingar verkar de separata brass- och träblåsinstrumentbanden Academy Brass och Academy Woodwinds.

Musikerna väljs bland orkesterinstrumentstuderanden för 4–6 dagar långa övningsperioder som kulminerar i en offentlig konsert. Arbetsschemat imiterar övningsperioderna för yrkesorkestrar. Academy Winds verksamhet koordineras av Petri Komulainen, lektor för blåsorkesterdirigentutbildningen.

Totalrenovering av Mannerheimvägen

Tillgången till Musiikkitalo från Mannerheimvägen kommer att vara svår. Vi rekommenderar att du tillåter tillräckligt med tid för din ankomst och använder ingången på sidan av Kansalaistori om möjligt. Enligt aktuell information kommer infarten till Mannerheimvägen också att vara i bruk under hela renoveringen, men gångvägarna kan ibland vara utmanande.

Vi rekommenderar att du följer de officiella informationskanaler för renoveringsprojektet, där du kan hitta den senaste informationen.

Tid

2.3.2024 kl 16:00 – 17:40

Plats

Konsertsalen

Mannerheimintie 13a

00100 Helsinki

Musikhuset

Biljetter

23-34€

Köp biljetter

Plats på kartan

Se vägbeskrivning