Taidekasvatuksen tutkimuskeskus CERADA
Tutkimuksemme kytkeytyy ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin kuten demokratiaan, tasa-arvoon, vastuullisuuteen ja hyvinvointiin.

Tutkimuksemme kytkeytyy ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin kuten demokratiaan, tasa-arvoon, vastuullisuuteen ja hyvinvointiin.
Taideyliopiston taidekasvatuksen tutkimuskeskus (CERADA) keskittyy taidekasvatuksen tutkimukseen ja taidealan korkea-asteen koulutuksen tutkimusperäiseen kehittämiseen. CERADA:ssa tehtävä tutkimus vastaa taidekasvatuksen ja taidealan korkea-asteen opetuksen kehittämistarpeisiin sekä taiteilijoiden ja taidealojen opettajien ammatillisen kehittymisen tarpeisiin.
Kansainvälisesti laajasti verkottunut ja suomalaiseen yhteiskuntaan juurtunut CERADA tuottaa punnittua tutkimustietoa taidekasvatukseen ja taidealan korkea-asteen koulutukseen sekä päätöksenteon tueksi.
Tästä osiosta löydät valikoituja uutisia tutkimustuloksistamme sekä tutkimushankkeiden esittelyjä.
Kasvatustieteen professori Gert Biesta näkee taiteen paikkana, jossa voi työstää kysymystä minuudesta, haluista ja maailmassa olemisesta. Sillä on merkityksensä myös demokratian kannalta.
Tulevaisuudessa kaikilla suomalaislapsilla on mahdollisuus valtion rahoittamaan harrastukseen koulupäivän aikana. Saavutuksen taustalla on tutkijoiden ja kulttuuriorganisaatioiden sitkeä yhteistyö unelman toteuttamiseksi.
Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston hankkeessa (2015 – 2021) tutkitaan, miten taide julkisena palveluna voisi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia 2020-luvun Suomessa.
Ikäluokan tuominen taiteen pariin ei yksinään vielä riitä. Tarvitaan myös taidevierailuun liittyvää taidekasvatusta, jotta uusi ja vieras taide avautuu murrosikäisille, toteaa Taidetestaajat-hanketta tutkiva Tarja Pääjoki Taideyliopistosta.
Heidi Elmgren tutkii musiikkikouluttajien käsityksiä opetussuunnitelman perusteista (2020-2022) osana Musiikinopetus Muutoksessa -hanketta Keski-Suomen maakuntarahaston rahoituksella.
Hankkeessa tutkitaan osallistavaa musiikkitoimintaa harjoittavien muusikoiden työtä, toimintaympäristöjä ja ammatillisia näkemyksiä.
Susanna Hastin ja
Maryam Bagheri Nesamin tutkimushankkeessa (2020-2022) luodaan yhteistyömahdollisuuksia iranilaisten ja suomalaisten taiteilijoiden välille.
Selaa keskuksemme tutkimushankkeita.
Esittelemme tässä vaihtuvan joukon tutkijoitamme.
Westerlund johtaa kahta mittavaa taiteentutkimuksen hanketta. Lisäksi hän vastaa musiikkikasvatuksen tohtorikoulutuksesta.
López Íñiguezin tutkimus keskittyy musiikin korkeakoulutuksen pedagogiikkaan oppijaidentiteetin tärkeyttä korostaen.
Tanssipedagogiikan professori Anttila on mukana CERADAn toiminnassa sekä ohjausryhmän jäsenenä että tutkijana.
Tutustu post-doc-yhteisöömme.
Tarjoamme tutkijoiden urakehitystä tukevan avoimen ja vastuullisen tutkimusympäristön sekä alustan tutkimushankkeille.
Hanke kokoaa ja jakaa tietoa taide- ja kulttuurikasvatuksen käytännöistä, tutkimuksesta ja toimintapolitiikoista Suomessa.
Radikaalisti monimuotoista taiteen tutkimusta post-kvalitatiivisilla metodeilla
Research centre CERADA’s blog offers news and views about how research into arts education can have an impact on society.
Ilmoittautumiset early bird -hinnalla tammikuun loppuun mennessä!
Kirjassa 15 Taideyliopiston opettajaa tarkastelee opettajuuttaan ja sen kehittämistä liittyen mm. monialaisuuteen, opetuksen reflektointiin, taidealojen historiasuhteeseen, osallisuuteen ja uusmaterialismiin.
Tutustu vierailijaprofessorimme Gert Biestan juuri suomennettuun kirjaan “Anna taiteen opettaa: taidekasvatus Joseph Beuysin ’jälkeen’”!
Tutkijatohtori Kirsi Törmi esittelee etäluennollaan 5.11.2020 kello 16 uudenlaista, turvallisuutta painottavaa näkökulmaa taiteellisessa ja taidepedagogisessa prosessissa. Luento on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista.
Professori Fitzpatrick puhuu CERADA:n tutkijatapaamisessa 14.9.2020 yliopistojen sosiaalisesta ja poliittisesta kriisistä ja radikaalista ajatuksesta pelastaa yliopisto anteliaan ajattelun keinoin. Tallenne luennosta on nyt katsottavissa avoimesti.
The disappearance of art and education: What can we learn from Gert Biesta in times of crises? Blogiteksti on englanniksi.