Kehitämme uutta verkkosivustoamme osoitteeseen beta.uniarts.fi. Osa linkeistä ohjaa sinut uudelle sivustolle, sillä siirrämme sinne sisältöä vaiheittain. Kiitos kärsivällisyydestä.
Tutkimus Taideyliopistossa
Tutkimus on keskeinen osa Taideyliopiston toimintaa. Taideyliopistossa tehdään monipuolisesti taiteen tutkimusta, taiteellista ja taidepedagogista tutkimusta sekä kehittämistyötä kuvataiteen, musiikin, teatterin sekä tanssin ja muiden esittävien taiteiden aloilla.
Ajankohtaista tutkimuksessa
Tutkimuskeskukset
Taideyliopistossa tehdään kansainvälisesti arvostettua ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tieteellistä ja taiteellista tutkimusta. Taideyliopistossa tehtävän tutkimuksen erityisluonne perustuu taiteen ja tutkimuksen välittömään ja rikastavaan vuorovaikutukseen.
Taideyliopisto panostaa vahvasti tutkimukseen erityisesti kolmella profiloitumisalueellaan, jotka ovat musiikin historia, taiteellinen tutkimus ja taidekasvatus. Kullakin profiloitumisalueella on oma tutkimuskeskuksensa, jotka yhdessä muodostavat Research Hubin.

CERADA
Taideyliopiston taidekasvatuksen tutkimuskeskus Center for Educational Research and Academic Development in the Arts (CERADA) keskittyy taidekasvatuksen tutkimukseen ja taidealan korkea-asteen koulutuksen tutkimusperäiseen kehittämiseen. CERADA:ssa tehtävä tutkimus vastaa taidekasvatuksen ja taidealan korkea-asteen opetuksen kehittämistarpeisiin sekä taiteilijoiden ja taidealojen opettajien ammatillisen kehittymisen tarpeisiin.
CfAR
Taiteellisen tutkimuksen keskus (Centre for Artistic Research – CfAR) tukee ja kehittää taiteellista tutkimusta post doc -tasolla Taideyliopistossa.
Keskus tarjoaa kommunikoivan ja toimivan yhteisön, jonka piirissä taiteilijat ja taide, tutkimus ja tutkijat voivat vuorovaikuttaa monin hedelmällisin tavoin. CfAR kutsuu piiriinsä post doc -taitelija-tutkijat, jotka toimivat taidekentällä ja yliopistomaailmassa, työtehtävissä tai vierailevana tutkijana, kotimaassa tai ulkomailla.


Historiafoorumi
Taideyliopiston Historiafoorumi edistää musiikin ja muiden taiteiden historian tutkimustoimintaa ja tukee alan tutkijoiden kotimaista ja kansainvälistä verkostoitumista ja kiinnittymistä historiatieteiden kenttään. Historiafoorumin keskeinen tehtävä on syventää historiantutkimuksen metodologista osaamista ja tietoisuutta historia-aiheiden tuoreista tutkimustavoista ja uusista tavoista hyödyntää lähteitä.
Tutustu tutkijoihimme
Akatemioissa tehtävä tutkimus
Kolmen tutkimuskeskuksen lisäksi tutkimusta tehdään myös Taideyliopiston akatemioissa. Eri taiteenalojen tutkijat ja tohtorikoulutettavat muodostavat kansainvälisesti ainutlaatuisen ja maapallon laajuisesti verkottuneen tutkimusyhteisön.
Vahva tutkimus luo perustan Taideyliopiston koulutukselle ja soveltavalle kehitystyölle.
Kuvataideakatemia
Kuvataideakatemiassa tutkimus nivoutuu keskeisesti kaikkiin oppialoihin – niiden teoriaan, metodologiaan, opetukseen sekä välineiden, materiaalien ja ilmaisutapojen kehittämiseen. Ennen kaikkea tutkimus ymmärretään nykytaiteen lähtökohtana. Jatkuvan kokeellisen tutkimuksen aluetta on taiteiden välinen vuorovaikutus sekä taiteen suhde ympäristöön ja yhteiskuntaan. Nykytaiteen dialoginen suhde yleisöön sekä esittämiskäytännöt ja tilallisuus kytkeytyvät tutkimukseen metodologisesti ja pedagogisesti.


Sibelius-Akatemia
Tutkimus on olennainen osa Sibelius-Akatemiassa tehtävää luovaa työtä. Henkilöstön monipuolinen asiantuntemus mahdollistaa erilaisten teoreettisten lähestymistapojen, metodologioiden ja tutkimusmetodien rinnakkaiselon ja vuorovaikutuksen. Tutkimuksen ja musiikin käytäntöjen vuorovaikutus on vilkasta. Sibelius-Akatemiassa tehtävän tutkimuksen yhteisiä intressialueita ovat mm.
- musiikin tekeminen, opettaminen ja oppiminen
- musiikillisten käytäntöjen historia ja musiikin rakenteet
- musiikin ja mielen suhde ja musiikillinen vuorovaikutus sekä
- musiikin filosofia ja estetiikka.
Teatterikorkeakoulu
Esittävien taiteiden taiteellinen tutkimus on merkittävä osa Teatterikorkeakoulun edustamien alojen ja niistä kumpuavien uusien muotojen kehittämistyötä. Teatterikorkeakoulun tutkimusyhteisö on yhteisöllisiä arvoja vaaliva, innostava ja kansainvälisesti hyvin verkottunut. Tutkijat käyvät aktiivista vuoropuhelua koulutusohjelmien, taiteen ja tutkimuksen kentän sekä muun yhteiskunnan kanssa. Tutkimuksen tavoitteena on kehittää ja uudistaa taiteita, niiden tekemistä ja opettamista, sekä edistää uudenlaisia tietämisen tapoja.

Verkostot

Taideyliopisto ja sen kolme akatemiaa toimivat useissa kansallisissa ja kansainvälisissä tutkimusverkostoissa.
Keskeisimpiä verkostojamme:
Yhteystiedot
Tutkimuksen varadekaanit
Professori Mika Elo (Kuvataideakatemia)
Professori Tuire Kuusi (Sibelius-Akatemia)
Professori Leena Rouhiainen (Teatterikorkeakoulu)
Taideyliopistossa toimii tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen ohjausryhmä (TTOR).
Tohtoriohjelmien johtajat
Lehtori Mikko Helevä (Sibelius-Akatemian MuTri-tohtorikoulu)
Yliopistonlehtori Päivi Järviö (Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulu)
Professori Mika Elo (Kuvataideakatemian tohtoriohjelma)
Yhteiset tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen palvelut
Tutkimuspalvelupäällikkö Merja Sagulin
Asiantuntija Tii Salminen
Tutkimusrahoituksen asiantuntija Tiia Saarinen
Projektikoordinaattori Johanna Rauhaniemi
Suunnittelija Annika Fredriksson
Assistentti Stefano De Luca
Akatemiakohtaiset tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen palvelut
Suunnittelija Michaela Bränn (Kuvataideakatemia, tutkimus)
Suunnittelija Jukka Tuominen (Kuvataideakatemia, tohtorikoulutus)
Erikoissuunnittelija Sirpa Järvelä (Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulu)
Erikoissuunnittelija Hannu Tolvanen (Sibelius-Akatemian MuTri-tohtorikoulu)
Suunnittelija Henri Wegelius (Sibelius-Akatemia)
Erikoissuunnittelija Riitta Pasanen-Willberg (Teatterikorkeakoulu)
Suunnittelija Elina Raitasalo (Teatterikorkeakoulu)
Opintokoordinaattori Stefano De Luca (Teatterikorkeakoulu)