Klassisen musiikin tohtorikoulu DocMus
Koulutamme oman alansa ja sen tradition tuntevia itsenäisiä toimijoita sekä vaalimaan perinnettä että luomaan ja kehittämään uutta.

Koulutamme oman alansa ja sen tradition tuntevia itsenäisiä toimijoita sekä vaalimaan perinnettä että luomaan ja kehittämään uutta.
Tohtorikoulutuksemme ja tutkimuksemme kohteena ovat pääosin esittävä säveltaide, sävellys ja musiikinteoria sekä kirkkomusiikki. Länsimaisen taidemusiikin perinteeseen liittyvä laaja taiteellinen toimintamme kattaa musiikin kentän antiikin musiikista uusimpaan uuteen. Kannustamme opiskelijoita yksilöllisen profiilin etsimiseen ja sallimme opiskelijan pyrkimykset omanlaiseen tutkimustapaan ja -kulttuuriin. Tuemme opiskelijoiden omintakeisia ja omaleimaisia taiteellisia pohdintoja. Satsaamme ohjaukseen ja opetukseen ja henkilökuntamme on helposti saatavilla. Toimintaa ohjaa tasapuolisuus ja läpinäkyvyys. Esittävän säveltaiteen tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen painopistealueita ovat muusikkoustutkimus, esittämiskäytäntöjen, esittämisen historian ja esitysten empiirinen tutkimus sekä instrumenttipedagogiikan ja musiikki-instituutioiden tutkimus. Muita tutkimusaloja ovat musiikkisemiotiikka, post-tonaalinen musiikinteoria, musiikin filosofia, musiikin historia sekä psykodynaaminen näkökulma musiikkia ja luovuutta koskevien ilmiöiden tutkimuksessa. Sävellyksen ja musiikinteorian tutkimus, taiteellinen toiminta ja tohtorikoulutus keskittyvät nimensä mukaisesti toisaalta sävellyksellisiin, toisaalta musiikinteoreettisiin kysymyksiin. Sävellyskoulutuksessa opiskelijat saavat ohjausta sekä itsenäisessä taiteellisessa työskentelyssä että pääsevät osallistumaan eri tahojen kanssa yhteistyössä järjestettyihin projekteihin. Musiikinteorian jatko-opiskelijat hyödyntävät Sibelius-Akatemian musiikinteoreettisen tutkimuksen vahvuusalueita: musiikkianalyysiä, Sibelius-tutkimusta ja musiikinhistoriallinen tutkimusta. Kirkkomusiikin tohtorikoulutus on painottunut tutkimukseen. Siinä ovat keskeisesti esillä jumalanpalvelusmusiikin ja kirkon musiikkitoiminnan erityiskysymykset. Tutkimuskohteina ovat toisaalta kirkkomusiikin historiaan liittyvät aiheet, kuten keskiajan ja reformaatioajan liturgiset nuottikäsikirjoitukset, ja toisaalta tämän ajan kirkkomusiikki ja virsilaulu. Kirkkomusiikin taiteellisessa jatkotutkinnossa opiskelijan opin- ja taidonnäyte suoritetaan liturgisessa kontekstissa.
Anu Vehviläinen, DocMus-tohtorikoulun johtaja
anu.vehviläinen@uniarts.fi
Markus Mantere, DocMus-tohtorikoulun varajohtaja
markus.mantere@uniarts.fi
Sirpa Järvelä, asiantuntija
sirpa.jarvela@uniarts.fi
Tutustu koulutustarjontaamme opinto-oppaassamme.
Tutustu käynnissä oleviin tutkimushankkeisiimme.
Lue Sibelius-Akatemian tohtoriprojekteista Future Doctors in Music-blogista
Sibelius-Akatemiasta on vuoteen 2020 mennessä valmistunut yli 220 musiikin tohtoria
Tutustu DocMus-tohtorikoulun opetushenkilöstöön, tohtorikoulutettaviin ja hallintohenkilöstöön.
DocMus-tohtorikoulun vertaisarvioitu, kahdesti vuodessa ilmestyvä tutkimusjulkaisu Trio
Vertaisarvioitu tieteellisen tutkimuksen julkaisusarjamme on ilmestynyt vuodesta 2012.
Tutustu tohtorintutkintojen julkaisusarjoihin EST ja Studia Musica
Lue julkaisujamme Taju-julkaisuarkistossa
Tarjoamme tohtoriopiskelijoille kolme koulutuslinjaa: taiteilijakoulutus, tutkijakoulutus ja soveltajakoulutus.
Tohtoriopas on tietopakettimme jatko-opiskelijoille, tohtorikoulun henkilökunnalle sekä jatkotutkintojen tarkastajille.