Tutkimus ja tohtorikoulutus Kuvataideakatemiassa
Kansainvälinen yhteisömme tekee taiteilija- ja taidelähtöistä kuvataiteen tutkimusta ja kouluttaa taiteita uudistavia taiteilija-tutkijoita.

Kansainvälinen yhteisömme tekee taiteilija- ja taidelähtöistä kuvataiteen tutkimusta ja kouluttaa taiteita uudistavia taiteilija-tutkijoita.
Vastaamme Kuvataideakatemian tohtorikoulutuksesta ja tutkimustoiminnasta. Yksikkömme viitoittaa ja toteuttaa Kuvataideakatemian tutkimuksellista perustehtävää, joka on kouluttaa kuvataiteen alueella toimivia taiteilijoita ja taiteilija-tutkijoita sekä tehdä tutkimusta kuvataiteen alalla. Kuvataiteella tarkoitetaan tässä Kuvataideakatemiassa edustettuna olevia nykytaiteen osa-alueita. Tutkimusyhteisömme on akateeminen yhteisö, joka koostuu siinä toimivista tohtorikoulutettavista, opettajista ja tutkijoista sekä hallintohenkilöstöstä. Teemme taiteellista tutkimusta sekä nykytaiteen tutkimusta.
Asiantuntija Michaela Bränn on yhteyshenkilö yksikön tutkimusta koskevissa asioissa. Suunnittelija Elina Raitasalo on yhteyshenkilönä yksikön tohtorikoulutusta koskevissa asioissa.
Teemme taiteellista tutkimusta sekä nykytaiteen tutkimusta. Lue lisää tutkijoidemme ja tohtorikoulutettaviemme hankkeista.
Näyttely on kokoelma tutkimuksellisia projekteja, jotka haastavat ”valokuvallisuuden ajatusta”. Valokuvan paradokseja on osa PEPI-tutkimushanketta ja näyttely on kuratoinut professori Mika Elo.
Tohtorikoulutettava Mia Seppälä käsittelee valokuvan ”poismaalaamisen” avulla paikkasidonnaisen työskentelyn, havainnon, tilan ja ajan suhteita.
Taideyliopiston viides Tutkimuspaviljonki koostuu taiteilija-tutkijoiden residenssijaksoista keväällä 2023 ja huipentuu Suomenlinnan Galleria Augustassa ja Musiikkitalossa järjestettävään tapahtumaan 5.-21.6.2023. Haku taiteilijaresidensseihin avautuu syksyllä 2022.
Tutkimushanke pyrkii palauttamaan alkuperäiskansojen taiteeseen liittyvää tietoa takaisin yhteisöille itselleen.
Koneen Säätiön rahoittama tieteen- ja taiteenalojen rajoja ylittävä hanke (2021-2024) vahvistaa kaupunkitilan moniäänisyyttä ja kehittää sitä kautta oikeudenmukaista kaupunkia.
Tutustu yksikössä tehtävään taiteelliseen tutkimukseen.
Taiteilija-tutkijoille taide voi olla tutkimuksen lähtökohta, metodi ja päämäärä, ei vain tutkimuksen kohde.
Vuosittaisilla tutkimuspäivillämme kohtaavat tutkijat, tohtorikoulutettavat ja heidän kutsumansa taiteilijat ja tutkijat niin Suomesta kuin maailmalta.
Etsi asiantuntijoitamme ja jatko-opiskelijoitamme.
Blogi esittelee Kuvataideakatemian tutkimusyksikön ja tohtorikoulutusohjelman tapahtumia ja toimintaa.
Toimintamme periaatteina ovat läpinäkyvyys, kriittisyys, demokraattisuus, yhdenvertaisuus, pedagogisuus ja toisen työn tukeminen.
Kuvataideakatemian tohtorikoulutuksessa painottuvat korkeatasoinen taiteellinen työskentely ja siihen liittyvä kuvataiteellinen tutkimus.
Kuusi hakijaa on valittu suorittamaan kuvataiteen tohtorin tutkintoon johtavia opintoja Kuvataideakatemiassa.
Selaa yksikkömme tohtorinopinnäytetöitä Tajussa.
Lista tohtorinopinnäytetöistämme 20 vuoden ajalta.