Kuvataiteen tohtoriohjelma
Kuvataideakatemian tohtorikoulutuksessa painottuvat korkeatasoinen taiteellinen työskentely ja siihen liittyvä kuvataiteellinen tutkimus.

Miksi meille?
Tule mukaan tekemään taiteilija- ja taidelähtöistä tutkimusta, jonka keskiössä ovat – kysymyksenä, välineenä, aineistona tai päämääränä – taiteen merkitys, sen käytännöt, tekniikat ja menetelmät, samoin kuin taiteen tekemistä, vastaanottamista, koulutusta ja soveltamista määrittävät periaatteet ja institutionaaliset järjestelyt.
Sisältö ja tavoitteet
Tohtoriopinnot antavat valmiudet ja mahdollisuuden taiteellisen tutkimuksen itsenäiseen ja luovaan tekemiseen. Taiteellinen tutkimus on monialaista taiteilija- ja taidelähtöistä tutkimusta. Tohtoriohjelmastamme valmistuvat taiteilija-tutkijat kehittävät ja uudistavat taiteita, niiden tekemistä, tutkimista ja opettamista.
He käyvät monimuotoista ja kriittistä vuoropuhelua yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa. Alojensa erityisasiantuntijoina he tekevät taidetta sekä tuottavat taiteen käytäntöihin perustuvaa tietoa, taitoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää ja soveltaa sekä taiteissa että muilla yhteiskunnan aloilla.
Taideyliopiston tohtorikoulutus edistää taiteilija-tutkijoiden kykyä soveltaa kehittämäänsä osaamista taiteilijoina, tutkijoina, pedagogeina ja asiantuntijoina.
Tutkinnon rakenne
Kuvataiteen tohtorin tutkinto (KuT) on laajuudeltaan 240 op, mikä vastaa 4 vuoden täyspäiväisiä opintoja.
Tutkinto koostuu kuvataiteen tohtorin opinnäytteestä (170 op) ja kuvataidealan jatko-opinnoista (70 op), joihin sisältyy pakollisia opintokokonaisuuksia yhteensä 60 op ja valinnaisia opintoja 10 op.
Lukuvuoden opetus järjestetään 7 intensiivisellä seminaariviikolla yhteistyössä Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen (Tutke) kanssa. Tarkemmat kurssitiedot kerrotaan opinto-oppaassa.
Opinnäyte
Kuvataiteen tohtorin opinnäyte voi sisältää taidenäyttelyitä, näyttelykuratointeja, yksittäisiä taideteoksia, taiteellisia prosesseja tai kokeellisia järjestelyjä sekä niiden artikulointia, käsitteellistämistä ja teoretisointia. Tyypillisesti opinnäyte koostuu yhdestä tai useammasta kuvataiteellisesta osasta (yhteensä enintään 140 op) ja kirjallisesta osasta (30-170 op). Näiden lisäksi opinnäytekokonaisuudesta on laadittava sähköisesti arkistoitavissa oleva dokumentaatio. Taiteelliset osat ovat julkisia taiteellisia tutkimustuotoksia. Kirjallinen osa on kuvataiteellisille osille rinnakkainen osa, joka perustelee tutkimuksen toteuttamistapaa ja tavoitteita suhteessa alan muuhun tutkimukseen ja käytäntöihin. Harkinnanvaraisesti opinnäyte voi koostua yksinomaan kirjallisesta tutkimuksesta.
Opettajat
-
Mika Elo
- Professori, Kuvataideakatemia, Kuvataideakatemia
- +358503473969
- mika.elo@uniarts.fi
-
Lea Kantonen
- Professori, emerita, Taiteellinen tutkimus Kuvataideakatemia, Kuvataideakatemia
- lea.kantonen@uniarts.fi
-
Maiju Loukola
- Yliopistonlehtori, Taiteellinen tutkimus Kuvataideakatemia, Kuvataideakatemia
- +358504720344
- maiju.loukola@uniarts.fi
Hakeminen
Ohjelmaan otetaan uusia opiskelijoita joka toinen vuosi.
Seuraava hakuaika kuvataiteen tohtorikoulutukseen on syyskuussa 2022. Opinnot alkavat syksyllä 2023.
Seuraava hakuaika: 7.-28.9.2022.
Kuvataideakatemian tohtoriohjelma ei automaattisesti tarjoa rahoitusta tohtoriopintoihin. Ohjelmaan hyväksyttyjen tohtoriopiskelijoiden tulee omatoimisesti hakea tutkimustyöhönsä tukea väitöstutkimusta rahoittavilta tahoilta.
Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.
Tohtoriohjelman yhteystiedot
Lisätietoa hakuprosessista
Kuvataideakatemian hakijapalvelut
kuva.hakijapalvelut@uniarts.fi
puh. 050 407 0744
Muut Kuvataideakatemian tohtorikoulutusta ja tutkimusta koskevat tiedustelut
Elina Raitasalo
Suunnittelija (tohtorikoulutus)
elina.raitasalo@uniarts.fi.fi
puh. 040 07 92 045
Michaela Bränn
Asiantuntija (tutkimus)
michaela.brann@uniarts.fi
puh. 040 63 13 553
Tutustu opiskelun arkeen
Hakukohteet
Kuvataiteen tohtoriohjelma
Tavoitetutkinto ja -aika
Kuvataiteen tohtori
Yksikkö
Kuvataideakatemia
Hakukielet
englanti (en), ruotsi (sv), suomi (fi)
Lukuvuosimaksu
Tohtorikoulutuksessa ei ole lukuvuosimaksua.
Hakuaika
Seuraava hakuaika: 7.-28.9.2022. Opinnot alkavat syksyllä 2023.
Vastuuopettaja
Mika Elo professori
Tohtoriohjelman yhteystietoihin