Musiikkiperinnön moninaisuus Suomessa
Hanke lisää ymmärrystä siitä, miten tietoa musiikin menneisyydestä ja käsityksiä musiikkiperinnöstä tuotetaan nyky-Suomessa.
Esittely
Hanke kohdistuu musiikin perinnöllistämiseen Suomessa. Musiikkiperintöä käsitellään toimintana ja jatkuvasti muuttuvana ilmiönä, jossa on kysymys menneisyyden ilmiöiden ja käytäntöjen arvottavasta ja aktiivisesta valikoinnista nykyhetken kulttuurisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin tarpeisiin. Hanketta ohjaa yleisimmällä tasolla kysymys siitä, miten musiikkiperintö rakentuu Suomessa suhteessa etnisyyteen ja sukupolviin liittyviin jännitteisiin.
Hanke jakautuu kolmeen temaattiseen osa-alueeseen: virallinen musiikkiperintö, musiikkiperinnön paikallisuus ja musiikkiperinnön ylirajaisuus. Hankkeen yleisenä tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten tietoa musiikin menneisyydestä ja käsityksiä musiikkiperinnöstä tuotetaan nyky-Suomessa. Hankkeen tavoitteena on tarjota myös muistiorganisaatioille, valtionhallinnolle ja muille musiikkiperintöä määrittäville tahoille välineitä toiminnan kehittämiseen ja kriittiseen arviointiin. Kiinnittämällä huomiota musiikillisen kulttuuriperinnön ja vähemmistöryhmien suhteisiin hanke pyrkii lisäämään kulttuurienvälistä ymmärrystä ja kunnioitusta sekä yhteiskunnallista moniarvoisuutta.
Hankkeen tutkimusaineisto tuotetaan sekä etnografisin menetelmin että arkisto- ja medialähteistä. Aineiston käsittelyssä ja analyysissa nojataan poikkitieteisesti kriittisen perintötutkimuksen periaatteisiin ja menetelmiin. Nämä yhdistyvät hankkeessa kulttuurisen musiikintutkimuksen, etnomusikologian, kaupunkitutkimuksen sekä musiikin kulttuurihistorian lähtökohtiin. Hankkeen tulokset julkaistaan kirjallisessa ja audiovisuaalisessa muodossa. Tuloksia hyödynnetään myös vuorovaikutteisten museonäyttelyjen sekä koulutusorganisaatioiden toiminnan suunnittelussa.
Hankkeen esittelyvideot – Jakso I "Janne Jannesta"
Esittelyvideo: Giacomo Bottà
English summary
Diversity of Music Heritage in Finland, a research project funded by Kone Foundation 2023–25, focusses on heritagisation of music in Finland with emphasis on ethnicity and intergenerational relations. There are three themes in the project: authorised, local and transnational music heritage. The project is a mixture of critical heritage studies, the cultural study of music, ethnomusicology, urban studies and cultural history of music.
Tapahtumat/events
“Diversity of Music Heritage”, 8.–9.6.2023, Kaustinen.

Hankkeen nimi
Musiikkiperinnön moninaisuus Suomessa
Ajankohta
01/2023-12/2025
Rahoittaja
Koneen Säätiö
Tiimi
Tutkimusryhmä:
Johtaja prof. Antti-Ville Villén, Taideyliopisto & University of Cambridge
FT, dos. Giacomo Bottà, Taideyliopisto & Vrije Universiteit Brussel
FT, dos. Janne Mäkelä, Taideyliopisto
FT, dos. Elina Seye, Taideyliopisto & Helsingin yliopisto
FT Outi Valo, Kansanmusiikki-instituutti & Taideyliopisto
FT Elina Westinen, Taideyliopisto & Jyväskylän yliopisto
Varajohtaja, johtaja Matti Hakamäki, Kansanmusiikki-instituutti
Yhteyshenkilöt
antti-ville.villen@uniarts.fi