Slaginstrument (huvudinstrument)

Studera till professionell slagverkare på ett mångsidigt utbildningsprogram av toppklass i en internationell studiemiljö.

Mies soittaa lyömäsoittimia

Varför hos oss?

Kom och studera på ett av de bästa scenkonstuniversiteten i världen! På utbildningen får du finslipa dina kunskaper under ledning av de allra bästa lärarna. Den förbereder dig för att arbeta mångsidigt som professionell slagverkare som solist och som orkester- och kammarmusiker. Vidare kan du studera pedagogik vilket ger dig en bred lärarbehörighet.

Utbildningens innehåll och mål

Kärnan i slagverksstudierna är att lära sig behärska det egna instrumentet, för vilket du får individuell undervisning 90 minuter i veckan av de bästa lärarna på området. Studierna omfattar även kammarmusik, musikalisk gestaltning, musikhistoria, pedagogik, språkstudier, biämnesstudier och tillvalsämnen. Vidare får du redan från första studieåret delta i symfoniorkesterns verksamhet. 

I instrumenturvalet på utbildningen ingår företrädesvis de slaginstrument som behövs i en orkester, som pukor, virveltrumma, bastrumma, klockspel, tamburin, cymbaler samt soloinstrument som marimba, vibrafon och xylofon.

I utbildningsutbudet ingår även tillvalsämnen som komposition och arrangemang, kapellmästarstudier samt jazz och folkmusik, där du kan bredda dina kunskaper eller fördjupa dig efter eget intresse i orkesterspel och kammarmusik eller nutida musik, till exempel.

Lärare

Våra lärare är alla experter inom sina områden. Utbildningsprogrammet har sin fasta lärarkår och gästas vidare regelbundet av internationella musiker i toppklass.

Antagning

Konstuniversitetet är en av de mest populära skolorna i Finland. Bekanta dig med tidigare års antagningsstatistik.

Doktorandstudier

Efter examen har du möjlighet att fortsätta på doktorandprogrammet i musik och inrikta dig på vetenskapliga, konstnärliga eller tillämpade doktorandstudier. På Konstuniversitetet kan du avlägga licentiat- och doktorsexamen som påbyggnadsstudier.

Bekanta dig med studievardagen

Som studerande har du möjlighet att spela tillsammans med andra instrumentstuderande eller varje år med slagverksensemblen SibA Percussion Ensemble.

Ansökningsmål

Instrumentstudier i klassisk musik, huvudinstrument: slåginstrument

  • kandidat och magister (5,5 år)
  • magister (2,5 år)

Målexamen

Musikmagister (MMus)

Enhet

Sibelius-Akademin

Språk

engelska, finska, svenska Läs mer om vår språkpraxis

Studieavgifter

För studerande från länder utanför EU och EES 5000 €.
Läs mer om läsårsavgiften

Nästa ansökningstid

Nästa ansökningstid är i januari 2021.
Studierna börjar i augusti 2021.

Ansvarsperson

Antti Rislakki
Ansvarig lärare, Lektor