Konstuniversitetets nya riktlinjer angående corona gäller 30.11.2020–10.1.2021

Huvudstadsregionens samordningsgrupp mot coronaviruset informerade i presskonferensen på fredagen 27.11. om huvudstadsregionens nya begränsningar och rekommendationer angående corona. 

Konstuniversitetet följer myndigheternas anvisningar och tar i bruk nya begränsningar och riktlinjer fr.o.m. måndagen 30.11. Riktlinjerna gäller t.o.m. 10.1.2021. 

Alla Konstuniversitetets coronariktlinjer finns i sin helhet i nyheten Information om coronavirusets inverkan på Konstuniversitetet.

Begränsningar angående konstnärlig verksamhet, bibliotek och hobbyverksamhet gäller dock inte Konstuniversitetets avdelningar i Seinäjoki och Kuopio eftersom dessa avdelningar ligger på områden som befinner sig på pandemins basnivå. 

Konstuniversitetets beredskapsgrupp samlas följande gång på måndagen 30.11. Eventuella preciseringar till riktlinjerna nedan ges så fort som möjligt. 

Konstuniversitetets nya coronariktlinjer 

Användning av lokaler 

Begränsningar angående konstnärlig verksamhet, bibliotek och hobbyverksamhet gäller dock inte Konstuniversitetets avdelningar i Seinäjoki och Kuopio eftersom dessa avdelningar ligger på områden som befinner sig på pandemins basnivå. 

Ytterdörrarna vid Konstuniversitetets lokaler är stängda 30.11.–10.1., och man kommer in endast med personlig nyckel. Vid verksamhet som sker i Konstuniversitetets lokaler (t.ex. granskning av lärdomsprov) hämtas gästerna från byggnadens ytterdörr.   

Man ska undvika onödig vistelse i lokalerna. Principer är att man använder munskydd i alla universitetslokaler om man inte har hälsomässiga hinder till det. Man ska också sköta om att följa universitetets säkerhetsanvisningar samt att hålla säkerhetsavstånd till andra. 

Undervisning 

Undervisning överförs i princip helt till distansundervisning. 

Undervisning som är omöjligt eller orimligt svårt att ordna på distans med tanke på att nå inlärningsmålen ordnas som kontaktundervisning för max. 10 personer. Det är möjligt att ordna kontaktundervisning samt övningar och uppföranden samhörande undervisning med beslut av enhetens ledare (dekan eller akademisk ledare vid öppna campuset) om det är nödvändigt med tanke på att nå inlärningsmålen. 

Stödtjänster kan erbjudas endast för uppgifter som behandlar studieprestationer, t.ex. nivåprestationer. 

Individuell övning angående studier och självständigt konstnärligt arbete är tillåtet i universitetslokaler. 

Konstnärlig verksamhet 

Konstnärlig verksamhet fortsätter i universitetets lokaler utan utomstående publik. Konstnärliga evenemang angående undervisning och forskning inkluderas också i konstnärlig verksamhet. 

Bildkonstakademins gallerier stängs för publiken. Expertbesök och förhandsgranskningsnämndens och granskarnas arbete möjliggörs i galleriet genom förhandsanmälningsförfarande. 

Bedömningsnämnder och granskare får vara närvarande i evenemang angående konstnärlig verksamhet vid Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan. Ifall antalet personer i evenemanget överstiger 10, fattar akademins dekan beslut om att ordna evenemanget. 

Övrigt arbete samt interna tillställningar  

Övrigt arbete fortsätter huvudsakligen på distans. 

Konstuniversitetets interna tillställningar och möten hålls på distans. 

Personalens och enheternas avslutningsevenemang ordnas inte som närmöten. 

Bibliotek 

Biblioteksavdelningarna i Helsingfors är stängda på måndagen 30.11. Tjänsterna erbjuds begränsat 1.–18.12. Användning av biblioteket begränsas endast för studerande, forskare och personal vid Konstuniversitetet. Bibliotekets begränsade tjänster innebär självbetjäningslån och reservationer då boken hämtas från reservationshyllan. Material lånas vid låneautomaten. Rådgivning erbjuds per telefon och e-post, kundtjänstställen är stängda. Övrig vistelse i bibliotekslokaler är inte tillåtet. 

Biblioteket är stängt 19.12.2020–10.1.2021. 

Hobbyverksamhet 

Individuell och grupphobbyverksamhet avbryts i Konstuniversitetets lokaler. Uppehållet gäller all hobbyrelaterad verksamhet. Detta berör inte övning som har att göra med studier. 

Teaterhögskolans gym stängs t.o.m. 10.1.2021. 

Studentrestauranger  

Konstuniversitetets studentrestauranger hålls öppna tills vidare, förutom Musikhusets restaurang, som är stängt 7.–30.12. Studerande vid Tölö campus kan äta i N-husets studentrestaurang.