Konstuniversitetet samlade in över 3,5 miljoner euro genom en medelanskaffningskampanj

Donationerna bidrar till att stärka konstutbildningen och därigenom hela branschen.

Till Konstuniversitetets insamling Stärk konstens kraft donerades sammanlagt över 3,5 miljoner euro. Insamlingen ingår i statens motfinansieringskampanj som ökar universitetens kapital. Staten kan bevilja motfinansiering för varje euro som universitetet får i donation mellan den 15 juni 2020 och den 30 juni 2022. Konstuniversitetet genomför sin strategi med intäkter från kapitalet till exempel genom att utveckla konstutbildningen och forskningen samt genom att svara på branschens nya utbildningsbehov.

– För ett universitet av samma storlek som Konstuniversitetet är detta en bra prestation i synnerhet under en tid då coronapandemin i praktiken nästan drev ner all konstnärlig verksamhet, säger Kaarlo Hildén, rektor för Konstuniversitetet.

Ett flertal privatpersoner, stiftelser och företag bidrog till Konstuniversitetets medelinsamling genom donationer. De största donatorerna har varit Kone-stiftelsen och Saastamoinen stiftelsen samt bokbranschens påverkare Heikki Herlin och Otavan Kirjasäätiö.

Rektorn för Konstuniversitetet tackar alla donatorer för att de har sett Konstuniversitetets värde som framtidens konstnärsutbildare och föregångare inom konstnärlig forskning.

”Donationerna gör det möjligt för oss att erbjuda unga konstnärer den utbildning som de förtjänar på toppnivå även i framtiden. Med avkastningen från det ökade kapitalet kan vi också stärka det ännu unga området för konstnärlig forskning. Dessutom har donationerna ett stort symboliskt värde för den konstbransch som agiteras av kriser: konsten har och kommer alltid att ha stödjare. För unga konstnärer ger detta förhoppningsvis en tro på att konsten har betydelse”, säger Hildén.