Begränsningar vid Konstuniversitetet fortsätter huvudsakligen t.o.m. 9.5.2021. Vi söker metoder för att underlätta studerandenas svåra situation

Opiskelija pitää kynää kädessä

Ärade universitetsstuderande och personal och vänner av Konstuniversitetet,

som ni säkert vet, har coronasituationen i Finland inte förbättrats under årets början. Det förekommer fortfarande många smittfall och det finns risk att virusvarianter som smittar lättare sprider snabbt inom befolkningen.

Vi måste förbereda oss för att situationen håller sig svår hela våren. Det är beklagligt och jag förstår väl att det belastar hela samfundet. Speciellt studerande lider av detta, och vi har diskuterat studerandenas svåra situation med dekanerna under denna vecka. Ett varmt tack till studentkåren för förmedling av ärendet och för era utvecklingsförslag!

Samtidigt har vi fått respons om att successiva kortvariga begränsningar ökar osäkerhet och stress: man måste kontinuerligt ändra verksamheten och det är omöjligt att göra långsiktsplaner. 

Vi har genom att beakta helheten bestämt i universitetets beredskapsgrupp att fortsätta de nuvarande begränsningar angående användning av lokalerna, studier, forskning, konstnärlig verksamhet och hobbyverksamhet t.o.m. 9.5.2021. Om coronasituationen lugnar sig kan vi behärskat upplösa begränsningar före maj. Vid sidan av begränsningar strävar vi efter att snabbt hitta sätt att stöda studerandena i denna exceptionellt belastande situation.

De nuvarande praxis angående resor fortsätts t.o.m. 14.3.2021.

Begränsningarna angående bibliotek fortsätter t.o.m. 31.3.2021. Möjligheten för begränsade öppettider i april kartläggs under mars.

Läs närmare om de fortsatta begränsningarna nedan.

Konstuniversitetets coronariktlinjer

Begränsningar angående konstnärlig verksamhet, bibliotek och hobbyverksamhet berör inte Konstuniversitetets enheter i Seinäjoki och Kuopio eftersom sjukvårdsdistrikten i Seinäjoki och Kuopio inte tillsvidare har klassificerats vara i spridningsfas. Vid konstnärlig verksamhet i Seinäjoki och Kuopio följs lokala begränsningar angående evenemang för allmänheten.

Användning av lokalerna

Ytterdörrarna vid Konstuniversitetets lokaler är stängda t.o.m. 9.5.2021. I enlighet med de nuvarande kutymer är det möjligt att komma in i lokalerna endast med en personlig nyckel.

Undervisning

Undervisning ordnas huvudsakligen på distans t.o.m. 9.5.2021.

De nuvarande praxis för att få tillstånd för kontaktundervisning fortsätts. Akademierna betraktar regelbundet de nuvarande anvisningar angående kontaktundervisning och kan precisera dem enligt situation och erfarenhet.

Studier

Det är möjligt att studera i universitetslokalerna såsom också hittills genom att följa säkerhetsanvisningar.

Forskning

Forskning fortsätts huvudsakligen på distans t.o.m. 31.7.2021.

Beredskapsgruppen beslöt i sitt möte 12.2. att disputationer ordnas på distans t.o.m. 9.5.2021 så att endast respondenten, opponenten, kustosen samt den behövliga stödpersonalen får fysiskt vara närvarande i tillfället.

Konstnärlig verksamhet och evenemang för allmänheten

Konstnärlig verksamhet fortsätter vid Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan utan utomstående publik t.o.m. 9.5.2021.

Det får vara högst 10 personer samtidigt i salen inklusive bedömningsnämnden, granskare samt den nödvändiga tekniska personalen. Om den sammanlagda mängden av personer överstiger 10, fattar akademiens dekan beslut om evenemanget som också hittills.

Bildkonstakademins utställningsverksamhet fortsätts i enlighet med de nuvarande praxis: man får ta högst fem personer in samtidigt i galleriernas utställningar t.o.m. 9.5.2021.

Resor och inbjudning av gäster

Universitetet har avbrutit att bevilja tillstånd för resor och inbjudning av gäster t.o.m. 14.3.2021. Avbrottet berör arbetsresor både i hemlandet och utomlands. 

Resor till och mellan enheterna i Kuopio, Seinäjoki och Helsingfors är fortfarande tillåtet för personalen.

Bibliotek

Användning av biblioteket i Helsingfors begränsas endast för studerande, forskare och personal vid Konstuniversitetet och man kommer in endast med en personlig nyckel. Begränsningen angående biblioteket gäller t.o.m. 31.3.2021. Möjligheten för begränsade öppettider i april kartläggs under mars.

Begränsningarna gäller inte biblioteksavdelningen i Kuopio.

Hobbyverksamhet

Individuell och grupphobbyverksamhet är avbruten i Konstuniversitetets lokaler t.o.m. 9.5.2021.

Övning som har att göra med studier räknas inte som hobbyverksamhet.

Gymmet vid Kokos är öppet för högst fyra personer samtidigt. Besökaruppgifter antecknas för eventuella spårningar av smittkedjor.

Studentrestauranger

Studentrestauranger Kokos och Tempo är stängda under veckan 8 (22.–28.2.). Annars håller restaurangerna öppet tillsvidare på vardagar kl. 11.00–13.30. Studentrestaurangen på Elimägatan håller öppet på vardagar kl. 11–13. Restaurangen i M-huset är för tillfället stängd.

Betygsutdelning på våren

Tyvärr måste vi förbereda oss för att det inte är möjligt att ordna vårens publik som öppna evenemang för allmänheten. Vi följer utvecklingen av coronasituationen och gör slutliga riktlinjer angående publiker 16.4.2021.

Hälsningar,

Kaarlo Hildén   
rektor