Blåsinstrument (huvudinstrument)

Studera till professionell blåsare under ledning av de bästa lärarna och nätverka med dagens och morgondagens toppmusiker.

Mies soittaa pasuunaa.

Varför hos oss?

Kom och studera på ett av de bästa scenkonstuniversiteten i världen! Det ger dig en storartad möjlighet att få spela i en symfoniorkester redan första studieåret. Musikhusets orkesterakademi och det täta samarbetet med professionella orkestrar gör att du kan samla på dig arbetslivserfarenhet. Redan under din studietid kan du nätverka med samtida och kommande toppmusiker. 

Utbildningens innehåll och mål

Som huvudämne kan du studera oboe, klarinett, fagott, saxofon, valthorn, trumpet, trombon, barytonhorn eller tuba.

Efter examen känner du till den centrala repertoaren för ditt instrument, dess stilar, tekniker och tolkningssätt, samt den västerländska konstmusikens viktigaste orkesterrepertoar. Du kan arbeta både som solist och som kammar- och orkestermusiker och du kommer att ha minst grundkunskaper i pedagogik.

Kandidatstudier

På det treåriga kandidatprogrammet studerar du kammarmusik, musikalisk gestaltning, musikhistoria, pedagogik, språk,  tillvalsämnen och biämnen. Träning i att uppträda och provspela samt andra kunskaper som behövs i arbetslivet ingår i utbildningen.

Du får individuell undervisning med 90 minuter per vecka. Utöver undervisningen med din egen lärare kan du regelbundet vara med på gästlärarnas mästarkurser.

Magisterstudier

Under de 2,5-åriga magisterstudierna kan du utöver ditt huvudämne utveckla dina kunskaper i t.ex. orkesterspel och kammarmusik, nutida eller äldre musikinstrument samt framförandepraxis.

Du kan också välja studieperioder ur Konstuniversitetets övriga akademiers utbud samt det gemensamma undervisningsutbudet.

Lärare

Våra lärare är alla experter inom sina områden. Utbildningsprogrammet har sin fasta lärarkår och gästas vidare regelbundet av internationella musiker i toppklass.

Antagning

Konstuniversitetet är en av de mest populära skolorna i Finland. Bekanta dig med tidigare års antagningsstatistik.

Doktorandstudier

Efter examen har du möjlighet att fortsätta på doktorandprogrammet i musik och inrikta dig på vetenskapliga, konstnärliga eller tillämpade doktorandstudier. På Konstuniversitetet kan du avlägga licentiat- och doktorsexamen som påbyggnadsstudier.

Bekanta dig med studievardagen

Ansökningsmål

Instrumentstudier i klassisk musik, alternativ för huvudinstrument: träblåsinstrument, bleckblåsinstrument

  • kandidat och magister (5,5 år)
  • magister (2,5 år)

Målexamen

Musikmagister (MMus)

Enhet

Sibelius-Akademin

Språk

engelska, finska, svenska Läs mer om våra språkkunskapskrav

Studieavgifter

För studerande från länder utanför EU och EES 5000 €.
Läs mer om läsårsavgiften

Nästa ansökningstid

Nästa ansökningstid är i januari 2022. Studierna börjar i augusti 2022.

Ansvarsperson

Kaisa Holopainen
ämnesledare