Skärgårdsteatern turnerar med Trettondagsafton i sommar!

I juli åker Skärgårdsteatern ut på turné med föreställningen Trettondagsafton – en komedi för alla som varit förälskade. Shakespeares klassiker, i modern översättning av Lars Huldén, uppförs av nio skådespelarstuderanden från Konstuniversitetets Teaterhögskola i regi av Oskar Silén.

”Vi tror att vår publik behöver uppleva något roligt och medryckande just nu. Skärgårdsteatern inhiberades förra sommaren, men i år skall det bli av. Skärgårdsteatern måste få möta sin publik för att överleva som teater och studenterna på Teaterhögskolan är ivriga på erfarenheten att äntligen spela inför en levande publik”, säger regissören Oskar Silén. 

Trettondagsafton är en saga för alla åldrar – en förväxlingskomedi som sprudlar av romantik. Tvillingarna Viola och Sebastian lider skeppsbrott vid kusten av riket Illyrien. De skiljs åt i stormen, och för att överleva klär Viola ut sig till man och tar tjänst hos greven Orsino. Detta är början till ett trekantsdrama, en storm av hoppfull längtan, obesvarad kärlek och stora lös-mustascher.

Föreställningen har premiär den 3 juli i Spjutsund och turnerar därefter med 14 föreställningar i Nylands, Åbolands och Ålands skärgård. Tanken är att genomföra spelperioden som vanligt och spela i turnéområdets olika föreningshus, men med begränsad publikmängd.

”Vi sätter naturligtvis publikens säkerhet i första hand. Samtidigt förlitar vi oss på att Regionförvaltningsverket tar förnuftet i hand och ändrar på begränsningarna till minst 50 personer för evenemang inomhus. Inget tyder på att en sådan begränsning är för hög, eftersom den inte tycks vara för hög för exempelvis restaurangbranschen”, säger Skärgårdsteaterns administrativa ledare Tom Rejström. 

Skärgårdsteatern meddelar att de underrättar sin publik senaste den 18 juni ifall det blir stora ändringar i turnéplanen och föreställningen måste flyttas utomhus. I nuläget hoppas däremot ensemblen att alla sommarteatrar skall få en möjlighet att överleva.  

”De nuvarande restriktionerna är både ologiska och ojämlika. Därför vill vi som teater be att beslutsfattarna agerar nu och till vår älskade publik vill vi säga att kom och titta på Trettondagsafton, för just nu behöver vi er mer än någonsin”, säger Rejström.