Opiskelijoiden saaristoteatteri Skårgårdsteatern heinäkuussa kiertueelle – ohjelmistossa Shakespearen klassikkonäytelmä

Skärgårdsteaternin heinäkuussa järjestettävällä kiertueella nähdään näytelmä Trettondagsafton – en komedi för alla som varit förälskade. Yhdeksän Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijaa esittää Shakespearen klassikkonäytelmän, jonka uudesta käännöksestä vastaa Lars Huldén ja ohjauksesta Oskar Silén.

”Uskomme, että yleisömme tarvitsee juuri nyt jotain hauskaa ja mukaansatempaavaa. Viime kesänä Skärgårdsteaternin kiertue jouduttiin perumaan, mutta tänä vuonna se järjestetään. Skärgårdsteaternin on saatava kohdata yleisönsä, jotta sen toiminta voi jatkua, ja Teatterikorkeakoulun opiskelijat odottavat innokkaasti tilaisuutta näytellä oikean yleisön edessä”, kertoo ohjaaja Oskar Silén. 

Trettondagsafton on kaikenikäisille tarkoitettu satu – sekoilukomedia täynnä romantiikkaa. Kaksoset Viola ja Sebastian haaksirikkoutuvat Illyrian valtakunnan rannikolle. He joutuvat myrskyssä eroon toisistaan, eikä Violan auta muu kuin pukeutua mieheksi päästäkseen palvelijaksi herttua Orsinon hoviin. Tästä käynnistyy myrskyisä kolmiodraama, johon kuuluu toiveikasta kaipausta, vastakaikua vaille jäävää rakkautta ja muhkeita irtoviiksiä.

Näytelmä saa ensi-iltansa 3. heinäkuuta Spjutsundissa ja kiertää sen jälkeen 14 esityksen verran Uudenmaan, Turunmaan ja Ahvenanmaan saaristossa. Tarkoituksena on toteuttaa näytännöt normaalisti, mutta yleisömäärää rajoittaen, kiertuepaikkojen seurantaloissa.

”Yleisön turvallisuus on tietenkin etusijalla. Luotamme kuitenkin siihen, että aluehallintovirasto toimii järkevästi ja nostaa sisätiloissa toteutettaville tapahtumille asetettua rajoitusta vähintään 50 henkeen. Mikään ei viittaa siihen, että tällainen rajoitus olisi liian korkea, koska se ei näytä olevan sitä myöskään esimerkiksi ravintola-alalle”, sanoo Skärgårdsteaternin hallintojohtaja Tom Rejström. 

Skärgårdsteatern lupaa ilmoittaa yleisölleen 18.6. mennessä, mikäli kiertuesuunnitelmaan tulee suuria muutoksia ja esitykset joudutaan siirtämään ulos. Tällä hetkellä seurue kuitenkin toivoo, että kaikki kesäteatterit saisivat mahdollisuuden jatkaa toimintaansa.  

”Nykyiset rajoitukset ovat sekä epäloogisia että eriarvoistavia. Siksi pyydämme teatterina päättäjiä toimimaan heti ja kutsumme rakkaan yleisömme katsomaan Trettondagsaftonia, sillä juuri nyt tarvitsemme teitä enemmän kuin koskaan”, Rejström sanoo.