Nya festivalen Feel Helsinki lockar konst-, mat- och vinintresserade till Musikhuset den 8 juni

Konstuniversitetet och tidskriften Viini-lehti arrangerar en ny stadsfestival som fyller Musikhuset med konst, diskussioner och en rad framstående restauranger. Temat för festivalen är ansvarsfullhet.

Helsingfors får en ny barnvänlig stadsfestival i sommar, då Feel Helsinki-evenemanget samlar stadsbor och kulturintresserade till Musikhuset och dess omgivning lördagen den 8 juni 2019. Endagsevenemanget bjuder in stadsborna och turisterna att njuta av mat, vin, konst och samhälleliga diskussioner.

Evenemangets mångkonstnärliga program produceras av Konstuniversitetet. I programmet ingår konserter, teater- och dansföreställningar, en konstutställning samt en serie av dialoger med påverkare från olika branscher. Till det barnvänliga programmet hör en gratiskonsert som arrangeras av en grupp musikpedagogikstuderande och banbrytaren inom barnmusikkulturen Soili Perkiö samt en non-stop konstworkshop som arrangeras av Kiasma. 

En rad av de intressantaste restaurangerna just nu har komponerat unika avsmakningsmenyer för besökare på Musikhuset på inbjudan av festivalens huvudpartner, tidskriften Viini-lehti. I Musikhusets huvudaula kommer att finnas vinbarer med varierande teman där man säljer exempelvis mousserande viner, roséviner och naturviner. Under dagen ordnas även vinprovningar samt diskussioner kring mat- och vinproduktion. Vinprovningar och avsmakningsmenyer är avgiftsbelagda. 

Den röda tråden för Feel Helsinki-festivalen är ansvarsfullhet, vilket syns såväl i konstinnehållen och diskussionerna som i de medverkande restaurangernas och vinbarernas utbud. 

”Konstuniversitetet vill bjuda in stadsborna att möta varandra och reflektera över vad som gör ett meningsfullt liv. Vi har byggt hela programmet för Feel Helsinki på den idé att det ska göra besökarna mer öppna för nya upplevelser och hjälpa dem att se alternativa världar”, berättar rektor för Konstuniversitetet Jari Perkiömäki

Evenemanget tar över hela Musikhuset och terrassen från klockan tio på morgonen till sena kvällen, och deltagandet i programmet är mestadels gratis. Publiken får till exempel delta i Klimatkyrkan-performansen, som granskar den ekologiska krisen från ett kollektivt perspektiv. Bland festivalens avgiftsbelagda konserter kan nämnas Feel Mozart av Tapiola Sinfonietta, Konstuniversitetets Sibelius-Akademis studerande och pianisten Iiro Rantala med Michael Collins som dirigent. 

Intäkterna från Feel Helsinkis avgiftsbelagda program styrs till Konstuniversitetets stödstiftelser.

Festivalprogrammet uppdateras under april och kommer att publiceras i sin helhet på webbplatsen för Feel Helsinki

Ytterligare information:
Soili Sirenne
soili.sirenne(at)uniarts.fi
p. 050 4751767

Ytterligare information och programmet: www.feelhelsinki.info