Konstuniversitetets coronariktlinjer i början av höstterminen

De uppdaterade riktlinjerna gäller tills vidare fr.o.m. 10 augusti.

Konstuniversitetets beredskapsgrupp samlades på fredagen 6 augusti för att diskutera coronariktlinjerna för höstterminen. De uppdaterade riktlinjerna gäller tills vidare fr.o.m. 10 augusti.

Man ska använda munskydd i universitetslokaler, sköta om tillräckliga säkerhetsavstånd och god handhygien. Man får inte komma till campus om man är sjuk. Om du har feber, förkylningssymtom, magsymtom eller andra symtom som tyder på corona, får du inte komma till campus.

Vi rekommenderar personalen och studerande att skydda sig själva och andra genom att ta coronavaccinet. Med hjälp av vaccinskyddet kan vi minska smittrisken vid universitetets egna verksamhet och eventuellt återkomma i normalare liv lite snabbare.  Du kan också ta reda på möjligheten att få den andra vaccindosen tidigare i din hemkommun.

Ändringarna kort

  • Universitetets ytterdörrar öppnas fr.o.m. måndagen den 16 augusti. Nybyggnaden Mylly öppnar sina dörrar i september.
  • Det är möjligt att ordna undervisning för högst 50 personer i universitetets lokaler förutsatt att man använder munskydd och sköter om säkerhetsavstånden.
  • Ett särskilt beslut fattas om undervisningstillfällen för över 50 personers grupper.
  • Distansarbete rekommenderas när det är ändamålsenligt med tanke på arbetsuppgifterna.
  • Vi rekommenderar att hålla mötena på distans.
  • Det är möjligt att göra studie- och arbetsresor utomlands men utrikesministeriet rekommenderar att man ska iaktta särskild försiktighet om man reser utomlands. Man ska även iaktta mållandets krav som kan beröra exempelvis karantän och testning för corona.
  • Det är möjligt att motta utländska gäster i enlighet med Gränsbevakningsväsendets anvisningar samt hälsosäkerhetsåtgärderna enligt Institutet för hälsa och välfärd.
  • Det är möjligt att ta utomstående publik till evenemang med konstnärlig verksamhet samt till disputationsakter och granskningstillfällen av doktorsavhandlingar i Helsingfors, Kuopio och Seinäjoki i enlighet med Regionförvaltningsverkets bestämmelser.
  • Hobbyverksamhet individuellt och i grupper är möjligt i universitetets lokaler bara man följer säkerhetsanvisningar.

Konstuniversitetets coronariktlinjer

Användning av lokaler

Ytterdörrarna vid Konstuniversitetets lokaler öppnas fr.o.m. måndagen den 16 augusti enligt normala öppettider. Man behöver inte en personlig nyckel för att komma in. Nybyggnaden Mylly öppnar sina dörrar i september.

Studier och undervisning

Man får ordna undervisning i högst 50 personers grupper förutsatt att man använder munskydd och sköter om två meters säkerhetsavstånd i undervisningsrummet. Vid användning av undervisningslokaler ska man beakta 50 % fyllningsgrad av den siffran som anges i Peppis rumspecifika information.

Akademierna kan fatta ett särskilt beslut om undervisningsgrupper på över 50 personer (t.ex. orkester eller föreställningsproduktion) så att man beaktar säkerhetsarrangemangen för undervisning.
Vi strävar efter att undervisning ges i så små grupper som möjligt. Vidare planering av detta inom de ovan angivna ramarna sker inom akademierna i prodekanernas ledning (akademisk ledare vid öppna campuset).

Konstnärlig verksamhet samt disputationsakter och granskningstillfällen av doktorsavhandlingar

Det är möjligt att ta utomstående publik till evenemang med konstnärlig verksamhet samt till disputationsakter och granskningstillfällen av doktorsavhandlingar i Helsingfors, Kuopio, och Seinäjoki enlighet med Regionförvaltningsverkets bestämmelser.

Om det finns personer i publiken som kommer utanför universitetskollektivet, är evenemanget officiellt. Andra evenemang är interna och i dem följs samma anvisningar som vid undervisning och studier.

Övrigt arbete

På grund av flyttningen och byggnadsarbete rekommenderar vi personalen att fortsätta arbeta på distans under augustimånad om arbetsuppgifterna tillåter det. Om man arbetar på campus ska man följa universitetets säkerhetspraxis om munskydd, säkerhetsavstånd och begränsningar för rummen. Vid behöv kan säkerheten av arbetsförhållandena bedömas tillsammans med arbetsskydd och arbetshälsovården.

På grund av coronasituationen rekommenderas distansarbete även efter augusti om det är möjligt och ändamålsenligt med tanke på arbetsuppgifterna. Vi rekommenderar att mötena hålls fortfarande på distans.

Det är möjligt att ordna högst 50 personers interna evenemang förutsatt att man använder munskydd och att två meters säkerhetsavstånd följs i rummet. När man använder mötesrum ska man iaktta 50 % fyllnadsgrad av det som står i Peppis rumspecifika information.

Resor och mottagning av gäster

Det är möjligt att göra studie- och arbetsresor utomlands men utrikesministeriet rekommenderar att man ska iaktta särskild försiktighet om man reser utomlands. Man ska även iaktta mållandets krav som kan beröra exempelvis karantän och testning för corona.

Det är möjligt att motta utländska gäster i enlighet med Gränsbevakningsväsendets anvisningar samt hälsosäkerhetsåtgärderna enligt Institutet för hälsa och välfärd. Resenären får anvisningar för inresor till Finland (t.ex. testning och karantän) från fall till fall när man fyller i sin information på Finentry-webbplatsen. Universitetet förutsätter att man följer den frivilliga karantänen i enlighet med myndigheternas anvisningar.

Hobbyverksamhet

Hobbyverksamhet i grupper är möjligt i universitetets lokaler förutsatt att man använder munskydd och håller minst två meters säkerhetsavstånd. Individuell hobbyverksamhet är tillåtet i universitetets lokaler.

Bibliotek och gallerier

Vi öppnar Konstuniversitetets bibliotek vid Tölö campus (Sibelius-Akademin) för utomstående kunder i Musikhuset på måndagen den 16 augusti 2021.

Det nya campusbiblioteket i Sörnäs (Bildkonstakademin och Teaterhögskolan) öppnas för kunder i Sörnäs under septembermånad. Biblioteket i Kuopio öppnar sina dörrar fr.o.m. 11 augusti. Vidare information om bibliotekens verksamhet uppdateras på bibliotekets webbplats.

Utställningslokalen Project Room är öppet i enlighet med öppettider som anges på webbplatsen. Galleriverksamhet i Mylly vid Sörnäs campus börjar i slutet av september.

Man ska följa myndigheternas anvisningar och lagstiftning om hygien, kundantal och städning i alla offentliga kundlokaler.

Restaurang

Lunchrestaurangerna vid Konstuniversitetets campus öppnas på måndagen 16 augusti. Lunchrestaurangen Fenix vid R-huset är tills vidare stängd.

Konstuniversitetets gamla studieförvaltningssystem Oodi är stängd – tjänsterna med anknytning till studier finns i Peppi och Tuudo i fortsättningen

Konstuniversitetets gamla studieförvaltningssystem Oodi stängdes på sommaren och studerandenas studieinformation (bl.a. studieprestationer och kursanmälningar för läsåret 2021–2022) överfördes från Oodi till Peppi.

I fortsättningen hittar studerande all information och alla tjänster med anknytning till sina studier i Studerandes Peppi.
En del av Peppis tjänster kan användas även med mobilapplikationen Tuudo som du kan ladda ned gratis i din appbutik (Google Play / App Store). Tuudos tjänster kommer att vara i bruk i sin helhet före slutet av augusti.

Tuudo innebär även några viktiga tjänster som inte finns i Peppi (t.ex. digital studiekort / studerandeidentifikation samt tjänsterna för feedback för studieavsnitt, mötestider och bibliotek som lanseras senare under läsåret).

Lärarens roll och ansvarsområden i det nya studieförvaltningssystemet

Lärarens roll är aktivare i Peppi som användare av studieförvaltningssystemet. Detta innebär några ändringar i lärarens vardag. Ändringarna berör lärare med månadslön samt timlärare som undervisar över 112 per termin eller över 224 timmar per läsår. Studietjänsterna stöder lärarna med de nya arbetsformerna och ibruktagande av Peppi.

Flyttning vid campus

Flyttning vid campus, möblering och utrustning av lokalerna fortsätter i augusti, och då är det inte möjligt att ordentligt arbeta i kontorslokalerna. Under vecka 32 (9–13 augusti) är det inte möjligt att arbeta vid Sörnäs campus i lokaler som påverkas av flyttningen. Det är inte möjligt att ordna möten vid Sörnäs campus under augustimånad.

Som det nu ser ut fokuseras flyttning av möblerna vid Tölö campus på onsdagen 11 augusti och vi hoppas att flyttkarlarna kunde arbeta fritt i lokalerna.

Installering av datorer har börjat på båda campus, men arbetet utförs i första hand i slutet av augusti i stora kontorslokaler.

Om du flyttar till ett annat arbetsrum eller avstår från ditt arbetsrum och du har haft en fysisk nyckel till ditt arbetsrum vid Kokos, Tutkimo (Fågelviksgatan 3, våning 5) eller vid Musikhuset, var vänlig och återlämna din nyckel till Kokos eller Musikhusets info senast på fredagen den 27 augusti.

Syftet är att kunna börja arbeta normalt på campusen i september dock genom att beakta den eventuella rekommendationen för distansarbete orsakad av coronasituationen.

Aktuell information om flyttningen och dess gång publiceras i Artsis nyhetsflöde och på webbsidan för Konstuniversitetets flyttningar 2021.

Projektledarna Jessica Aaltonen och Katariina Kivistö-Rahnasto ger vidare information om flyttningarna, tyoymparisto@uniarts.fi.