Taideyliopiston koronalinjaukset syyslukukauden alkaessa

Päivitetyt linjaukset ovat voimassa tiistaista 10.8. alkaen toistaiseksi.

Taideyliopiston valmiusryhmä kokoontui perjantaina 6.8. keskustelemaan koronalinjauksista syyslukukauden osalta. Päivitetyt linjaukset ovat voimassa tiistaista 10.8. alkaen toistaiseksi.  

Yliopiston tiloissa tulee käyttää maskia, huolehtia riittävistä etäisyyksistä sekä hyvästä käsihygieniasta. Yliopistolle ei saa tulla sairaana. Jos sinulla on kuumetta, flunssan oireita, vatsaoireita tai muita koronaan viittaavia oireita, et voi tulla kampukselle.   

Kannustamme henkilöstöä ja opiskelijoita suojaamaan itseään ja toisia myös ottamalla koronarokotuksen. Rokotesuojan avulla voimme pienentää tartuntariskiä yliopiston omassa toiminnassa ja mahdollisesti nopeuttaa normaalimpaan elämään palaamista.  Omasta kotikunnasta kannattaa myös selvittää mahdollisuuksia toisen rokotteen aikaistamiseen. 

Muutokset tiivistetysti 

  • Rakennusten ulko-ovet avataan maanantaina 16.8. Uudisrakennus Myllyn ovet avataan syyskuussa.
  • Yliopiston tiloissa on mahdollista järjestää max. 50 hengen opetusta sillä edellytyksellä, että tilassa käytetään kasvomaskeja ja huolehditaan turvaetäisyyksistä.  
  • Suurista yli 50 hengen opetustilaisuuksista tehdään erillispäätös.  
  • Etätyöskentelyä suositellaan, kun se työtehtävien kannalta on tarkoituksenmukaista. 
  • Kokoukset suositellaan edelleen järjestettävän etäyhteyksin. 
  • Ulkomaille suuntautuvat työ- ja opintomatkat ovat mahdollisia, mutta niiden osalta ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta. Matkaa suunniteltaessa on huomioitava myös kohdemaan vaatimukset, jotka voivat liittyä esim. karanteeniin ja koronatestaukseen. 
  • Ulkomaisten vierailijoiden vastaanottaminen on mahdollista Rajavartiolaitoksen ohjeistuksen sekä THL:n ohjeistamien terveysturvallisuustoimien mukaisesti. 
  • Taiteellisen toiminnan tilaisuuksiin sekä väitöstilaisuuksiin ja tohtorintutkinnon tarkastustilaisuuksiin on mahdollista ottaa syyslukukaudella ulkopuolista yleisöä Helsingissä, Kuopiossa ja Seinäjoella AVI:n määräysten mukaisesti. 
  • Yksilö- ja ryhmäharrastustoiminta yliopiston tiloissa on mahdollista turvallisuusohjeet huomioiden.  

Taideyliopiston koronalinjaukset 

Tilojen käyttö 

Taideyliopiston rakennusten ulko-ovet avataan maanantaina 16.8. alkaen normaalien aukiolokäytäntöjen mukaisesti. Sisäänpääsyyn ei tarvita henkilökohtaista kulkuavainta. Mylly-uudisrakennuksen ovet avataan syyskuussa.

Opiskelu ja opetus 

Yliopiston tiloissa on mahdollista järjestää maksimissaan 50 hengen opetusta sillä edellytyksellä, että opetustilassa käytetään kasvomaskeja ja huolehditaan vähintään kahden metrin turvaetäisyyksistä. Opetustilojen käytössä on huomioitava 50 % täyttöaste siitä luvusta, joka on ilmoitettu Pepin tilakohtaisissa tiedoissa. 

Suurista yli 50 hengen opetusryhmistä (esim. orkesteri tai esitysproduktio) on mahdollista tehdä akatemioissa erillispäätös, jossa huomioidaan opetuksen turvallisuusjärjestelyt. 

Opetus pyritään toteuttamaan mahdollisimman pienissä ryhmissä. Tarkempi toteutuksen suunnittelu edellä mainittujen rajoitusten puitteissa tehdään akatemioittain opetusvaradekaanien (Avoimella kampuksella akateemisen johtajan) johdolla.  

Taiteellinen toiminta sekä väitöstilaisuudet ja tohtorintutkinnon tarkastustilaisuudet 

Taiteellisen toiminnan tilaisuuksiin sekä väitöstilaisuuksiin ja tohtorintutkinnon tarkastustilaisuuksiin on mahdollista ottaa syyslukukaudella ulkopuolista yleisöä Helsingissä, Kuopiossa ja Seinäjoella AVI:n määräysten mukaisesti. 

Tilaisuudet ovat julkisia yleisötilaisuuksia, jos katsomossa on yliopistoyhteisön ulkopuolisia henkilöitä. Muut tilaisuudet ovat sisäisiä ja niissä noudatetaan opetuksen ja opiskelun ohjeistusta.

Muu työskentely 

Suosittelemme henkilöstöä työskentelemään etänä vielä elokuun ajan muutto- ja rakennustöistä johtuen, mikäli se työtehtävien puolesta on mahdollista. Kampuksilla työskenneltäessä tulee noudattaa yliopiston turvallisuuskäytänteitä kasvomaskeista, etäisyyksistä ja tilarajoituksista. Tarvittaessa työskentelyolosuhteiden turvallisuutta voidaan arvioida yhdessä työsuojelun ja työterveyden kanssa. 

Koronatilanteen vuoksi etätyötä suositellaan elokuun jälkeenkin silloin, kun se työtehtävien kannalta on mahdollista ja tarkoituksenmukaista. Kokoukset suositellaan edelleen järjestettävän etäyhteyksin. 

Maksimissaan 50 hengen sisäisiä tilaisuuksia on mahdollista järjestää sillä edellytyksellä, että tilassa käytetään kasvomaskeja ja huolehditaan vähintään kahden metrin turvaetäisyyksistä. Kokoustilojen käytössä on huomioitava 50 % täyttöaste siitä luvusta, joka on ilmoitettu Pepin tilakohtaisissa tiedoissa. 

Matkustaminen ja vieraiden vastaanottaminen 

Ulkomaille suuntautuvat työ- ja opintomatkat ovat mahdollisia, mutta niiden osalta ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta. Matkaa suunniteltaessa on huomioitava myös kohdemaan vaatimukset, jotka voivat liittyä esim. karanteeniin ja koronatestaukseen.  

Ulkomaisten vierailijoiden vastaanottaminen on mahdollista Rajavartiolaitoksen ohjeistuksen mukaisesti.  Suomen maahantuloon liittyvät ohjeet (esim. testaus ja karanteeni) matkustaja saa tapauskohtaisesti, kun täyttää tietonsa Finentry-sivustolla. Yliopisto edellyttää viranomaisohjeiden mukaisen vapaaehtoisen karanteenin noudattamista. 

Harrastustoiminta 

Ryhmäharrastustoiminta on sallittua yliopiston tiloissa sillä edellytyksellä, että tilassa käytetään kasvomaskeja ja huolehditaan vähintään kahden metrin turvaetäisyyksistä. Yksilöharrastustoiminta on sallittua yliopiston tiloissa.  

Kirjasto ja galleriat 

Avaamme Taideyliopiston kirjaston Töölön kampuskirjaston (Sibelius-Akatemia) toimipisteen asiakkaille Musiikkitalossa maanantaina 16.8.2021.  

Sörnäisten uusi kampuskirjasto (Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu) avautuu Sörnäisissä syyskuun aikana asiakkaille. Kuopion kirjasto avaa ovensa keskiviikosta 11.8. alkaen.  

Tarkemmat tiedot kirjaston toiminnasta päivitetään kirjaston verkkosivuille

Näyttelytila Project Room on avoinna verkkosivuilla ilmoitettujen aukioloaikojen mukaisesti. Sörnäisten kampuksen Myllyssä galleriatoiminta alkaa syyskuun lopulla.  

Kaikissa julkisissa asiakastiloissa noudatetaan viranomaisohjeita ja lainsäädäntöä hygieniasta, asiakasmääristä ja siivouksesta. 

Ravintolat 

Taideyliopiston kampusten lounasravintolat avaavat ovensa maanantaina 16.8. R-talon lounasravintola Feniks on kiinni vielä toistaiseksi. 

Taideyliopiston vanha opintotietojärjestelmä Oodi sulkeutunut – opintoihin liittyvät palvelut löytyvät jatkossa Pepistä ja Tuudosta 

Taideyliopiston vanha opintotietojärjestelmä Oodi suljettiin kesällä ja opiskelijoiden opiskelutiedot (mm. opintosuoritukset ja lukuvuoden 2021–2022 kurssi-ilmoittautumiset) siirrettiin Oodista Peppiin. 

Opiskelijat löytävät jatkossa kaikki omiin opintoihinsa liittyvät tiedot ja palvelut Opiskelijan Pepistä. 

Osaa Pepin palveluista pystyy käyttämään nyt myös mobiilisovellus Tuudolla, jonka saa ladattua ilmaiseksi sovelluskaupasta (Google Play/ App Store). Tuudon palvelut tulevat olemaan kokonaisuudessaan käytössä elokuun loppuun mennessä.  

Tuudo sisältää myös joitain opiskelijalle tärkeitä palveluita, joita ei löydy Pepistä (esim. digitaalinen opiskelijakortti/opiskelijatunniste ja myöhemmin tämän lukuvuoden aikana julkaistavat opintojaksopalaute-, tapaamisajat- ja kirjastopalvelu).  

Opettajan rooli ja vastuut uudessa opintotietojärjestelmässä 

Pepissä opettajalla on aktiivisempi rooli opintotietojärjestelmän käyttäjänä. Tämä tuo joitain muutoksia opettajien arkeen. Muutokset koskevat kuukausipalkkaisia opettajia sekä yli 112 tuntia lukukaudessa tai yli 224 tuntia lukuvuodessa opettavia tuntiopettajia. Opintopalvelut tukevat opettajia uusien toimintatapojen ja Pepin käyttöönotossa. 

Kampusten muutot 

Kampusten muutot, tilojen kalustaminen ja varustelu jatkuvat elokuussa, jolloin toimistotiloissa ei pysty työskentelemään täysipainoisesti. Viikolla 32 (9.–13.8.) työskentely muutoksen piirissä olevissa tiloissa ei ole mahdollista Sörnäisten kampuksella. Kokouksia ei ole mahdollista järjestää Sörnäisten kampuksella elokuun aikana. 

Töölön kampuksen huonekalusiirrot keskittyvät näillä näkymin keskiviikolle 11.8. ja silloin toivotaan, että muuttomiehet pystyvät työskentelemään tiloissa vapaasti.  

Tietokoneiden asentaminen on käynnistynyt molemmilla kampuksilla, mutta työ painottuu pääosassa isoihin toimistotiloihin elokuun loppupuolelle. 

Mikäli olet siirtymässä toiseen työhuoneeseen tai luopumassa työhuoneesta ja sinulla on ollut työhuoneeseen kova avain Kookoksella, Tutkimossa (Lintulahdenkatu 3, 5. krs) tai Musiikkitalolla, palautathan ystävällisesti avaimesi Kookoksen tai Musiikkitalon infoon perjantaihin 27.8. mennessä. 

Tavoitteena on päästä työskentelemään kampuksilla normaalisti syyskuussa kuitenkin koronatilanteen mahdollisesti aiheuttama etätyösuositus huomioon ottaen. 

Ajantasaista tietoa muutostöiden etenemisestä julkaistaan Artsin uutisvirrassa ja Taideyliopiston Muutot 2021 -sivulla. 

Lisätietoja kampusten muutoista saa projektipäälliköiltä Jessica Aaltonen ja Katariina Kivistö-Rahnasto, tyoymparisto@uniarts.fi.