Coronariktlinjerna för konstnärlig verksamhet, sammankomster och bibliotek har uppdaterats – höstens allmänna riktlinjer meddelas efter den 4 juni

Vi fortsätter coronarestriktionerna fram till den 8 augusti 2021.

Mikrofon

Vi är i slutet av vårterminen och många förbereder sig redan mentalt inför sommarlovet. Coronavirusepidemin har ännu inte lättat i hela landet och i vissa områden i Finland har situationen försämrats mycket snabbt. I Finland upprätthålls fortfarande omfattande åtgärder för att förhindra smitta samtidigt som vaccinationerna framskrider i rask takt. På så sätt förbättras förhoppningsvis förut­sättningarna för att kunna öppna samhället under sommaren.

Vi har emellertid beslutat i enlighet med Regionförvaltningsverkets i Södra Finland beslut att göra det möjligt att ta emot inbjuden publik till evenemang inom den konstnärliga verksamheten vid Helsingfors campus samt att både inomhus och utomhus ordna interna möten och evenemang för intressentgrupper vid universitetet.  Läs mer om riktlinjerna nedan.

Vi har beslutat att öppna vår egen ingång till Musikhuset samt R-husets ytterdörrar från och med 3 juni. Musikhusets ytterdörrar öppnas samma dag också för allmänheten. Ytterdörrarna på Sörnäs campus och till N-huset på Tölö campus hålls emellertid stängda fram till den 8 augusti, eftersom det i dessa byggnader förekommer extra trafik på grund av flytt- och byggarbeten.

Konstuniversitetets bibliotek i Musikhuset öppnar dörrarna för utomstående kunder den 3–24 juni 2021. 

Det högsta tillåtna antalet samtidiga besökare till utställningarna Kuvan Kevät 2021 höjs till 20 personer i Exhibition Laboratory och Exhibition Laboratory B fr.o.m. den 28 maj 2021. I Project Room är det största tillåtna besökarantalet fortfarande tio personer.

Beredskapsgruppen drar upp de allmänna riktlinjerna för hösten på sitt möte den 4 juni

Då det gäller höstens verksamhet fastställs de allmänna riktlinjerna för en återgång efter corona på beredskapsgruppens möte den 4 juni 2021. Riktlinjerna preciseras enligt pandemiläget första veckan i augusti.

Vi hoppas kunna återgå till en så normal studie- och arbetspraxis som möjligt i början av höstterminen. Det är viktigt att vi fortsätter att följa säkerhetsanvisningarna, av vilka de viktigaste är att hålla säkerhetsavstånden, använda munskydd i universitetets lokaler och att sörja för en god handhygien.

Ändringarna i korthet:

  •  Musikhusets och R-husets ytterdörrar öppnas den 3 juni 2021. 
  • Vi öppnar Konstuniversitetets bibliotek i Musikhuset för utomstående kunder den 3–24 juni 2021 
  • Från och med måndagen den 31 maj 2021 är det även möjligt att inomhus ta emot några utomstående inbjudna gäster till Sibelius-Akademins och Teaterhögskolans konserter och föreställningar. Det får sammanlagt finnas högst 10 personer i publiken.  
  • Från och med tisdagen den 1 juni 2021 är det möjligt att utomhus ta emot en utomstående inbjuden publik på högst 50 personer till Sibelius-Akademins och Teaterhögskolans konserter och föreställningar (31.5 endast 10 personer).
  • Det största tillåtna samtidiga besökarantalet på utställningarna i Kuvan Kevät höjs från och med den 28 maj till 20 personer i de stora utställningslokalerna. I Project Room får det högst finnas 10 personer samtidigt.
  • Från och med tisdagen den 1 juni 2021 kan det på möten och evenemang för inbjudna gäster inomhus delta högst 10 personer och utomhus högst 50 personer. 

Ändringar i Konstuniversitetets coronariktlinjer:

Användning av lokalerna

Musikhusets och R-husets ytterdörrar öppnas den 3 juni 2021. 

Ytterdörrarna på Sörnäs campus och till N-huset på Tölö campus hålls stängda fram till den 8 augusti, eftersom det i dessa byggnader förekommer extra trafik på grund av flytt- och byggarbeten.

Bibliotek

Konstuniversitetets bibliotek i Musikhuset öppnar dörrarna för utomstående kunder den 3–24 juni 2021. 

Verksamhetsställena för Bildkonstakademins och Teaterhögskolans bibliotek stängde på grund av renovering och flyttning den 30 april och det nya gemensamma campusbiblioteket öppnas i Sörnäs på hösten. Kuopio bibliotek är stängt i juni–juli.

Konstnärlig verksamhet

Inomhus 

Från och med måndagen den 31 maj 2021 är det även möjligt att ta emot några utomstående inbjudna gäster till Sibelius-Akademins och Teaterhögskolans konserter och föreställningar som ordnas inomhus, varvid evenemanget blir offentligt*. Det får sammanlagt finnas högst 10 personer i publiken. I antalet inräknas även bl.a. nämnder och teknisk personal. Biljettförsäljningen till konserter och föreställningar öppnas inte. 

Utomhus 

På måndagen den 31 maj 2021 är det även möjligt att ta emot några utomstående inbjudna gäster till Sibelius-Akademins och Teaterhögskolans konserter och föreställningar som ordnas utomhus. Det får sammanlagt finnas högst 10 personer i publiken. I antalet inräknas även bl.a. nämnder och teknisk personal. Biljettförsäljningen till konserter och föreställningar öppnas inte. 

Från och med tisdagen den 1 juni 2021 är det möjligt att utomhus ta emot en utomstående inbjuden publik på högst 50 personer till Sibelius-Akademins och Teaterhögskolans konserter och föreställ­ningar. Biljettförsäljningen till konserter och föreställningar öppnas inte. 

Att ordna konserter och framställningar

Om det till ett evenemang även önskas utomstående publik, ska detta avtalas om med kontakt­personen för de tjänster som ansvarar för evenemanget.

Ett evenemang är offentligt*, om det i publiken finns en utomstående person och i sådana fall iakttas restriktionerna enligt Regionförvaltningsverkets ovan nämnda beslut. I det högsta tillåtna publik­antalet vid offentliga sammankomster inräknas enligt Regionförvaltningsverkets anvisning alla personer som befinner sig i samma utrymme som allmänheten eller annars är i direkt kontakt med allmänheten, men inte de som uppträder eller annan personal som är åtskilda från allmänheten. Kontaktuppgifterna till dem som deltar ska samlas in för att underlätta eventuell smittspårning.

Studerande och personal som har tillträde till våra lokaler har möjlighet att delta i sådana evenemang enligt följande:  

  • Tillställningar med högst 10 personer kan ordnas utan separat tillstånd. Gränsen på 10 personer omfattar både uppträdande studerande och den interna allmänheten. 
  • För interna tillställningar för 11–30 personer ansöks alltid om undantagstillstånd av dekanen. 

Övrigt arbete

Från och med tisdagen den 1 juni 2021 kan högst 10 personer inomhus och högst 50 personer utomhus samlas till Konstuniversitetets möten, teammöten och workshopar samt till evenemang för inbjudna gäster. Tillställningar där inbjudna gäster eller andra utomstående deltar ska ordnas i andra lokaler än sådana som är stängda för utomstående.

Rekommendationen om distansarbete gäller fortfarande; det är frivilligt för personalen att delta i teamets ovan nämnda evenemang på plats. Kontaktuppgifterna till dem som deltar ska samlas in för att underlätta eventuell smittspårning.

Restauranger

Alla Konstuniversitetets studentrestauranger håller stängt under sommaren och öppnar igen i början av höstterminen.

Coronajour

Konstuniversitetets coronajour har sommaruppehåll 21.6–8.8.2021. Coronajourens e-postadress och telefonnummer styrs till coronaarbetsgruppens ordförande Jyri Pulkkinen, som vid behov ger råd i coronaärenden och om den spårande myndighetens verksamhet.

Vi publicerar inte längre veckovisa nyheter om smittsituation i Artsi, eftersom inga infektioner har konstaterats vid Konstuniversitetet sedan början av april. I fortsättningen informerar vi endast om konstaterad smitta.