Konsertturnén Sibafest firar återgången till liveföreställningar

Sibafest börjar i Musikhuset i Helsingfors 17.1.2022 och fortsätter under våren i Helsingfors, Träskända, Seinäjoki och Kuopio fram till 5.5.2022.

Sibafest – Recovery Tour är med och bygger upp musikbranschen på nytt efter coronapandemin, en konsert i taget. Turnén med tjugo konserter hämtar med sig livemusik i många genrer för att åtgärda bristtillståndet som pandemin fört med sig. På scenen står studerande vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi.

Uppträdandet är en viktig del av studierna för de studerande vid Sibelius-Akademin, och akademin ordnar över 700 konserter per år. Under pandemin byttes liveuppträdandena ut mot webbkonserter, men när begränsningarna lättar möts de studerande och publiken igen kring den levande musiken. Sibafest, som tidigare var känd som en ungefär en vecka lång festival, hämtar under våren 2022 med sig musikglädje i turnéformat till alla de orter där Sibelius-Akademin verkar.

”Med hjälp av musik kan vi hantera många slags känslor. Den skapar en översikt över det förflutna, nuet och framtiden. Dessutom är musik en av de saker som gör att människor kommer samman. Därför är musiken enormt betydelsefull just nu när vi tillsammans bygger upp tiden efter pandemin”, säger Emilie Gardberg, dekan vid Sibelius-Akademin.

Under turnén får vi höra konserter i många genrer

Sibelius-Akademins symfoniorkester under ledning av professor Sakari Oramo uppträder för första gången efter coronapandemin i en fullskalig sammansättning i Musikhuset 5.2. Konsertprogrammet med kompositioner av Gershwin och Sibelius berättar om en ny början.

Jazzklubben Kolmisointu tar över Järvenpää-talo i Träskända under torsdagskvällarna 17.2, 7.4 och 5.5. Under klubbkvällarna uppträder Sibelius-Akademins jazzstuderande under ledning av sina lärare. Föreställningarna genomförs i samarbete med Träskända stad.

Eija Kankaanrantas och Juulia Salos kantelekonsert Ua Hoi! turnerar på Sibelius-Akademins campus i Seinäjoki och Helsingfors samt i Kuopio Musikcentrum. Vid konserterna får publiken rösta fram två verk i konsertprogrammet och göra konsertstunderna mer kollektiva.

I Seinäjoki får vi också se en rasande visualiserad konsert av Antti Paalanen, som kallar sig själv den galne dragspelaren, ljusdesignern Mikki Kunttu och ljuddesignern Samuli Volanto.

Programmet publiceras i sin helhet i januari 2022. Biljettförsäljningen börjar 5.1.2022.

Historiens nionde Sibafest

Sibafest som ordnas för nionde gången är Konstuniversitetets Sibelius-Akademis huvudevenemang som ordnas vartannat år och som presenterar Sibelius-Akademins internationellt högklassiga konsertverksamhet. Studerande och lärare vid Sibelius-Akademin ställer sig på scenen under Sibafest. Den förra Sibafest som ordnades 2020 samlade sammanlagt över 8 000 lyssnare.

Turnéplatser

  • Helsingfors Musikhus, Sibelius-Akademins R-hus
  • Träskända: Järvenpää-talo
  • Seinäjoki: Kalevan Navetta
  • Kuopio: Kuopion Musiikkikeskus