Hae Teatterikorkeakouluun

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu vastaa esittävien taiteiden ylimmästä opetuksesta Suomessa. Teatterikorkeakoulussa taide, esitys, koulutus ja tutkimus ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään.

Näin haet

Seuraava hakuaika syksyllä 2018 alkavaan koulutukseen on avoinna 9.-24.1.2018 (hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 15).

Valintaopas julkaistaan tällä sivulla lokakuun 2017 lopussa.

 

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä hakemisesta

 

 

Ohjeet tohtorikoulutukseen hakemisesta löytyvät täältä

Tietoa valintakokeista

Kaikkien koulutusohjelmien kokeet ovat monivaiheiset. Monien koulutusohjelmien pääsykokeissa hakija saa tietää illalla, pääseekö seuraavana päivänä jatkoon. Lisäksi aamupäivän jälkeen voi olla välikarsinta ennen iltapäivätunteja. Joissain pääsykokeissa annetaan kotona tehtäviä välitehtäviä.

 

Valintakoepäiviin kannattaa suhtautua maltillisesti. Putoamisesta ei tarvitse lamaantua, eikä putoaminen tarkoita sitä, etteikö hakija olisi lahjakas. Sisään otettavien opiskelijoiden ryhmäkoot ovat niin pienet, että raati joutuu usein hyvinkin vaikeiden päätösten eteen; monista hyvistä hakijoista on haastavaa karsia vain muutama jatkoon. Joskus käy niin, että raati keskeyttää esityksen. Kyseessä ei ole hakijan epäonnistuminen, vaan raati on esimerkiksi nähnyt tarpeeksi voidakseen jo arvioida hakijan taitoja.

 

Teatterikorkeakoulun valintakokeista liikkuu paljon legendoja. Minkään internetkeskustelun pohjalta ei kuitenkaan kannata tehdä johtopäätöksiä, sillä jokaisella on subjektiivinen näkemys ja kokemus. Pääsykokeissa keskitytään siihen, mikä on keskeistä tulevassa koulutuksessa.

 

Jokainen hakija saa hyvissä ajoin tiedon siitä kutsutaanko hänet pääsykokeisiin. Jos hakija saa kutsun, tulee pääsykoekutsun mukana tarkemmat ohjeistukset ja neuvot pääsykokeisiin.

 

Teatterikorkeakoulussa opiskelu vaatii omistautumista. Koulupäivät venyvät usein pitkiksi, opintoihin kuuluu paljon kuntoharjoitteita ja kaikessa opetuksessa painotetaan myös teatterin ja taiteen tuntemusta.

 

Valintakokeiden karsintasysteemi on kaikissa koulutusohjelmissa erilainen ja niiden kestot vaihtelevat. Kahteen koulutusohjelmaan hakenut henkilö voi molemmissa hakuvaihtoehdoissa jatkoon päästyään osallistua esimerkiksi sekä dramaturgian että ohjauksen pääsykokeisiin, mutta niiden yhteensovittaminen päällekkäisten koepäivien vuoksi saattaa käydä hankalaksi. Tällöin hakijan on itse päätettävä, kummassa kokeessa jatkaa. Annettuja pääsykoeaikoja ei voi vaihtaa.

 

Aloituspaikkojen määrää harkitaan vuosittain aina erikseen, mutta kovin suuria muutoksia niihin ei ole viime vuosina tullut.

 

 

Yhteystiedot

Teatterikorkeakoulun hakijapalvelut

puh. 050 349 6672

sähköposti: teak.hakijapalvelut@uniarts.fi

 

Teatterikorkeakoulu
Hakijapalvelut
PL 29
00097 Taideyliopisto

(Käyntiosoite ja osoite kuriiripostille:
Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki)
Katso kartta