Valosuunnittelu, maisteri

Maisterikoulutusohjelman opinnot vahvistavat aiempaa osaamistasi ja taiteellista ajatteluasi uusilla näkökulmilla sekä ilmaisullisilla taidoilla.

Valaistu esiintymislava jolla istuu yksi näyttelijä

Miksi meille?

Kiinnostaako sinua vahvistaa aiempaa alan osaamistasi ja kehittyä valosuunnittelijana? Haluatko pysähtyä ja ottaa aikaa omalle ammatilliselle kehittymiselle pidemmälle työurasi keskellä? Haluatko jatkaa pidemmälle suhteessa aiempiin opintoihisi?

Valosuunnittelun kaksivuotisessa maisterikoulutusohjelmassa tuemme sinua tunnistamaan vahvuutesi, kasvamaan taiteilijana ja löytämään uusia näkökulmia ajatteluusi ja valoon välineenä. Akateemista teoriaa ja taiteellista käytäntöä yhdistävät opinnot kehittävät myös työelämässä keskeisiä suullisia ja kirjallisia kommunikaatiotaitoja sekä jatkuvan oppimisen taitoja.

Opinnot Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa mahdollistavat eritasoista yhteistyötä koulutusalojen välillä ja siten myös tutustumisen eritaustaisiin tekijöihin. Pääset osaksi valo- ja äänisuunnittelun, sekä näyttämölavastuksen (VÄL) koulutusohjelmista koostuvaa esityssuunnittelun yhteisöä sekä laajempaa Taideyliopiston opiskeluverkostoa.

Sisältö ja tavoitteet

Kaksivuotisissa maisteriopinnoissa (120op) sinulla on mahdollisuus täydentää aiempaa osaamistasi ja suuntautua oman kiinnostuksesi mukaisesti. Voit sisällyttää opintojen alussa tehtävään henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaasi laajasti opintoja koulutusohjelman tai koko Taideyliopiston tarjonnasta. Opinnäytteessä syvennät osaamistasi valitsemallasi aihealueella. Kirjallisessa osiossa osoitat akateemisia valmiuksia ja kykyä taiteellisen toiminnan reflektointiin. Pääosa opetuksesta tapahtuu suomen kielellä, mutta osalla yhteisesti järjestettävistä opintojaksoista voidaan työskennellä myös englanniksi.

Maisteriksi valmistuttuasi olet itsenäinen taiteilija, joka tuntee valosuunnittelun traditiota, nykykäytäntöjä, teoriaa ja käsitteistöä. Hallitset visuaalisia ilmaisukeinoja ja välineitä, sekä kykenet toteuttamaan taiteellisesti ja teknisesti korkeatasoisen suunnitteluprosessin. Osaat toimia vastuullisesti ja aktiivisesti moniammatillisessa taiteellisessa työryhmässä tuottaen taiteellista sisältöä. Valosuunnittelijana pystyt tarkastelemaan omaa toimintaasi kriittisesti ja kommunikoimaan havaintojasi ja ajatteluasi muille.

Opettajat

Opettajamme ovat kokeneita asiantuntijoita alallaan. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti alan huippuosaajia.

Tohtorikoulutus

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja esimerkiksi teatteritaiteen tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintoina lisensiaatin- ja tohtorintutkinnon. Ensimmäinen valosuunnittelun väitöstutkimus Suomessa valmistui 2012. Taideyliopistossa teatterin alan tohtorikoulutusta tarjoaa Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutke.

Hakuohjeet

Tavoitetutkinto ja -aika

Teatteritaiteen maisteri (TeM)
2 vuotta

Hakuaika

Tähän koulutukseen haetaan tammikuun 2024 yhteishaussa. Opinnot alkavat syksyllä 2024.

Hakukielet

suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Vastuuopettaja

  • Tomi Humalisto

    Professori, Valosuunnittelun koulutus- ja maisteriohjelmat, Teatterikorkeakoulu
    +358405074551
    tomi.humalisto@uniarts.fi

Yksikkö

Teatterikorkeakoulu

Kysy hakemisesta

teak.hakijapalvelut@uniarts.fi