Kirjoittaminen, maisteri
Kirjoittamisen maisteriohjelma tarjoaa tutkintoon johtavaa ja laaja-alaista kirjoittajakoulutusta monitaiteisessa ympäristössä.

Miksi meille?
Maisteriohjelmamme on ainutlaatuinen, tutkintoon johtava koulutus, jossa kirjoittaminen ymmärretään laaja-alaisesti ja vuorovaikutuksessa kuvataiteiden, esittävien taiteiden, musiikin ja taiteellisen tutkimuksen kanssa. Saat ennakkoluulotonta ymmärrystä kirjoittamisen mahdollisuuksista ja pääset keskittymään omaan kirjoitusprojektiisi ammattilaisten ohjauksessa.
Koulutuksen sisältö ja tavoite
Monitaiteinen opiskeluympäristö
Ohjelmassa kirjoittamista opiskellaan vuorovaikutuksessa kuvataiteiden, esittävien taiteiden, musiikin ja taiteellisen tutkimuksen kanssa. Opinnoissa perehdytään sekä perinteisiin kirjoittamisen metodeihin että uusiin, kokeellisiin ja monimediaisiin muotoihin. Henkilökohtaisen kirjoitustyön lisäksi opinnoissa keskeistä on kirjoittamisen suhde muihin taiteenaloihin ja yhteiskuntaan.
Maisteriohjelmassa kirjoittaminen ymmärretään paitsi itsellisenä, myös monimuotoisena ja soveltavana taiteenalana, joka pyrkii laajaan vaikuttavuuteen.
Ohjelma toimii Otavan kirjasäätiön ja Otava Oy:n rahoituksella. Teemme kansainvälistä yhteistyötä muiden kirjoittamisen alan koulutusohjelmien kanssa. Ohjelmalla on merkittävää yhteistyötä myös Aalto-yliopiston kanssa.
Oma projekti, kolme suuntausta
Opiskelu kirjoittamisen maisteriohjelmassa rakentuu opiskelijan oman kirjoitusprojektin ympärille.
Kirjoitusprojekti voi sijoittua jollekin ohjelman kolmesta eri suuntautumisalueesta, joita ovat
- kirjoittaminen perinteisissä genreissä, esim. proosa ja lyriikka
- taiteesta kirjoittaminen
- mediasensitiivinen kirjoittaminen
Rohkaisemme opiskelijoita lähestymään kirjoittamista laaja-alaisesti. Mediasensitiivisellä kirjoittamisella tarkoitetaan kirjoittamista, jossa alusta, jolle kirjoitetaan, on merkityksellinen osa teosta. Mediasensitiivinen kirjoittaminen on usein digitaalisella alueella tapahtuvaa kirjoittamista, mutta lopputuloksena voi olla myös taiteiden välisenä toteutuva teos.
Uusi opetussuunnitelma tulossa
Taideyliopistossa on käynnissä opetussuunnitelmatyöuudistus. Uusien opetussuunnitelmien mukainen opetus käynnistyy syyslukukauden alussa 2024. Huomioithan tämän tutustuessasi nykyiseen opintosuunnitelmaan.
Opettajat
Ohjelmassa työskentelee tällä hetkellä neljä osa-aikaista vierailuprofessoria, kirjailijat Riikka Pelo, Mikael Brygger, Antti Salminen ja Jussi Valtonen. Koulutusohjelmajohtajana toimii kirjailija ja dramaturgi Jusa Peltoniemi.
Opettajamme ovat alansa parhaita asiantuntijoita. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti kotimaisia ja kansainvälisiä huippuammattilaisia.
Hakeminen
Tähän koulutukseen haetaan tammikuun 2023 yhteishaussa. Opinnot alkavat syksyllä 2023.
Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.
Tohtorikoulutus
Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja esimerkiksi teatteritaiteen tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintoina lisensiaatin- ja tohtorintutkinnon.
Hankkeet
Tutustu opiskelun arkeen
Tavoitetutkinto ja -aika
Taiteen maisteri (TaM)
2 vuotta
Yksikkö
Teatterikorkeakoulu
Hakukielet
suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme
Lukuvuosimaksu
EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta
Hakuaika
Seuraava hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.
Vastuuopettaja
-
Jusa Peltoniemi
Lehtori, Kirjoittamisen maisteriohjelma, Teatterikorkeakoulu+358503437032jusa.peltoniemi@uniarts.fi