Kirjoittaminen, maisteri

Kirjoittamisen maisteriohjelma tarjoaa tutkintoon johtavaa ja laaja-alaista kirjoittajakoulutusta monitaiteisessa ympäristössä.

Opiskelija istuu lattialla tietokoneen kanssa

Miksi meille?

Maisteriohjelmamme on ainutlaatuinen, tutkintoon johtava koulutus, jossa kirjoittaminen ymmärretään laaja-alaisesti ja vuorovaikutuksessa kuvataiteiden, esittävien taiteiden, musiikin ja taiteellisen tutkimuksen kanssa. Saat ennakkoluulotonta ymmärrystä kirjoittamisen mahdollisuuksista ja pääset keskittymään omaan kirjoitusprojektiisi ammattilaisten ohjauksessa.

Koulutuksen sisältö ja tavoite

Monitaiteinen opiskeluympäristö

Ohjelmassa kirjoittamista opiskellaan vuorovaikutuksessa kuvataiteiden, esittävien taiteiden, musiikin ja taiteellisen tutkimuksen kanssa. Opinnoissa perehdytään sekä perinteisiin kirjoittamisen metodeihin että uusiin, kokeellisiin ja monimediaisiin muotoihin. Henkilökohtaisen kirjoitustyön lisäksi opinnoissa keskeistä on  kirjoittamisen suhde muihin taiteenaloihin ja yhteiskuntaan.  

Maisteriohjelmassa kirjoittaminen ymmärretään paitsi itsellisenä, myös monimuotoisena ja soveltavana taiteenalana, joka pyrkii laajaan vaikuttavuuteen. 

Teemme kansainvälistä yhteistyötä muiden kirjoittamisen alan koulutusohjelmien kanssa. Ohjelmalla on merkittävää yhteistyötä myös Aalto-yliopiston kanssa. 

Oma projekti, kolme suuntausta

Opiskelu kirjoittamisen maisteriohjelmassa rakentuu opiskelijan oman kirjoitusprojektin ympärille. 

Kirjoitusprojekti voi sijoittua jollekin ohjelman kolmesta eri suuntautumisalueesta, joita ovat 

  • kirjoittaminen perinteisissä genreissä, esim. proosa ja lyriikka 
  • taiteesta kirjoittaminen 
  • mediasensitiivinen kirjoittaminen 

Rohkaisemme opiskelijoita lähestymään kirjoittamista laaja-alaisesti. Mediasensitiivisellä kirjoittamisella tarkoitetaan kirjoittamista, jossa alusta, jolle kirjoitetaan, on merkityksellinen osa teosta. Mediasensitiivinen kirjoittaminen on usein digitaalisella alueella tapahtuvaa kirjoittamista, mutta lopputuloksena voi olla myös taiteiden välisenä toteutuva teos. 

Opettajat

Ohjelmassa työskentelee tällä hetkellä neljä osa-aikaista professoria, kirjailijat Riikka Pelo, Mikael Brygger, Antti Salminen ja Jussi Valtonen. Koulutusohjelmajohtajana toimii kirjailija ja dramaturgi Jusa Peltoniemi.

Opettajamme ovat alansa parhaita asiantuntijoita. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti kotimaisia ja kansainvälisiä huippuammattilaisia. 

Tohtorikoulutus

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintojasi Teatterikorkeakoulun tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Teatterikorkeakoulussa voi suorittaa jatkotutkintoina taiteen, tanssitaiteen tai teatteritaiteen tohtorintutkinnon.

Hankkeet

Tutustu opiskelun arkeen

Hakuohjeet

Tavoitetutkinto ja -aika

Taiteen maisteri (TaM)
2 vuotta

Hakuaika

Seuraava hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.

Hakukielet

suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Vastuuopettaja

  • Jusa Peltoniemi

    Lehtori, Kirjoittamisen maisteriohjelma, Teatterikorkeakoulu
    +358503437032
    jusa.peltoniemi@uniarts.fi

Yksikkö

Teatterikorkeakoulu