Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Kirjoittaminen, maisteri

Kirjoittamisen maisteriohjelma tarjoaa tutkintoon johtavaa ja laaja-alaista kirjoittajakoulutusta monitaiteisessa ympäristössä.

Opiskelija istuu lattialla tietokoneen kanssa

Miksi meille?

Maisteriohjelmamme on ainutlaatuinen, tutkintoon johtava koulutus, jossa kirjoittaminen ymmärretään laaja-alaisesti ja vuorovaikutuksessa kuvataiteiden, esittävien taiteiden, musiikin ja taiteellisen tutkimuksen kanssa. Saat ennakkoluulotonta ymmärrystä kirjoittamisen mahdollisuuksista ja pääset keskittymään omaan kirjoitusprojektiisi ammattilaisten ohjauksessa.

Koulutuksen sisältö ja tavoite

Monitaiteinen opiskeluympäristö

Ohjelmassa kirjoittamista opiskellaan vuorovaikutuksessa kuvataiteiden, esittävien taiteiden, musiikin ja taiteellisen tutkimuksen kanssa. Opinnoissa perehdytään sekä perinteisiin kirjoittamisen metodeihin että uusiin, kokeellisiin ja monimediaisiin muotoihin. Henkilökohtaisen kirjoitustyön lisäksi opinnoissa keskeistä on  kirjoittamisen suhde muihin taiteenaloihin ja yhteiskuntaan.  

Maisteriohjelmassa kirjoittaminen ymmärretään paitsi itsellisenä, myös monimuotoisena ja soveltavana taiteenalana, joka pyrkii laajaan vaikuttavuuteen. 

Ohjelma toimii Otavan kirjasäätiön ja Otava Oy:n rahoituksella. Teemme kansainvälistä yhteistyötä muiden kirjoittamisen alan koulutusohjelmien kanssa. Ohjelmalla on merkittävää yhteistyötä myös Aalto-yliopiston kanssa. 

Oma projekti, kolme suuntausta

Opiskelu kirjoittamisen maisteriohjelmassa rakentuu opiskelijan oman kirjoitusprojektin ympärille. 

Kirjoitusprojekti voi sijoittua jollekin ohjelman kolmesta eri suuntautumisalueesta, joita ovat 

  • kirjoittaminen perinteisissä genreissä, esim. proosa ja lyriikka 
  • taiteesta kirjoittaminen 
  • mediasensitiivinen kirjoittaminen 

Rohkaisemme opiskelijoita lähestymään kirjoittamista laaja-alaisesti. Mediasensitiivisellä kirjoittamisella tarkoitetaan kirjoittamista, jossa alusta, jolle kirjoitetaan, on merkityksellinen osa teosta. Mediasensitiivinen kirjoittaminen on usein digitaalisella alueella tapahtuvaa kirjoittamista, mutta lopputuloksena voi olla myös taiteiden välisenä toteutuva teos. 

Uusi opetussuunnitelma tulossa

Taideyliopistossa on käynnissä opetussuunnitelmatyöuudistus. Uusien opetussuunnitelmien mukainen opetus käynnistyy syyslukukauden alussa 2024. Huomioithan tämän tutustuessasi nykyiseen opintosuunnitelmaan.

Opettajat

Ohjelmassa työskentelee tällä hetkellä neljä osa-aikaista vierailuprofessoria, kirjailijat Riikka Pelo, Mikael Brygger, Antti Salminen ja Jussi Valtonen. Koulutusohjelmajohtajana toimii kirjailija ja dramaturgi Jusa Peltoniemi.

Opettajamme ovat alansa parhaita asiantuntijoita. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti kotimaisia ja kansainvälisiä huippuammattilaisia. 

Hakeminen

Tähän koulutukseen haetaan tammikuun 2023 yhteishaussa. Opinnot alkavat syksyllä 2023.

Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.

Tohtorikoulutus

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja esimerkiksi teatteritaiteen tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintoina lisensiaatin- ja tohtorintutkinnon.

Hankkeet

Tutustu opiskelun arkeen

Tavoitetutkinto ja -aika

Taiteen maisteri (TaM)
2 vuotta

Yksikkö

Teatterikorkeakoulu

Hakukielet

suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Hakuaika

Seuraava hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.

Vastuuopettaja

  • Jusa Peltoniemi

    Lehtori, Kirjoittamisen maisteriohjelma, Teatterikorkeakoulu
    +358503437032
    jusa.peltoniemi@uniarts.fi
Opiskelijat ja valmistuneet Max-katalogissa