Valosuunnittelun koulutusohjelma

Koulutusohjelmastamme valmistut ammattilaiseksi, jolla on vahva taiteellinen näkemys ja valmiudet käyttää valoa ilmaisuvälineenä.

Valaistu esiintymislava jolla istuu yksi näyttelijä

Miksi meille?

Kiinnostaako sinua esityksen visuaalisuus, tila, yleisön kokemukseen vaikuttaminen ja yhdessä tekeminen? Oletko huomannut valon vaikutuksen siihen, miten näemme ja koemme esitykset, tapahtumat tai arkiympäristön? Opintojesi aikana kehität vahvan taiteellisen näkemyksen ja saat valmiudet valon sekä valaistus- ja videoteknologian käyttöön esitysten ja kulttuurituotantojen ilmaisuvälineenä. Pääset osaksi tiivistä valo- ja äänisuunnittelun (VÄS) yhteisöä sekä laajempaa Taideyliopiston opiskeluverkostoa. Opinnoissasi kohtaat kiinnostavia taiteilijaopettajia ja olet opiskelutovereidesi kanssa osa tulevaisuuden taiteen muotoutumista.

Sisältö ja tavoitteet

Valosuunnittelun kandidaatti- (180 op) ja maisteriopinnot (120 op) kouluttavat esittävien taiteiden ja kulttuurituotantojen alueelle ammattitaitoisia, monipuolisia ja yhteistyökykyisiä taiteilijoita. Koulutuksen sisältämä opetus tarjoaa sinulle monenlaisia tietoja ja taitoja, jotka ovat luonteeltaan akateemisia, käytännöllisiä, ammatillisia, sosiaalisia ja eettisiä.

Koulutus kehittää valmiuksiasi arvioida omaa ja toisten työtä sekä antaa ja ottaa vastaan palautetta. Koulutuksen esityksellinen näkökulma opettaa sinulle visuaalista sisältöajattelua, joka mahdollistaa työskentelyn eri esityksen lajityyppien parissa. Se on hyödyllistä myös laajemmalla työkentällä, esimerkiksi tapahtumasuunnittelun ja arkkitehtuurivalaistuksen alueilla. 

Valosuunnittelun koulutusohjelmassa tuemme sinua kasvamaan taiteilijana ja löytämään identiteettisi työryhmän jäsenenä. Pääset myös tarkastelemaan vuorovaikutteisuuden ilmentymiä osana esityssuunnittelua (lue lisää VES-hankkeesta). Kehityt vastuulliseksi ja yhteistyökykyiseksi ammattilaiseksi, joka hallitsee taiteenalansa ja kykenee kehittämään sitä myös eteenpäin.

Pääosa opetuksesta tapahtuu suomen kielellä. Opiskelijalla on kuitenkin oikeus opetuksen yhteydessä ja opintosuorituksissa käyttää ruotsin kieltä sekä suullisesti että kirjallisesti ellei opetussuunnitelmassa toisin määrätä tai opetuksen luonteesta niin johdu.

Yhteisöllistä opiskelua ja uuden luomista

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa esitystoiminta on kaikkien koulutusohjelmien yhteinen nimittäjä ja kohtauspaikka. Esityksissä taiteellisen työryhmän tavoitteet, ilmaisukeinot ja kyvyt yhdistyvät ja opiskelijat kohtaavat lähimmät työtoverinsa; valosuunnittelija äänisuunnittelijan, dramaturgin, ohjaajan, koreografin, pukusuunnittelijan ja lavastajan – ja oikean yleisön.

Valosuunnittelun maisteriopinnot

Maisteriopinnoissa sinulla on mahdollisuus suuntautua oman kiinnostuksesi mukaisesti. Voit sisällyttää henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaasi laajasti opintoja koulutusohjelman tai koko Taideyliopiston tarjonnasta. Opinnäytteessä syvennät osaamistasi valitsemallasi aihealueella. Kirjallisessa osiossa osoitat akateemisia valmiuksia ja kykyä taiteellisen toiminnan reflektointiin. 

Maisteriksi valmistuttuasi olet itsenäinen taiteilija, joka tuntee valosuunnittelun traditiota, nykykäytäntöjä, teoriaa ja käsitteistöä. Hallitset visuaalisia ilmaisukeinoja ja välineitä, sekä kykenet toteuttamaan taiteellisesti ja teknisesti korkeatasoisen suunnitteluprosessin. Osaat toimia vastuullisesti ja aktiivisesti moniammatillisessa taiteellisessa työryhmässä tuottaen taiteellista sisältöä. Valosuunnittelijana pystyt tarkastelemaan omaa toimintaasi kriittisesti ja kommunikoimaan havaintojasi ja ajatteluasi muille.

Monipuoliset uramahdollisuudet

Valmistumisen jälkeen osaat soveltaa osaamistasi monipuolisesti erilaisissa toimintaympäristöissä ja erilaisten kulttuuritoimijoiden kanssa. Todennäköisesti löydät itsesi esimerkiksi teatteri-, tanssi-, ooppera-, musiikki-, sirkus- ja mediataiteiden parista. Koulutuksen esityksellisen näkökulman avulla opit visuaalista sisältöajattelua joka on hyödyllistä pääomaa myös laajemmalla työkentällä, esimerkiksi tapahtumasuunnittelussa ja arkkitehtuurivalaistuksessa. Kykenet valmistumisen jälkeen myös kehittämään omaa taiteenalaansi eri taiteenlajien osana sekä luomaan itsenäisiä teoksia. 

Games and Virtual Reality in Performing Arts (GVRiPA)

Opintokokonaisuudessa keskitytään pelien, pelisuunnittelun ja virtuaalitodellisuuden hyödyntämiseen esittävissä taiteissa. Pääset opiskelemaan esityksen ja pelisuunnittelun teoriaa, metodeja ja käytäntöjä. Opinnot toteutetaan kahden vuoden välein yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Lue lisää GVRiPAsta.

Opettajat

Opettajamme ovat kokeneita asiantuntijoita alallaan. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti alan huippuosaajia.

Hakeminen

Seuraava hakuaika on tammikuussa 2022.

Valosuunnittelun koulutusohjelmaan sekä maisteriopintoihin järjestetään haku vuosittain. Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.

Tohtoriopinnot

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja esimerkiksi teatteritaiteen tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintoina lisensiaatin- ja tohtorintutkinnon.Ensimmäinen valosuunnittelun väitöstutkimus Suomessa valmistui 2012. Taideyliopistossa teatterin alan tohtorikoulutusta tarjoaa Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutke.

Tutustu opiskelun arkeen

Hakukohteet

Valosuunnittelun koulutusohjelma

  • kandidaatti ja maisteri (5 vuotta)
  • maisteri (2 vuotta)

Tavoitetutkinto

Teatteritaiteen maisteri (TeM)

Yksikkö

Teatterikorkeakoulu

Hakukielet

suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Seuraava hakuaika

Seuraava hakuaika on tammikuussa 2022. Opinnot alkavat elokuussa 2022.

Vastuuhenkilöt

Tomi Humalisto
professori