LAPS – Esitystaide ja -teoria, maisteri

Opiskele nykyaikaista esitystaidetta ja tutkimusta huippuluokan maisteriohjelmassa.

Kolme henkilöä seisoo metroasemalla eri asennoissa. Kaksi heistä katsoo kohti kameraa.
Kuvaaja: Antti Ahonen

Miksi meille?

Esitystaide ja -teoria (LAPS) on kaksivuotinen, englanninkielinen maisteriohjelma, joka yhdistää kriittisen ajattelun, kokeellisen taiteellisen työskentelyn sekä taiteellisen tutkimuksen. Opiskelijoita kannustetaan kehittämään ja käyttämään uutta tietoa esiintymisestä ja sen teoriasta. Opiskelijana olet sitoutunut päätoimiseen opiskeluun.

Sisältö ja tavoitteet

Koulutusohjelman tavoitteena on selvittää kollektiivisesti esitystaiteen suuret kysymykset: mitä ja miten esiintymistaide tekee sekä miten se voi vaikuttaa yhteiskuntaan. Ohjelmamme tarjoaa käytännöllisiä ja teoreettisia työkaluja taiteilijoille, jotka haluavat tutkia, kehittää ja levittää taidemuotoaan sekä osaamistaan yhteiskunnassa.

Yhdistämme kriittisen ajattelun käytännönläheiseen tutkimukseen ja pyrimme löytämään synergioita tutkimuksen ja käytännön välille. Oppilaitoksen lehtorit, mentorit, vierailevat taiteilijat ja teoreetikot tarjoavat monipuolisia lähestymistapoja alalle. Heidän erikoisalojaan ovat esimerkiksi visuaalinen kulttuuri, sukupuolentutkimus, performanssifilosofia, performatiivinen tutkimus, ruumiillisuus, yhteisöllinen taidetoiminta, antropologia, medioitunut esitystaide, esitystaiteen kirjoittaminen sekä poliittisen esityksen teoria ja aktivismi. Nämä lähestymistavat tarjoavat käytännön ja teorian työkaluja, joita tarvitset työskennellessäsi esitystieteen opintojen ja taiteellisen tutkimuksen parissa.

Toivotamme tervetulleiksi taiteilijoita erilaisista kulttuurisista, sosiaalisista, taloudellisista ja koulutuksellisista taustoista. Tärkeintä on, että haluat tutkia ja kehittää esiin nousevia taiteen tarinoita ja vaalia yhteistä nykyaikaisen esitystaiteen tutkimuksen henkeä. Ehkä sinulla on jo olla kokemusta esitystaiteesta, mutta olet kiinnostunut esiintymisopinnoista ja haluat kehittää tutkimustaitojasi taiteellisen harjoittelusi rinnalla. Tai ehkä olet jo tehnyt toisen humanistisen alan tutkimusta, mutta haluat keskittyä enemmän esimerkiksi ruumiillisuuden käytäntöihin tai performatiiviseen tutkimukseen. Kannustamme monien alojen ammattilaisia hakemaan mukaan ohjelmaan, mukaan lukien akatemian ulkopuolelta tulevia ja aktivismin parissa työskenteleviä henkilöitä!

Opettajat

Opettajamme ovat kokeneita ammattilaisia. Koulutusohjelmassa luennoivat vakituisten opettajien lisäksi mentorit sekä taiteilijat, jotka edustavat monipuolisesti taiteen ja humanististen tieteiden aloja. 

Tohtorikoulutus

Maisterintutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden esimerkiksi teatteritaiteen tohtorin opintoihin. Taideyliopistossa teatteri- ja tanssitaiteen tohtorikoulutusta tarjoaa Esittävien taiteiden tutkimuskeskus (Tutke).

Lisätietoja

Lue When performance -blogia, jossa julkaistaan opiskelijoiden ja ohjelman henkilökunnan tekstejä. Ohjelman sivuilta voit lukea lisää ohjelman eri hankkeista ja tutkimuksesta sekä opiskelijoiden tekemästä tutkimuksesta.

Tutustu maisteriohjelman toimintaan

Hakuohjeet

Tavoitetutkinto ja -aika

Teatteritaiteen maisteri (TeM)
2 vuotta

Hakuaika

Seuraava hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.

Hakukielet

englanti (en) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Vastuuopettaja

  • Tero Nauha

    Professori, Live Art and Performance Studies, Teatterikorkeakoulu
    +358504710467
    tero.nauha@uniarts.fi

Yksikkö

Teatterikorkeakoulu