Teaterhögskolans huvudbyggnad Kokos

I den anrika byggnaden belägen på Sörnäs campus finns mångsidiga lokaler för undervisning i teater och dans samt för de studerandes uppträdanden.

Teatterikorkeakoulun päärakennus Kookos

I Kokos-byggnaden på Aspnäsgatan finns lokaler för undervisning och övningar i teater och dans samt fyra studior avsedda för föreställningar av de studerande vid Konstuniversitetets Teaterhögskola. Teaterhögskolan är en av de aktivaste arrangörerna av teater- och dansevenemang i Helsingfors.

I byggnaden finns också universitetets bibliotek som är öppet för allmänheten och som är ett konstbibliotek specialiserat på undervisning och forskning inom teater- och dansområdet. Fazer Food & Co:s student- och personalrestaurang serverar frukost, lunch och mellanmål till förmånliga priser.

Mellan Kokos-byggnaden och Bildkonstakademins nybyggnad finns det en förbindelse.

Kokos-byggnaden som ligger i hörnet av Aspnäsgatan och Sörnäs strandväg färdigställdes år 1912 som Kokos Ab:s fabrik, där man tillverkade tvål och margarin av kokosfett. Fabriksbyggnaden ritades av arkitekt Albert Nyberg. År 1926 tog Kone Oy över byggnaden och den byggdes om till företagets huvudkontor och hissfabrik. Sedan dess hade lokalerna t.ex. liten industri, reparationsbutiker, lager, fabriksbutiker, kontor och ett gym. Byggnaden var ledig från början av 1990-talet. Helsingforsföreningen och det finska arkitekturföreningen pressade starkt på att skydda byggnaden istället för rivning. 1990 tog Oranssi-rörelsen över byggnaden och detta var också viktigt för att överleva. Merita Kiinteistöt Oy blev ägare till fastigheten efter Hakas konkurs våren 1996. Teaterhögskolan flyttade in i byggnaden år 2000 och lokalerna renoverades för att anpassas till undervisning i teater och dans.

Utrymmen och verksamhet

Teaterhögskolans lunchrestaurang
Sörnäs campusbibliotek
Teaterhögskolans biljettförsäljning
Bildkonstakademins huvudbyggnad Mylly
Sörnäs campus

Adress

Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki, Suomi

Öppettider

mån-fre 8-19

lör-sön 10-14

Kontaktinformation

teak.info@uniarts.fi

Tillgänglighet

The building is accessible and the floors can be reached by a lift. There is an accessible toilet on the same floor as the main lobby. It’s best to make sure that there is a wheelchair-accessible seat available before each performance.

Plats på kartan