Kokos

Teaterhögskolans huvudbyggnad. I den anrika byggnaden belägen på Sörnäs campus finns mångsidiga lokaler för undervisning i teater och dans samt för de studerandes uppträdanden.

Teatterikorkeakoulun päärakennus Kookos

I Kokos-byggnaden på Aspnäsgatan finns lokaler för undervisning och övningar i teater och dans samt fyra studior avsedda för föreställningar av de studerande vid Konstuniversitetets Teaterhögskola. Teaterhögskolan är en av de aktivaste arrangörerna av teater- och dansevenemang i Helsingfors.

I byggnaden finns också universitetets bibliotek som är öppet för allmänheten och som är ett konstbibliotek specialiserat på undervisning och forskning inom teater- och dansområdet. Fazer Food & Co:s student- och personalrestaurang serverar frukost, lunch och mellanmål till förmånliga priser.

Mellan Kokos-byggnaden och Bildkonstakademins nybyggnad finns det en förbindelse.

Teaterhögskolans biljettförsäljning

I Kookos byggnad, finns Teaterhögskolans biljettförsäljningen, som öppnas en tim före föreställningens början.

Kontakt till biljettförsäljningen:

teak.lipunmyynti@uniarts.fi
+358 400 792 005 (per telefon en tim före föreställningens början)

Utrymmen och verksamhet

Teaterhögskolans lunchrestaurang

Sörnäs campusbibliotek

Bildkonstakademins huvudbyggnad Mylly

Sörnäs campus

Teaterhögskolans scensalar

Historia

Kokos-byggnaden som ligger i hörnet av Aspnäsgatan och Sörnäs strandväg färdigställdes år 1912 som Kokos Ab:s fabrik, där man tillverkade tvål och margarin av kokosfett. Fabriksbyggnaden ritades av arkitekt Albert Nyberg. År 1926 tog Kone Oy över byggnaden och den byggdes om till företagets huvudkontor och hissfabrik. Sedan dess hade lokalerna t.ex. liten industri, reparationsbutiker, lager, fabriksbutiker, kontor och ett gym. Byggnaden var ledig från början av 1990-talet. Helsingforsföreningen och det finska arkitekturföreningen pressade starkt på att skydda byggnaden istället för rivning. 1990 tog Oranssi-rörelsen över byggnaden och detta var också viktigt för att överleva. Merita Kiinteistöt Oy blev ägare till fastigheten efter Hakas konkurs våren 1996. Teaterhögskolan flyttade in i byggnaden år 2000 och lokalerna renoverades för att anpassas till undervisning i teater och dans.

Adress

Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki, Suomi

Öppettider

  • mån-fre 8-22
  • lördag 10-18
  • söndag 10-17
  • Porten låses en timme innan stängningstid. Passerbrickorna slutar fungera 30 minuter innan stängningstid.

Kontaktinformation

Vaktmästarna kan nås på epost: teakvahtimestarit (at) uniartsfi.onmicrosoft.com och på telefon: +358 294 47 4407

Vid allmänna frågor om Teaterhögskolan, använd adressen, teak.info@uniarts.fi

Tillgänglighet

Byggnaden är tillgänglig, men golvet på första våningen är ojämnt. De övre våningarna kan nås med hiss. Det finns en tillgänglig toalett på samma våning som huvudlobbyn. Det är bäst att se till att det finns en rullstolsanpassad plats tillgänglig före varje föreställning.

Plats på kartan