Stödkonserten Let there be light

I stödkonserten för Ukraina Let there be light kliver Sibelius-Akademins symfoniorkester och 34 ukrainska musikstuderande upp på scenen i Musikhusets konsertsal under ledning av Dalia Stasevska.

Intäkterna från konserten går direkt till att stödja musikutbildningen i Ukraina. Konsertpubliken kan i samband med biljettköpet utöver biljettpriset donera en valfri summa.

Dirigenten Dalia Stasevska, som är starkt uppmärksammad internationellt, har satt ihop ett program med både finsk och ukrainsk musik som präglas av färgrikedom och ikonisk stämning.

Programmet inkluderar verk av den ukrainska kompositören Bohdana Frolyak Let There Be Light, Jean Sibelius Violinkonsert, där Elina Vähälä uppträder som solist, Skoryks Melodia samt Uuno Klamis Kalevala-svit.

Mer information om verken

Konsertens signaturstycke Let there be light av Bohdana Frolyak (1968–), ett beställningsverk för BBC Proms, representerar färgrikedom. Stasevska dirigerade uruppförandet av verket under Proms-festivalen år 2023. Kompositionen börjar med lugna toner i fransk impressionistisk stil. Dessa toner kontrasteras av mörka och hotfulla motiv i de lägre brassinstrumenten, vilket bygger upp till ett enormt klimax som gradvis leder mot ljuset. Rollerna för de olika instrumentgrupperna växlar: de låga tonerna blir mer fridfulla medan flöjter och andra högfrekventa instrument skapar spänning, men i slutändan finns ljuset och hoppet kvar.  

Den finska motsvarigheten till Frolyaks verk är Uuno Klamis (1900–1961) Kalevala-svit, som kallats ”Finlands Sacre” (1929–1943). Även detta verk har inspirerats av den moderna primitivismen hos Stravinskij, Ravel och de Falla från Frankrike. Detta förklarar också paradoxen: Klami protesterade mot den föregående generationens nationalromantik och ville inte skriva verk med finska teman.  Ändå är Kalevala-sviten ett av hans mest kända och älskade kompositioner. Kalevala-sviten tog in Ravels klanger och Stravinskis robusta rytmer till den finländska orkestermusiken. Både Frolyak och Klami hanterar symfoniorkestern mästerligt.

Bland de kanske mest ikoniska verken inom den finländska orkestermusiken finns violinkonserten av Sibelius (1865–1957), som fortfarande hyllas för sin originalitet och som Ernst Pingaud beskrev som en ”oerhört bräcklig men kraftfull” komposition. Under vår konsert uppträder den lysande Elina Vähälä som solist.

Myroslav Skoryks (1938–2020) Melodia blev en ikonisk symbol för Ukraina och ukrainarna på internationella scener. Dess melankoliska tema inspirerades av ukrainsk folkmusik. Melodia talar från hjärta till hjärta.

Artister

  • Sibelius-Akademins symfoniorkester & Youth Symphony Orchestra of Ukraine 
  • Dalia Stasevska, kapellmästare 
  • Elina Vähälä, violin 

Program

  • Frolyak: Let There Be Light
  • Sibelius: Violinkonsert Op. 47
    INTERVALL
  • Skoryk: Melodia
  • Klami: Kalevala-svit Op. 23 

Dalia Stasevska valdes till årets alumn vid Konstuniversitetet år 2022. Ukraina är Stasevskas andra hemland och stödkonserten är hennes gärning som alumn, med vilken Stasevska vill stödja högkvalitativ orkesterundervisning i Ukraina och uppmuntra ukrainska musikstuderande i svåra tider. I konserten deltar 34 begåvade ukrainska musiker som antingen stannat kvar i landet eller flyttat från kriget för att studera någon annanstans. De har samlats under namnet Youth Symphony Orchestra of Ukraine (YsOU). Musiker från finländska yrkesorkestrar fungerar som ledare under övningarna inför konserten. 

I samarbete med Musikhuset i Helsingfors, Helsingfors stadsorkester och Tapiola Sinfonietta.  

Konstsamfundet, Sibelius-Akademins stödstiftelse samt Jane och Aatos Erkkos stiftelse stöder anordnandet av konserten.

Mer information: Nina Lackman, nina.lackman@uniarts.fi

Se konserten avgiftsfritt som direktsändning

Totalrenovering av Mannerheimvägen

Tillgången till Musiikkitalo från Mannerheimvägen kommer att vara svår. Vi rekommenderar att du tillåter tillräckligt med tid för din ankomst och använder ingången på sidan av Kansalaistori om möjligt. Enligt aktuell information kommer infarten till Mannerheimvägen också att vara i bruk under hela renoveringen, men gångvägarna kan ibland vara utmanande.

Vi rekommenderar att du följer de officiella informationskanaler för renoveringsprojektet, där du kan hitta den senaste informationen.

Tid

6.4.2024 kl 19:00 – 21:00

Plats

Konsertsalen

Mannerheimintie 13a

00100 Helsinki

Musikhuset

Se konserten avgiftsfritt som direktsändning

Biljetter

11,50–34 €, tiketförsäljingen börjar snart

Köp biljetter

Plats på kartan

Se vägbeskrivning