På Sibafesten 25.1–1.2 2020 stämmer de studerande, yrkesmusikerna och publiken upp sina röster

För åttonde gången arrangerar Konstuniversitets Sibelius-Akademi sitt stora evenemang Sibafest som intar Musikhuset och de nyinvigda unika konsertsalarna på Norra Järnvägsgatan 25.1–1.2 2020.

Festivalveckans samlande tema är ”Äänessä”. Det speciella med evenemanget är att studerande och lärare på Sibelius-Akademin, kända artister och publiken stämmer upp sina röster – gemensamt och var för sig. På Sibafestens öppningskonsert 25.1 får vi lyssna på Rajaton, Club For Five, Aito Collective, gästsolister och konsertpubliken.

På Sibafesten, som hålls vartannat år, presenteras Sibelius-Akademins internationellt högklassiga konstnärliga verksamhet. Sibafestens konstnärliga ledare, musikern Aija Puurtinen, är ämnesledare för musikpedagogiken på Sibelius-Akademin.

– På Sibafesten konserterar de studerande tillsammans med sina lärare och kända artister. Samarbetet med toppmusiker hjälper de studerande att hitta sin egen konstnärliga identitet och röst. Det är viktigt för oss att även publiken får delta i skapandet av en gemensam röst på våra evenemang, säger Puurtinen.

Sibafesten utforskar människans unika röst

– Varje röst är unik, precis som ett fingeravtryck. Under festivalveckan handlar det inte bara om att sjunga utan även om att spela och tala – att lyfta fram konstnärens egen röst. Tillsammans med olika slags publik skapar även en gemensam ljudbild, vi berättar Puurtinen.

Öppningsdagen, lördagen 25.1, sjunger vi Kerkko Koskinens låt Minä suojelen sinua kaikelta vid allsångsevenemanget på Medborgartorget och tillsammans skapar vi ett improviserat ljudlandskap under ledning av Aija Puurtinen och Tuukka Haapaniemi från Club for Five.
 
Tisdagen 28.1 kliver artistfamiljer upp på scenen i konsertsalen på Norra Järnvägsgatan 9. Vi får lyssna på när äkta makar, syskon och föräldrar och barn musicerar tillsammans.

Torsdagen 30.1 står Lyssna, jag komponerar! på programmet. Vi får lyssna på barns och ungdomars kompositioner för symfoniorkesterns instrument. De unga leds av professionella kompositörer, konstnärer inom olika konstområden och Sibelius-Akademins studerande och lektor i musikpedagogik.

Veckan kulminerar när Sibelius-Akademins nya professor på orkester- och kapellmästarutbildningen, Sakari Oramo inleder sin tjänsteperiod på Sibafestens avslutningskonsert 1.2 i Musikhuset. Vi får lyssna på sopranen Johanna Wallroth som vann Mirjam Helin -sångtävlingen.

Vid festivalveckans 30 olika evenemang stämmer också Konstuniversitetets musikteaterstuderande, elever vid Sibelius-Akademins ungdomsutbildning Signe, Sandra LångbackaJanna, topproducenten Sean Holt från USA och många fler upp sina röster.

Utöver detta arrangerar Sibafest en kinokonsertserie i samarbete med Nationella audiovisuella institutet och DocPoint. På kinokonserterna ackompanjeras stumfilmerna av mänsklig röst som de musikteknologistuderande bearbetar i realtid.

Sibelius-Akademins skivmärke SibaRecords släpper 24.1 i samband med festivalen en ny inspelning, “Voice of Generations – Aikojen ääni”. På skivan återfinns representanter för olika sångstilar bland artisterna på festivalen, t.ex. Sibelius-Akademins Vokalensemble och Club For Five. Skivan finns att köpa på Sibafesten och den går att lyssna från 24.1 på Spotify.

Sibafest 25.1–1.2 2020

Sibafesten hyllar Konstuniversitetets Sibelius-Akademis konstnärliga verksamhet. Evenemanget äger rum i Musikhuset, på Norra Järnvägsgatan 9, Centralbiblioteket Ode, Kino Regina och Medborgartorget. Sibafest-programmet finns i sin helhet på facebook.com/Sibafest. Biljetter från 11,50 € på Ticketmaster och Musikhuset. Fritt inträde till delar av evenemanget.

Ytterligare information: Janne Ikäheimo, janne.ikaheimo@uniarts.fi

#sibafest
#äänessä